COMISSIÓ D'INVESTIGACIÓ AL PARLAMENT

Prenafeta i Alavedra lloen Pujol i esquiven el 'cas Pretòria'

El suposat cervell de la trama, 'Luigi', sosté que no hi ha proves en contra seu

Els dos ex alts càrrecs de CiU neguen haver-se enriquit amb la política

2
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / JOSE RICO
BARCELONA

Macià Alavedra i Lluís Prenafeta van ser, són i seran guàrdia pretoriana de Jordi Pujol i estan imputats en el cas Pretòria, però sobre això últim van passar de puntetes ahir en la comissió d'investigació sobre el frau fiscal i la corrupció. Tant l'exconseller de Governació (1982-1986), Indústria (1987-1989) i Economia (1989-1997) com l'exsecretari de Presidència (1980-1990) van exalçar la figura del fundador de CDC i van negar haver actuat com a aconseguidors de fons opacs per a ells i per al partit, exercici de fontaneria que les hemeroteques els atribueixen des de fa dècades.

Els dos ex alts càrrecs van rebutjar haver-se enriquit amb la política, i Prenafeta va assegurar fins i tot que viu de la seva «pensió». El més curiós va ser que va fer aquesta afirmació després de mostrar-se «orgullós» d'haver cobrat una comissió a l'estranger pel seu paper d'intermediació en negocis amb les empreses Alstom i Siemens. El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz va sostenir en una interlocutòria del cas Pretòria que qui va ser mà dreta de Pujol i el seu company Alavedra van percebre més de 13 milions d'aquestes companyies per gestions «il·lícites» i que els van ocultar a Suïssa.

En unes intervencions gairebé calcades, els dos compareixents van insistir que fa molts anys que estan fora de la política, van subratllar que no tenen comptes a l'estranger i que el que tenen aquí ho tenen regularitzat, i van rebutjar el tràfic d'influències pel qual estan imputats. En concret, el fiscal demana una pena de sis anys i 10 mesos de presó per a ells, que van refutar davant els diputats qualsevol comissió de delicte. «[Pretòria] no és cap especulació urbanística, es tracta d'una intermediació pura i simple sense cap tràfic d'influències perquè no vaig parlar amb ningú. ¿Com pot haver-hi tràfic d'influències si no coneixes a ningú?», va dir Alavedra, que va treure ferro a les gravacions de les seves converses telefòniques. «La traducció [del català al castellà] va ser horrorosa», va al·legar.

Encara va parlar menys d'aquest cas Prenafeta, que va compartir amb Alavedra el paper de defensa central de Pujol. «No es mereix la lapidació de què ha sigut objecte» perquè «no ha comès cap delicte», va proclamar. I, contenint el seu ímpetu en alguns moments, l'ex alt càrrec del Govern va intentar dissipar altres ombres de sospita: a Jordi Pujol Ferrusola va dir no haver-lo vist des de fa 15 anys tot i que és padrí de la seva filla gran, i amb el president Artur Mas, de qui també es va confessar «amic», només hi ha parlat dues vegades des que exerceix el càrrec.

Notícies relacionades

CONTRA LA PREMSA / Per uns minuts, Prenafeta va semblar que tornava a la seva etapa a la sala de màquines del pujolisme al qualificar de «paràsits» els periodistes quan se li recordaven certes informacions de l'època sobre negocis tèrbols dels Pujol o d'alts càrrecs del Govern. I al repescar el manual convergent per denunciar que la querella contra l'expresident pel cas Banca Catalana «tenia un rerefons d'atac a les estructures del país».

Després d'Alavedra i Prenafeta va parlar el presumpte cap de la xarxa Pretòria, Luis García, Luigi, que es va escudar en el fet que «no hi ha ni una sola prova que acrediti» les acusacions que es fan contra ell. Va assegurar que les operacions en què estava immers no van implicar cap requalificació urbanística ja que només es va fer una «modificació d'usos». I va exculpar de tràfic d'influències els dos ex alts càrrecs de CiU.