NEGOCIACIONS PER A LA INVESTIDURA

Podem manté el 'no' a Díaz en la tercera votació

La formació no troba resposta del PSOE-A a les seves condicions sobre els bancs que desnonen i la reducció de càrrecs

2
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

La investidura de Susana Díaz com a presidenta de la Junta d'Andalusia no té l'aire de tirar endavant en la votació de dijous. Podem va anunciar aquesta última nit que manté la negativa a abstenir-se, al seguir sense tenir resposta a les seves condicions sobre els bancs que desnonen i la retallada de càrrecs de confiança. El rebuig de Podem, amb 15 escons, provoca que als socialistes ja no els valgui la simple abstenció de Ciutadans, i hagin d'aconseguir o bé el seu vot positiu o l'abstenció del PP si volen evitar una quarta votació.

La reunió va durar tres hores, al final de les quals les dues formacions van constatar que les seves posicions segueixen allunyades tot i la voluntat d'entesa expressada públicament. No obstant, des de Podem van atribuir les desavinences a la intenció del PSOE-A de tancar qualsevol negociació fins després de les eleccions municipals i autonòmiques. La mateixa tesi que en privat sostenen altres formacions.

"Ens demanen un acte de fe", van lamentar els dirigents de Podem --el secretari d'Organització, Sergio Pascual, i Manuel Garí--, que van subratllar que no s'havien produït avanços "substantius" en la trobada. En anteriors reunions, els socialistes ja van fer constatar la "il·legalitat" de la proposta per retirar els comptes dels bancs que desnonen, segons van informar els serveis jurídics de la Junta d'Andalusia. Així mateix, i encara que en el seu discurs d'investidura Díaz va recollir el compromís d'una reducció de càrrecs de confiança, no ha facilitat als responsables de la formació lila la relació de tots aquests càrrecs en els serveis centrals de l'administració, les empreses públiques i altres ens i organismes autonòmics.

Notícies relacionades

En aquest sentit, el portaveu parlamentari del PSOE-A, Mario Jiménez, va considerar que les seves posicions responen d'una manera "clara i contundent" a les peticions de Podem, així que confia que la formació faci dijous una "abstenció responsable" i "abandoni el bloc del no" que lidera el PP-A, negant així mateix haver paralitzat les converses fins després dels comicis del 24 de maig.

Poc abans de la trobada, la secretària regional de Podem, Teresa Rodríguez, expressava a Còrdova la seva esperança que "la presidenta sigui prou responsable per entendre que té un parlament plural, que s'ha acabat el monopoli de la política per al PP i el PSOE, ja que la societat andalusa ha canviat i no és la mateixa de les anteriors eleccions". Al mateix temps, va reclamar a Díaz l'"obligació de baixar d'aquest esglaó de certa supèrbia que en alguns casos destil·la contra les forces polítiques noves".