LA CAMPANYA DE LES ELECCIONS MUNICIPALS

L'enquesta prohibida de Barcelona

'El Periòdic d'Andorra' publica fins dissabte els sondejos electorals diaris que la llei no permet difondre a Espanya

2
Es llegeix en minuts

Les eleccions de diumenge que ve per escollir el futur alcalde o alcaldessa de Barcelona estan més obertes que mai. 'El Periòdic d'Andorra' prendrà el pols de la recta final d'aquesta campanya mitjançant la publicació d'un 'tracking' electoral diari que dissabte sumarà 1.800 entrevistes telefòniques realitzades des de diumenge passat a Barcelona. El primer sondeig, prohibit per la legislació electoral espanyola però legal a Andorra, es va publicar dimarts a les 12.00 hores, i s'actualitzarà cada dia a la mateixa hora i dissabte, jornada de reflexió, abans de la mitjanit. Els resultats de l'enquesta es podran consultar en directe (fins ara s'han difós la primera entrega, la segona i la tercera, la quarta i la cinquena).

Les enquestes publicades durant la campanya electoral no coincideixen en els seus pronòstics: les d'EL PERIÓDICO, 'La Vanguardia', 'El Mundo' i la cadena SER han anunciat un triomf per la mínima de l'alcalde Xavier Trias (CiU), mentre que els sondejos del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) i 'El País' vaticinen la victòria d'Ada Colau (Barcelona en Comú). Les candidatures encapçalades per Jaume Collboni (PSC), Alfred Bosch (ERC), Alberto Fernández Díaz (PP), Carina Mejías (Ciutadans) María José Lecha (CUP) també estan en condicions d'entrar al consistori barceloní, però el número de regidors de cadascuna d'elles dependrà d'un grapat de vots.

En aquest clima de màxima competència, el tram final de la campanya pot tenir un paper decisiu en els resultats del 24-M a Barcelona. Com en tots els períodes electorals, els partits tenen la possibilitat de contractar empreses demoscòpiques per analitzar l'evolució diària de les expectatives de vot fins que s'obrin les urnes. Tenen dret a fer-ho, perquè la llei orgànica del règim electoral general (LOREG), en l'article 69.7, només estableix que "durant els cinc dies anteriors al de la votació queda prohibida la publicació i difusió o reproducció de sondejos electorals per part de qualsevol mitjà de comunicació". És a dir, els partits, finançats a càrrec de l'erari, sí que poden disposar d'enquestes, però els ciutadans tenen prohibit conèixer-les a través dels mitjans de comunicació.

Notícies relacionades

Per aquesta raó 'El Periòdic d'Andorra', com va fer en la campanya de les eleccions generals del 2008 i de les catalanes del 2010, ha encarregat al Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) un sondeig diari sobre les expectatives electorals a la ciutat de Barcelona.

La paradoxa que els electors puguin consultar en un diari d'Andorra uns sondejos que estan prohibits a Espanya és responsabilitat exclusiva dels partits polítics amb representació parlamentària que al reformar la llei electoral el 2011 van renunciar a adaptar-la a la nova realitat digital. Només Iniciativa per Catalunya (ICV), al Congrés, i l'Entesa Catalana de Progrés, al Senat, van proposar suprimir l'article 69.7 de la LOREG per considerar que reflecteix "desconfiança", contrasta amb "les normes i els costums en altres països" i "no té gens d'efectivitat". Les seves esmenes no van obtenir suport dels altres grups parlamentaris.