El jutge del 'cas Innova' ordena presó per a un empresari que venia pròtesis en mal estat

Segons la investigació, Lluís Márquez va pressionar l'ajuntament per vendre els seus productes a l'hospital de Reus i es va reunir amb Mas i l'exconseller Mena

L’administrador de l’empresa de pròtesi Traiber, Lluís Márquez, a les oficines de la firma, en una imatge d’arxiu.

L’administrador de l’empresa de pròtesi Traiber, Lluís Márquez, a les oficines de la firma, en una imatge d’arxiu. / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
ESTHER CELMA / REUS

El jutge del 'cas Innova' de Reus ha ordenat l'ingrés a la presó, amb fiança de 20.000 euros, de l'empresari Lluís Márquez, administrador de l'empresa de pròtesis Traiber per un presumpte desquadrament de 2,4 milions d'euros en les vendes a l'Hospital de Sant Joan de Reus. Però, sobretot, assenyala en una dura sentència judicial, per haver venut pròtesis caducades o en mal estat com si fossin bones a l'hospital, després de pressionar l'ajuntament i "les més altes instàncies de l'Administració autonòmica" amb reunions amb el president de la Generalitat, Artur Mas, i l'exconseller d'Indústria Francesc Xavier Mena.

El jutge ressenya que, per a la Fiscalia és "especialment greu" que "qui ven medicaments o pròtesis mèdiques en mal estat, al mateix temps pressiona l'administració perquè les hi compri, i el que és pitjor, aquesta administració assumeix aquesta venda".

Márquez, un llorejat empresari per la seva trajectòria en innovació, està imputat per un delicte contra l'administració pública, delictes societaris, de falsedat documental, de blanqueig de capitals i contra la salut pública.

L'instructor del 'cas Innova', Diego Alvárez de Juan, ressenya en la seva sentència com la mala gestió de l'empresa sanitària pública Sagessa, inserida en l'extint grup d'empreses municipals Innova, ha provocat "comportaments com el del gerent de Traiber". Sagessa controla un centenar de centres sanitaris i guarderies de la província, amb l'Hospital de Sant Joan de Reus com a joia de la corona, i també els hospitals de Cambrils, Amposta, Móra i Tortosa.

80% DE CONTRACTES IRREGULARS

El jutge va ordenar 25 registres simultanis dimarts passat25 registres simultanis  en dependències de Sagessa, els ajuntaments de Reus, Cambrils i Amposta i en despatxos i domicilis de diversos directius de Sagessa i es va detenir nou persones --la més destacada, la primera tinenta d'alcalde de ReusTeresa Gomis (CiU)-- encara que ara el nombre d'imputats s'eleva a 11.

El 80% dels contractes de serveis i subministraments de l'Hospital de Sant Joan de Reus són irregulars, segons un informe tècnic que cita el jutge i que ja va admetre dimarts passat l'alcalde Carles Pellicer (CiU) després de la detenció de Gomis. "No podem parar els serveis de l'hospital", va resumir l'alcalde després de reivindicar la presumpció d'innocència.

Traiber va servir pròtesi per adjudicació directa (sense contractació pública) del 2007 al 2014, amb un parèntesi durant els anys 2012 i 2013 per l'arribada un nou doctor de traumatologia. Ahir a la nit, un altre dels imputats, l'exdirector general de Sagessa, Joan Maria Benet, va relatar al jutge una reunió amb Márquez i amb la primera tinenta d'alcalde, Teresa Gomis, en què "van insistir que l'hospital havia de contractar amb Traiber", objectiu que finalment va aconseguir.

DENÚNCIA DE L'AGÈNCIA ESPANYOLA DEL MEDICAMENT

La Fiscalia de Tarragona assenyala que la Generalitat va inspeccionar  Traiber després d'una denúncia a l'Agència Espanyola del Medicament perquè "algunes (pròtesis), fins i tot col·locades a pacients, són de baixa qualitat, amb errades en les condicions higièniques de la seva producció, així com l'alteració dels precintes de caducitat", de manera que es "venen peces caducades" com a correctes.

Notícies relacionades

Benet ja va admetre aquest dijous que diversos doctors qüestionaven la qualitat d'aquestes pròtesis i, per al fiscal, és "especialment greu" que "qui ven medicaments o pròtesis mèdiques en mal estat, al mateix temps pressiona l'administració perquè les hi compri, i el que és pitjor, aquesta administració assumeix la venda".

Per la seva part, Gomis havia de declarar davant el jutge a partir de les 9.30 hores aquest matí, però s'ha iniciat a les quatre de la tarda i encara segueix en seu judicial després de passar tres nits als calabossos de la Guàrdia Civil i haver prorrogat el jutge un dia més la detenció.

Temes:

Cas Innova