Intercanvi de retrets entre Colau i Trias per contractes d'última hora

La guanyadora de les eleccions municipals assegura que funcionaris han alertat de la situació, que pot comprometre el pressupost

CiU lamenta la "baixesa" de les acusacions i que la líder de Barcelona en Comú segueixi amb el "to de campanya"

Ada Colau, en la roda de premsa d’aquest dilluns, després de guanyar els comicis de Barcelona.

Ada Colau, en la roda de premsa d’aquest dilluns, després de guanyar els comicis de Barcelona. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA

Ada Colau ha acusat aquest dilluns l'alcalde en funcions de Barcelona, Xavier Trias, d'estar firmant aquest dilluns mateix "contractes d'última hora que comprometen el pressupost del futur d'aquesta ciutat". Colau ha comparegut només unes hores després de la seva victòria històrica a les municipals i ha alertat que l'han avisat fonts dels treballadors del consistori. La cap de llista de Barcelona en Comú ha reconegut que Trias va ser el primer a trucar-li ahir a la nit per felicitar-la: "Va ser el primer que em va dir pròxima alcaldessa". Trias ha dit aquest dilluns que Colau tendeix a ser "molt manaire". Preguntada per aquestes declaracions, Colau ha agraït la cortesia de Trias al trucar-li diumenge però li ha retret l'assumpte dels contractes exprés. Colau no ha precisat quins contractes i concessions estan afectats per aquests presumptes moviments d'última hora, però ha advertit que podrien implicar compromisos econòmics per un període llarg.

El secretari general adjunt de CiU i dirigent de CDC, Lluís Corominas, ha lamentat la "baixesa" de Colau amb les acusacions sobre els contractes i ha retret el "to" utilitzat amb el fins ara alcalde, Xavier Trias. Corominas ha lamentat aquestes crítiques i ha dit que és "sorprenent" que Colau segueixi amb el "to de campanya" quan ja se l'ha felicitat des de CiU per ser la llista més votada. "Si ha d'estar quatre anys retraient coses se'n ressentiran el país i la ciutat", ha afirmat Corominas. 

La candidata també ha explicat que Barcelona en Comú té intenció de cridar avui mateix a iniciar negociacions amb els seus socis potencials al consistori, el PSC, ERC i la CUP. Només entre les quatre candidatures arriben als 21 regidors on es fixa la majoria absoluta a l'Ajuntament de Barcelona. Ha tornat a agrair el suport rebut i ha anunciat que té intenció de reunir-se ben aviat amb la FAVB, l'ANC, Pimec i els sindicats, entre altres institucions de la ciutat. Els bancs i les empreses subministradores seran aviat convocats, ha donat a entendre.

EL MOBILE

Notícies relacionades

Barcelona en Comú no està en contra del Mobile World Congress, ha afirmat Colau: "El que volem és que el Mobile generi economia per a tot l'any i no per a una setmana". Una altra matèria sensible per la qual li han preguntat és el futur de la gestió de la Guàrdia Urbana: "La majoria dels agents s'hi deixen la pell i agraïm la seva feina". Els casos negatius, ha subratllat, "afecten sobretot un districte", per Ciutat Vella. Colau ha afirmat que hi haurà auditories sobre contractes ja firmats i ha assegurat que el que primarà és el sentit comú.

Quan li han preguntat si recolzarà l'adscripció de Barcelona a l'independentisme, Colau ha replicat: "Proclamar la independència no és competència de l'Ajuntament de  Barcelona". Colau té ara al davant més de dues setmanes fins a la constitució dels ajuntaments, dues setmanes per tancar pactes. Sobre la possibilitat que la resta de partits la deixin governar sola uns mesos i la puguin fer fora en funció del resultat de les autonòmiques o les generals, mitjançant una moció de censura en el futur, Colau ha reclamat a la resta de partits que pensin en l'ajuntament i no en altres claus.