EL POLS SOBIRANISTA

El Govern central avisa la Generalitat que recorrerà al Constitucional si manté Viver Pi-Sunyer

L'Executiu central també exigeix la paralització dels plans sobre infraestructures estratègiques i estructures d'Estat

1
Es llegeix en minuts

La Generalitat ja té a les seves mans el requeriment de l'Executiu central en què li exigeix que derogui el nomenament del comissionat per a la transició nacionalCarles Viver Pi-Sunyer, o si no anirà al Tribunal Constitucional (TC).

En el requeriment, al qual ha tingut accés Efe, la Moncloa reclama a la Generalitat que derogui el decret del febrer pel qual es va crear la figura del comissionat de la Generalitat per a la transició nacional. També li demana que paralitzi el Pla d'Infraestructures Estratègiques i el Pla Executiu per a la Preparació d'Estructures d'Estat que va anunciar el president català, Artur Mas, el febrer passat quan va incorporar Pi-Sunyer com a comissionat.

El requeriment, de 50 pàgines, especifica que també s'hauria de descartar qualsevol "previsió o actuació futura" que tingui la mateixa finalitat que els dos plans citats i el decret de creació del comissionat, al considerar que aquestes actuacions vulneren l'ordre constitucional.

L'Executiu de Mariano Rajoy entén que tots aquests projectes tenen com a finalitat "preparar, planificar i executar les denominades estructures d'Estat necessàries per al supòsit que es pretengui declarar la independència de Catalunya al marge de qualsevol procediment d'acord amb el vigent ordre constitucional".

El Govern central adverteix en el document que, en cas que no s'atengui a la seva petició, plantejarà davant el Tribunal Constitucional un conflicte positiu de competència.

UN MES PER DONAR RESPOSTA

Fonts de la Generalitat han explicat a Efe que han rebut el requeriment, el contingut del qual ha sigut avançat per TV-3, i que l'estudiaran durant el termini d'un mes que li concedeix l'Executiu central per donar una resposta.

Notícies relacionades

Els plans qüestionats pel Govern de Mariano Rajoy inclouen les infraestructures clau i les estructures d'Estat que haurien d'estar preparades per si es dóna la situació d'una "desconnexió" de l'Estat, derivada d'un procés d'independència de Catalunya després del 27-S.

El jurista Pi-Sunyer, exmagistrat del TC, va obtenir al febrer l'encàrrec de coordinar tots els departaments de la Generalitat per preparar aquestes estructures d'Estat abans de les eleccions catalanes del 27 de setembre, perquè es puguin executar si en els comicis guanya la independència.