VIATGE A MALI I SENEGAL

Rajoy visita les missions de l'Àfrica

El viatge es produeix en plena crisi migratòria al Mediterrani i davant l'avanç del gihadisme al continent veí

El president del Govern ha aterrat a l’aeroport de Bamako. / ATLAS

2
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO / MALI (enviada especial)

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha aterrat aquest migdia, hora local, a l'aeroport de Bamako, a Mali, per a una visita de dos dies a l'Àfrica subsahariana en un moment especialment complicat en aquella zona. A cinc dies de l'arrencada de les pròximes eleccions, Rajoy visita aquesta àrea del continent assolada per la immigració il·legal i les crisis migratòries al Mediterrani, sense perdre de vista la lluita contra el gihadisme, del qual el nord de Mali és escenari habitual de batalles.

El general Alfonso García-Vaquero està al comandament des d'octubre passat i fins al juliol de la missió de la Unió Europea EUTM-Mali, i té com a principal labor ensinistrar l'Exèrcit malià que combat contra els rebels tuaregs i els gihadistes al nord del país. Una tasca d'ensinistrament que es realitza a la base militar de Koulikoro, a una hora i mitja en cotxe de la capital.

Al Senegal, on el president es traslladarà diumenge a la tarda, 33 membres de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, amb dues patrulleres i un helicòpter de vigilància, tutelen les costes centrats a impedir la sortida de piragües en direcció a Canàries. Un dispositiu de seguretat i control que es realitza conjuntament amb les forces de seguretat del Senegal i que en els últims temps ha donat mostres d'una extraordinària eficàcia ja que s'ha reduït a la mínima expressió el nombre d'embarcacions que parteixen d'aquest país fins a territori espanyol.

L'ESTRATÈGIA AL SENEGAL

La crisi migratòria que està patint el Mediterrani amb més de 1.700 morts els primers mesos d'aquest any i la incapacitat de la Unió Europea per dissenyar un pla comú d'actuació estan presents en aquest viatge de Rajoy amb què pretén donar valor a l'exemple de l'estratègia d'Espanya al Senegal. "S'ha d'incidir en els països d'origen i trànsit", ha dit el president més d'una vegada.

Aquesta visita de Rajoy és la tercera que realitza a les tropes espanyoles des que va arribar a la Moncloa, després de visitar els destacaments de l'Afganistan i Djibouti, el Nadal del 2012 i el 2013. L'últim Nadal va ser la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, l'encarregada de visitar les tropes a l'Afganistan.

COMBAT AL GIHADISME

Notícies relacionades

La missió europea a Mali es va llançar el febrer del 2012 amb la intenció de reforçar l'Exèrcit local, incapaç d'afrontar la revolta tuareg. Van acabar prenent el control de la revolta grups gihadistes pròxims a Al-Qaida, que no només van ocupar el nord del país, sinó que van estar a punt d'aconseguir el control de Bamako, si no hagués arribat a produir-se la intervenció militar francesa.

Rajoy arriba en un moment molt complicat al país, després de diversos dies amb duríssims enfrontaments entre l'Exèrcit i els grups rebels tuareg que han provocat una vintena de morts els últims dies. Uns enfrontaments que amenacen de fer anar en orris la firma d'un acord de pau entre el Govern i la Coordinadora de Moviments d'Azawad (CMA), prevista per al dia 15 de maig vinent.