VISITA LLAMPEC A LES MISSIONS DE L'EXÈRCIT

Rajoy subratlla a Mali que «el terrorisme és enemic de tothom»

El president viatja a l'Àfrica davant l'avanç del gihadisme i en plena crisi migratòria

Assegura que les tropes defensen «els drets i llibertats» dels espanyols

El president del Govern ha aterrat a l’aeroport de Bamako. / ATLAS

2
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO / BAMAKO ENVIADA ESPECIAL

Ni quatre hores va durar la visita llampec que el president del Govern, Mariano Rajoy, va fer ahir a Mali en el marc d'un viatge a l'Àfrica subsahariana que aquesta tarda finalitzarà al Senegal. A quatre dies de l'arrencada de la campanya per a les pròximes eleccions municipals i autonòmiques, Rajoy va voler felicitar personalment els militars espanyols que des de Mali ajuden a combatre l'avanç del gihadisme. I va tenir molt present en la seva trobada amb les autoritats malianes la greu crisi migratòria que pateix el Mediterrani i que des de començament d'any ja ha costat més de 1.700 morts.

Al quarter general de la missió de la Unió Europea EUTM-Mali, comandat fins al juliol pel general espanyol Alfonso García-Vaquero, Rajoy va agrair davant la tropa el seu treball, el seu esforç i la seva contribució a l'estabilitat i la pau a Espanya. «Vivim moments difícils en molts llocs del món. Estem aquí per ajudar el poble de Mali», va subratllar, encara que també per «defensar els drets, les llibertats i la seguretat» dels espanyols. «Els grans enemics de tota la humanitat són els que disposen al seu capritx de les vides i drets dels altres. Espanya ha lliurat moltes batalles contra el terrorisme. El terrorisme avui és enemic de tothom», va recordar. Rajoy va preferir no llegir el seu discurs i deixar-se «portar» pel que sentia.

Un gest de proximitat que va propiciar l'afecte amb què García-Vaquero va agrair la visita del president. Amb una temperatura a l'exterior de gairebé 40 graus a l'ombra, Rajoy també va escoltar les paraules de dos missioners espanyols que, després de quasi mig segle a Mali, li van demanar col·laboració per mantenir els seus projectes solidaris.

La visita va ser tan breu que Rajoy no va poder veure l'essència de la missió, la caserna de Koulikoro, on les tropes espanyoles ensinistren el futur exèrcit malià, el que combat al nord contra l'avanç del gihadisme. «De problemes i dificultats n'hi ha a tots els països del món, en alguns més que en altres. Però si una cosa és capital per assegurar el futur d'un país és que tingui un exèrcit amb formació, coneixement i sàpiga gestionar les coses en els moments difícils», va dir. És la tercera visita de Rajoy a les tropes a l'exterior des que va arribar a la Moncloa. Les anteriors van ser a l'Afganistan i Djibouti, per Nadal el 2012 i el 2013. El 2014 va delegar en la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría.

ENFRONTAMENTS 

Notícies relacionades

La missió europea a Mali es va llançar el febrer del 2012 per reforçar l'Exèrcit local, incapaç d'oposar resistència la revolta tuareg, el control de la qual va acabar en grups gihadistes pròxims a Al-Qaida. Van estar a punt d'aconseguir el control de Bamako si no arriba a intervenir França. Rajoy va arribar en un moment molt complicat al país, després de duríssims enfrontaments entre l'Exèrcit i els grups rebels tuareg que han provocat una vintena de morts en els últims dies. Uns enfrontaments que amenacen de fer fracassar la firma d'un acord de pau entre el Govern i la Coordinadora de Moviments d'Azawad (CMA), prevista per al pròxim dia 15.

EUTM Mali té 550 militars de 27 països, entre ells 120 espanyols, de la Brigada Aerotransportable (Brilat) i el Comandament d'Operacions Especials. Fins ara s'ha instruït sis Grups Interarmes malians, equivalents a sis batallons.