UNA DISPOSICIÓ OBSOLETA DE LA LLEI ELECTORAL

El sondeig prohibit de Barcelona

última hora 3'El Periòdic d'Andorra' publica des d'avui fins dissabte un sondeig diari sobre la intenció de vot a Barcelona. veto legal 3La llei electoral espanyola prohibeix publicar o difondre enquestes des de la mitjanit passada

Una de les esferes grogues que l’equip de Trias ha col·locat per Barcelona, aquesta, a la Diagonal.

Una de les esferes grogues que l’equip de Trias ha col·locat per Barcelona, aquesta, a la Diagonal. / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
Luis Mauri

S'acostuma a dir que la jornada electoral és la celebració suprema de la democràcia, el sistema en què cada ciutadà emet un vot i tots tenen idèntic valor. Però en aquest país no tots els votants es presentaran en igualtat de condicions davant les urnes diumenge. Unes restringidíssimes elits arribaran al 24-M en poder d'una informació privilegiada, vetada al comú dels ciutadans.

La llei electoral espanyola, aprovada el 1985 i reformada el 2011, prohibeix la publicació i la difusió de resultats de sondejos electorals des de cinc dies abans de la votació, és a dir, des de la mitjanit passada. Però, molta atenció: veta la difusió de les enquestes, no la seva realització. Així, durant els dies prohibits, els partits -i probablement algunes grans corporacions- segueixen encarregant estudis demoscòpics, i tenint en compte els seus resultats afinen les seves tàctiques electorals en la recta final de la campanya.

Discriminació

Les elits, doncs, encaren la cita amb les urnes en una posició de privilegi. Ni tan sols totes les forces polítiques tenen accés a aquesta informació; només aquelles amb uns pressupostos que es poden permetre la contractació d'aquests estudis. I això afegeix un altre factor de desigualtat en la contesa.

Aquesta discriminació consagrada per la llei electoral cobrarà especial relleu des d'avui, arran de la decisió d'El Periòdic d'Andorra de publicar a la seva web una enquesta diària sobre la intenció de vot a la ciutat de Barcelona, que des d'avui fins dissabte sumarà 1.800 entrevistes telefòniques. El primer sondeig es publicarà aquest dimarts a les 12 del migdia, serà actualitzat cada dia a la mateixa hora i dissabte, abans de la mitjanit. Els ciutadans trobaran en l'edició digital d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA (www.elperiodico.cat) la manera d'accedir i consultar els resultats del tracking encarregat per El Periòdic d'Andorra.

Aquesta enquesta diària cobra especial rellevància tenint en compte els dispars pronòstics sobre la batalla de Barcelona que brinden les enquestes conegudes fins ara. La ciutat afronta diumenge les que semblen les eleccions municipals més disputades i incertes des de la restauració de la democràcia.

El gran impacte de la crisi, l'empobriment de les classes populars, l'augment de la desigualtat social, els escàndols de corrupció i l'entrada en escena de formacions polítiques de nou encuny o d'escàs recorregut previ fan preveure un nou consistori que estarà molt fragmentat. El candidat a la reelecció, Xavier Trias (CiU), i la líder de Barcelona en Comú, Ada Colau, encapçalen tots els pronòstics en un ajustadíssim duel.

Fragmentació extrema

L'enquesta publicada per EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, així com les d'El Mundo, La Vanguardia i la Cadena Ser, apunten a un triomf ajustat de Trias. En canvi, els sondejos d'El País i del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) preveuen que serà Colau qui creuarà al capdavant la meta. En qualsevol dels dos casos, l'extremada fragmentació electoral obligarà el vencedor a plantejar complicades negociacions multilaterals a la recerca de suports per poder governar la ciutat amb una estabilitat si més no relativa.

El Periòdic d'Andorra ja va publicar sondejos diaris en la recta final de la campanya de les eleccions generals del 2008 i de les autonòmiques catalanes del 2010. Arran de la primera d'aquelles iniciatives, que van agafar a contrapeu la classe política espanyola, tots els partits van dir que recolzaven la idea de revisar la prohibició dels sondejos d'última hora. La revolució digital ja condemnava llavors aquest veto al bagul de l'obsolescència, ja que qualsevol espanyol podia consultar en una web andorrana informació prohibida a Espanya. Nombrosos juristes també es van manifestar en la mateixa línia.

El 2011, les Corts van abordar per fi la reforma de la llei electoral del 1985. Però, malgrat les unànimes declaracions en calent del 2008, només ICV, al Congrés, i l'Entesa Catalana de Progrés (coalició formada per la mateixa ICV, el PSC i ERC), al Senat, van proposar aixecar el veto. Les seves propostes van ser derrotades: cap altre grup parlamentari els va brindar suport.

Notícies relacionades

Les democràcies de França, Alemanya i els Estats Units sí que permeten publicar estudis demoscòpics en l'última mànega de la campanya electoral. A França i Alemanya es poden difondre la mateixa vigília electoral. Als EUA, l'única restricció és publicar sondejos a peu d'urna abans del tancament de tots els col·legis electorals, ja que el país té diferents fusos horaris.

A Espanya, no obstant, uns quants escollits arribaran a la festa de la democràcia avituallats per un càtering de luxe; per a tots els altres, entrepà de llonganissa.