REVISTA DE PREMSA
Del no de Duran a Mas i Junqueras al debut de Rivera com a àrbitre de la política espanyola
El desmarcament d'Unió del full de ruta sobiranista de CDC i ERC passa sense pena ni glòria al quiosc madrileny, interessat a dilucidar si serà Rajoy o Sánchez qui guanyarà els favors de C's en els pactes postelectorals
La dimissió en diferit del reelegit Joseph Blatter com a president de la FIFA, les reunions de Pedro Sánchez i Mariano Rajoy amb Albert Rivera per lligar pactes postelectorals entre PSOE, PP i Ciutadans, el cop de porta de la Unió de Josep Antoni Duran Lleida i Ramon Espadaler al full de ruta sobiranista d'Artur Mas (CDC) i Oriol Junqueras (ERC) són els temes essencials amb què es confeccionen les portades de les primeres edicions dels diaris de Madrid i Barcelona d'avui.
El quiosc es completa amb la notícia que l'ajuntament sortint i entrant de Barcelona, amb Xavier Trias i Ada Colau al capdavant, fan pinya per intentar retenir el congrés mundial de mòbils (MWC) fins al 2023 (això obre EL PERIÓDICO), amb les fotos dels reis Felip i Letizia amb François Hollande i la seva exparella Ségolène Royal a París, i amb les bones noves de creació d'ocupació del maig a Espanya i el cas del primer nen ingressat amb diftèria a Espanya en 28 anys.
Fins i tot cap en una portada l'acord de PP i CiU --els dos partits que governen Espanya i Catalunya-- de canviar la llei per prohibir que es facin i difonguin les imatges dels detinguts per estalviar als presumptes corruptes i a les seves formacions les penes de telediari i de portada. Serà --no ho dubtin-- la regeneració promesa.
¿JEROGLÍFIC O ENDEVINALLA?
La pregunta final que els democristians de Duran Lleida --la U de CiU-- es respondran el 14 de juny sobre fins on s'impliquen en el full de ruta sobiranista de Mas i Junqueras per declarar la independència en 18 mesos a partir de les eleccions del 27-S té poc recorregut al quiosc. Els titulars de les portades d''Ara', 'El Punt Avui' i EL PERIÓDICO ressalten el mateix: Duran no cedeix, fixa un pla incompatible amb el de CDC i ERC, la pregunta a la militància omet la independència... 'La Vanguardia' li dóna la volta per titular: “Unió pregunta a la militància si recolza el procés dins de la legalitat”. Només hi ha un editorial d'EL PERIÓDICO ("Unió esmena la plana a CDC. Duran creu que queda un espai de centredreta catalanista no independentista que ha quedat orfe"). Però Xevi Xirgu planteja des d''El Punt Avui' si la gran pregunta és de veritat una pregunta i no un jeroglífic o una endevinalla. Així.
Els diaris de Madrid ja donen per descomptat el desacord de Duran amb Mas. No cap en cap portada ni mereix peces editorials. Aquí teniu els titulars: "Unió no consultarà la militància sobre al secessió" ('El País'), "Cop de porta de Duran al pla de Mas" ('El Mundo'), "Unió no preguntarà per la independència a les seves bases" ('La Razón') i "Cisma a Unió per la pregunta que formularà a la militància" ('Abc', l'únic que no ho destaca obrint pàgina).
¿ELS PACTES, COSA DE TRES?
A la capital del regne inquieta més el debut de Rivera com a àrbitre desitjat per Sánchez (PSOE) i Rajoy (PP) --amb qui es va reunir per separat-- per a la política espanyola i els obligats pactes postelectorals després del 24-M. 'El País' treu suc a la notícia que C's es resisteix a recolzar el PP a Madrid (o sigui, Cristina Cifuentes) per la corrupció després de les cinc noves imputacions de tres consellers i dos diputats autonòmics del PP per la trama Púnica. L'editorial es titula "Pactes, no coartades" i pren partit pel líder de C's en contrast amb la posició amb Podem i Pablo Iglesias: "Albert Rivera --afegeix el subtítol-- l'encerta a l'intervenir davant el perill de la falta d'acords".
'El Mundo' carrega la intencionalitat informativa en el fet que Rajoy sembla haver trobat la pedra filosofal per acontentar Rivera: "Rajoy donarà llibertat als seus barons per assumir les línies vermelles de C's". No hi ha editorial. Però la segona part de l'entrega de pactes és --com a 'El País'-- per destacar que el PP s'ofereix a Susana Díaz per deixar-la governar a Andalusia a canvi que el PSOE li cedeixi les alcaldies de quatre de les vuit capitals.
PER FI LA MONCLOA
'Abc' ofereix un enfocament informatiu més neutre ("Rajoy ofereix a Rivera pactar suports amb 'transparència' a les llistes més votades"). A peu de pàgina Curri Valenzuela escriu de l'"en un altre temps líder de 'Ciutatans'", una columna que recorda que Rivera va ser requerit fa poc més d'un any --quan va fer el salt a la política espanyola-- per la Zarzuela perquè es reunís amb el rei Joan Carles, i que pocs dies després el va citar l'encara príncep, avui rei, Felip. Després d'aquesta segona cita, va ser Rivera qui va demanar audiència a Rajoy. Però des de la Moncloa el van redirigir a Alicia Sánchez-Camacho. Rivera, flagell de secessionistes, encara seria tractat per la dreta espanyola durant molts mesos com un català més. Tant és així, que Cifuentes va ser criticada --diu Valenzuela-- pels seus al ser l'única dirigent del PP que va anar al fòrum de 'Abc' que tenia com a protagonista Rivera; i això que ho va fer perquè són amics personals. Rajoy ahir es va esmenar.
AÏLLAR COMPROMÍS
I 'La Razón', per la seva part, fins i tot mostra avui més neutralitat informativa. Mitja pàgina es titula: "Sánchez pressiona per aconseguir Madrid... Pretén que C's s'abstingui i afavoreixi la investidura de Gabilondo". I l'altra mitja així: "...I Rajoy busca suport per a les seves llistes més votades. Els seus grans objectius són Madrid, Múrcia, la Rioja i Castella-Lleó". Un editorialet, això sí, reclama: "Rivera ha de recolzar Cifuentes". Clar que aquest és el segon tema.
El primer el firma Toni Bolaño i obre el diari: "PSOE i C's ultimen un pacte a València sense Compromís ni Podem. Ciutadans vol evitar --diu el primer subtítol-- que Mònica Oltra sigui presidenta i s'instauri l'independentisme". A dins, el titular diu: "C's i PSOE ultimen un pacte per aïllar Compromís a València. Demanaran al PP que s'abstingui per evitar que governi l'esquerra radical". Bolaño cita fonts de PSOE (Ximo Puig, contrari al frontisme) i de C's ("Carolina Punset no amaga la seva animadversió per Compromís, a qui acusa de ser el cavall de Troia de l'independentisme") que asseguren que fa dies que parlen.
PODEM I L'ESQUERRA
I si al quiosc de paper sembla que Podem va quedant fora de joc, al quiosc vegetal es van ventilant els debats i les desavinences de les naufragades forces d'esquerra sobre com encarar les pròximes conteses electorals: s'al·ludeix a una necessària unitat popular però es discuteix com aconseguir-la. Aquí teniu els pronunciaments d'Iglesias --que reitera que tot s'ha de fer sota el lideratge de Podem-- i de Julio Anguita, Xosé Manuel Beiras, Alberto Garzón, Gaspar Llamazares...
DE BLATTER I VILLAR
Per acabar, futbol. La dimissió en diferit de Blatter al capdavant de la FIFA obre esperances que pugui ser refundada la patronal del futbol professional --un d'aquests organismes no democràtics que regeixen de forma tan corrupta com opaca la vida del planeta-- i permet renovar els requeriments perquè el dirigent del futbol espanyol, Ángel María Villar, imiti el seu protector i dimiteixi d'una vegada.
MÉS INSULTS
I la xiulada a l'himne i al rei Felip a la final de Copa Barça-Athletic de dissabte al Camp Nou també cueja. Si 'Ara' denuncia com "un insult" que el portaveu del PP qualifiqués els que van xiular de "malalts i energúmens", i l'editorial adverteix que "la resposta autoritària és part del problema, i lluny de resoldre-ho ho empitjora", Ignacio Camacho assegura que els espanyols n'estan farts: "La xiulada deixarà seqüeles, L'atipament davant la insolència nacionalista ha quallat en un estat de cabreig sòlid". I el mateix director d''Abc', Bieito Rubido, es desfoga contra el capità de Barça unes pàgines abans.
NACIONALISME I SANG
Aquí teniu "l'astrolabi" d'avui, titulat "La historia de Xavi Hernàndez": "El nacionalismo, ese aire de superioridad disfrazado de amor a la tierra propia, suele combinar mal en cualquier cóctel. Concluye casi siempre en derramamiento de sangre. Basta repasar la historia. Cuando nacionalismo se mezcla con religión, lo más probable es que resulte un atentado a la inteligencia. El fútbol es ahora la otra religión, el moderno opio del pueblo del que surgen diminutos dioses que no duran una temporada. Su combinación con el separatismo es letal. De ahí la ofensa a toda España de una masa de gargantas que, incluso sin saber por qué, grita. Por si acaso. Le ha ocurrido a Xavi Hernàndez, incuestionable jugador pero lamentable analista de su entorno. No acaba de entender la contumacia de algunos aficionados y de los políticos nacionalistas. Entre otras razones, porque el que ha defendido 14 años los colores de la selección española no sabe nada de la historia de España. Si la conociese, comprendería la íntima y lejana razón por la que sus antepasados abandonaron Andalucía rumbo a otro lugar de esa misma España. Ocurre, Xavi, que el bueno es siempre silencioso, mientras que el malo pita a su propia madre; en este caso, España".
TITULARS DE PORTADA
El País:
"La dimisión de Blatter abre la vía a la regeneración del fútbol mundial"; "España pide ampliar la lucha contra el yihadismo a Libia"; "La ley prohibirá tomar imágenes de detenidos"; "Ciudadanos se resiste a apoyar al PP en Madrid por la corrupción"; "El empleo se dispara con más de 200.000 nuevos afiliados".
El Mundo:
"Rajoy dará libertad a sus barones para asumir las 'líneas rojas' de Rivera"; "La corrupción y el vacío internacional acaban con Blatter"; "Madres y alumnos amenazan a una estudiante de 13 años por ser amiga del joven que acosó a la chica que se mató en Madrid".
Abc:
"Hay que defender los valores de Europa con determinación'. Los Reyes en Francia".
La Razón:
"PSOE y C's ultiman un pacto en Valencia sin Compromís ni Podemos"; "Nos jugamos tres millones de empleos si no hay estabilidad"; "Blatter deja la FIFA cercado por la corrupción".
Ara:
"Duran no cedeix. El líder d’Unió imposa una pregunta amb sis condicions que l’allunyen del full de ruta pactat per CDC i ERC"; "Blatter dimiteix quatre dies després dee ser nomenat"; "'Els que van xiular són malalts i energúmens'"; "Alerta pel primer cas de diftèria en tres dècades".
El Punt Avui:
"La gran pregunta. Unió no consensua el redactat de la consulta interna, que obté 9 vots en contra, 17 a favor i 1 abstenció"; "Més feina amb atur crònic persistent"; "Alavedra i Prenafeta s’exculpen a la comissió"; "Blatter no resisteix les evidències de corrupció a la FIFA".
La Vanguardia:
"Rajoy i Sánchez obren el diàleg amb Ciutadans"; "Blatter deixa la FIFA quatre dies després de la seva reelecció"; "Unió pregunta a la militància si recolza el procés dins de la legalitat"; "Un maig de rècord suma 213.000 treballadors afiliats més".
EL PERIÓDICO:
Notícies relacionades"Barcelona fa pinya pel congrés de mòbils"; "Unió fixa un full de ruta incompatible amb el de CDC i ERC"; "Ségolène, reina per un dia"; "Blatter es rendeix davant les proves de corrupció"; "Un nen d'Olot sense vacunar, a l'UCI per diftèria".
- Dos grups d’experts reformaran la DGAIA en un termini de tres mesos
- Accident Una persona morta al centre comercial Via Sabadell en desprendre's un plafó de formigó d'una botiga
- L’atropellament revifa el malestar veïnal a Cornellà pel trànsit
- Sinistralitat viària Catalunya tindrà sis nous radars autònoms per a les carreteres amb més accidents de trànsit
- Funció pública El Govern central promet als funcionaris pagar-los «ben aviat» la pujada salarial del 0,5% que els deu des de l’any passat
- Aquests són els trucs casolans més efectius per eliminar puces i paparres en gossos
- Accident Una persona morta al centre comercial Via Sabadell en desprendre's un plafó de formigó d'una botiga
- Funció pública El Govern central promet als funcionaris pagar-los «ben aviat» la pujada salarial del 0,5% que els deu des de l’any passat
- Sobre la seva constitucionalitat El TC resoldrà sobre l’amnistia en un ple monogràfic el 24 de juny a l’analitzar el recurs del PP
- El grup reforça l'aposta per la comunitat María Ortiz pren possessió com a directora general de Prensa Ibérica a Extremadura