Dret a saber què diuen les enquestes

2
Es llegeix en minuts

En les eleccions municipals i autonòmiques del maig del 2011, ara fa quatre anys, entraven en vigor les tímides modificacions de la llei electoral del 1985, que feia temps que demanava una profunda revisió. Al final, el canvi va ser molt limitat i va estar centrat a evitar que els polítics amb càrrec dediquessin els dies previs a les eleccions a (re)inaugu-rar a preu fet, i a limitar les despeses de les campanyes (amb escàs èxit). Com gairebé sempre, les bones intencions s'obliden un cop s'apaguen els focus.

Gairebé quatre anys abans, en les generals del 2008, quan Zapatero i Rajoy s'enfrontaven per segona vegada, aquest diari va denunciar la limitació i la hipocresia d'una llei electoral -llavors encara sense tocar- que prohibia la publicació de sondejos d'opinió cinc dies abans de la consulta. Argumentàvem llavors que amb una democràcia consolidada no es podia sostenir que la publicació d'enquestes interferís en la decisió de vot dels electors, i a més, que al no estar prohibit fer aquest treball, sinó tan sols publicar-lo, els resultats quedaven reservats a una elit dels partits, els mitjans de comunicació i gent ben connectada, mentre que l'accés quedava vetat al comú dels votants.

Notícies relacionades

Per prendre la iniciativa, i a l'empara de les noves tecnologies que no coneixen fronteres, EL PERIÓDICO va reencaminar des de la seva web a les enquestes -trackings, en el llenguatge demoscòpic- que dia a dia, fins a dissabte, publicaria la d'El Periòdic d'Andorra, mitjà amb seu en un altre país i aliè a la llei espanyola. La iniciativa va tenir un enorme èxit i, a part d'una gran fiabilitat del resultat, va obligar els polítics a manifestar-se. La totalitat -des del PP fins a IU, passant per CiU i ERC- van coincidir que la prohibició és obsoleta i es van comprometre a derogar-la en la reforma futura.

Els anys han passat, i tot continua igual. En les autonòmiques del 2010 vam repetir l'experiència, però ningú es va donar per al·ludit. Nosaltres seguim convençuts que s'ha de trencar, entre altres, aquesta barrera. Per això, a partir d'avui i fins a dissabte a la mitjanit la web d'EL PERIÓDICO tornarà a reencaminar cap a l'enquesta que publicarà el diari andorrà en la seva edició digital, en aquest cas sobre la incerta pugna que es manté a la ciutat de Barcelona. Així, no només uns quants privilegiats tindran accés a unes dades que mereixen ser conegudes per tothom.