Coscubiela a Rajoy: "Vostè és el senyor X de la corrupció. Acabi amb aquesta cort de porcs"

El Govern recorre a l'herència rebuda i el 'i tu més' com a mètode de defensa

Joan Coscubiela, durant la sessió de control al Govern al Congrés. / ATLAS

2
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / MADRID

Davant l'augment de la contundència de l'oposició en aquest tram final de la legislatura, el Govern ha optat per contestar de dues maneres. Al PSOE, amb l'herència rebuda quan es tracta de l'economia i amb l''i tu més' quan l'assumpte és la corrupció. Amb la resta de grups, en canvi, l'Executiu es manté impertorbable. La sessió de control d'aquest dimecres al Congrés ha servit perquè Joan Coscubiela, d'Esquerra Plural, portés a terme una intervenció duríssima contra Mariano Rajoy, en què l'ha anomenat “senyor X de la corrupció” i li ha demanat que dimiteixi i convoqui eleccions per “acabar amb aquesta cort de porcs”.

El president del Govern, sense immutar-se, ha defensat els seus esforços contra el frau, ha tornat a rebutjar la publicació dels beneficiaris de l'amnistia fiscal i s'ha servit de la ironia --“gràcies per la seva equànime, equilibrada i democràtica intervenció”, li ha dit al diputat d'ICV--, i ha acabat dient: “La realitat que vostè pinta és la del seu país. No, per fortuna, la d'aquest en què vivim tots”.

“Vostè ha posat la mà al foc tantes vegades pels seus corruptes que avui és un personatge cremat. Han amagat proves i han perseguit magistrats. Ara es presenten ofesos davant la ciutadania, amb una barra que és un insult a la intel·ligència”, havia dit just abans Coscubiela. Segons la seva opinió, l'“única manera” que el líder del PP “deixi de protegir els corruptes i els evasors” és “que deixi de ser president del Govern”, ja que Rajoy és “el senyor X de la corrupció”.

LA REFORMA LABORAL

Notícies relacionades

Amb Pedro Sánchez, en canvi, el cap de l'Executiu s'ha desplaçat fins a l'última legislatura per defensar les seves polítiques d'ocupació. El secretari general del PSOE, que dimarts passat va presentar la seva proposta d'estatut dels treballadors, ha carregat contra la reforma laboral del PP per la precarització dels llocs de treball que està portant a terme. “No accepto que vostè em doni lliçons en matèria de mercat de treball”, li ha contestat Rajoy.

Poc després, el portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando, ha protagonitzat un agre intercanvi amb la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, a compte dels escàndols que assetgen el PP, des de la investigació sobre Rodrigo Rato fins al 'cas Gürtel', passant per les quantitats cobrades per Federico Trillo i Vicente Martínez Pujalte per assessorar empreses. Com a defensa, Santamaría, que en cap moment ha pronunciat el nom de Rato (tampoc davant una pregunta molt més directa de Rosa Díez, d'UPD), ha tret l''i tu més', i ha carregat contra la “dimissió per entregues” al Congrés i el Senat dels expresidents andalusos Manuel Chaves i José Antonio Griñán, imputats pel Tribunal Suprem pel cas dels ERO.