CONFERÈNCIA DE LA FISCAL GENERAL DE L'ESTAT

Madrigal vincula el procés sobiranista amb "l'obscurantisme, el fanatisme i la tirania"

Assegura que la querella contra Mas segueix el seu curs "amb total normalitat" i descarta actuar contra el full de ruta pactat entre CiU i ERC

Consuelo Madrigal, en la seva intervenció al Foro Nueva Economía. / ACN

1
Es llegeix en minuts

La fiscal general de l'EstatConsuelo Madrigal, ha equiparat aquest dijous el procés sobiranista català amb "l'obscurantisme, el fanatisme i la tirania". En el transcurs d'un esmorzar informatiu, Madrigal ha assegurat que respecte del procés la fiscalia i l'Estat han de combatre "els mateixos mals que va combatre la il·lustració: l'obscurantisme, el fanatisme, la tirania, i també les seves desviacions i errors".

Segons la màxima representant del ministeri públic, aquest combat s'ha de mantenir utilitzant com a armes els principis de la il·lustració: "La legalitat, la llei com a emanació de la voluntat popular, l'esperit crític i la tolerància", per fer un debat "serè" en què "s'admetin les diferències" i es puguin assumir i elevar a rang superior per la via del diàleg i "la reforma de les coses que funcionen malament, mai per les via de fet ni per la violència".

"El ministeri fiscal actuarà amb tots els instruments que l'ordenament jurídic posa a la seva disposició si es cometen accions delictives contra la Constitució, contra l'Estat de dret o la llei", ha dit Madrigal.

15 DILIGÈNCIES

La fiscal general ha explicat que el procés contra el president Artur Mas, la vicepresidenta Joana Ortega i la consellera Irene Rigau per organitzar el 9-N segueix el seu curs "amb total normalitat" i que el ministeri públic ha reclamat una quinzena de diligències per "depurar la possible responsabilitat dels querellats i la seva participació en els fets que se'ls imputa". Així mateix, ha tret importància al fet que la Fiscalia General de l'Estat actués en contra del criteri dels fiscals catalans. Al seu parer, és una cosa "normal" i no ha perjudicat la imatge de la institució.

"Els que invoquen la llibertat per vulnerar la llei incorren en una perillosa demagògia", ha afegit Madrigal.

Notícies relacionades

Per una altra part, ha descartat actuar contra les estructures d'Estat que la Generalitat va plasmar al seu full de ruta pactat amb ERC per després dels comicis del 27-S. Al seu entendre, el full de ruta "no conté res rellevant des del punt de vista penal".

"Malgrat que de manera genèrica es fa referència a certes intencions de desconnexió a l'Estat, no perseguirem ni criminalitzarem intencions o declaracions polítiques (...); actuarem quan es cometin accions delictives contra la Constitució o l'Estat", ha afegit.