Sánchez: "Rajoy serà recordat per la reforma laboral, les retallades socials i l'amnistia fiscal"

El secretari general del PSOE insisteix a exigir la compareixença del president del Govern al Congrés pel 'cas Rato'

2
Es llegeix en minuts
LAURA PUIG / BARCELONA

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, s'ha mostrat convençut aquest dissabte que el temps del PP al capdavant del Govern central està arribant al seu final i ha fet un resumit balanç de la legislatura de Mariano Rajoy: "Serà recordat per la reforma laboral, les retallades socials i l'amnistia fiscal".

 

Sánchez ha fet aquesta afirmació en una assemblea oberta del PSC amb veïns de Nou Barris, el tercer dia del seu periple per terres catalanes. "El PSOE, en canvi --ha afegit-- ha sigut el partit que s'ha oposat i ha denunciat aquestes tres coses al Parlament, al carrer i als tribunals". Així mateix, ha presumit de transparència: "Si voleu consultar els comptes del PSOE només heu d'entrar a la web del partit, si voleu conèixer els del PP, aneu a Suïssa o consulteu els 'papers de Bárcenas'".

Segons ell, el PP demostra una "gran hipocresia" quan a Catalunya ha reclamat la creació d'una comissió d'investigació pel 'cas Pujol' però, en canvi, al Congrés dels Diputats es nega a fer el mateix amb escàndols que l'afecten més de prop, com el 'cas Bárcenas' o el que afecta Rodrigo Rato, vicepresident econòmic en l'anterior etapa del PP a l'Executiu central.

No obstant, ha reiterat la seva petició perquè Rajoy comparegui a la Cambra baixa per donar explicacions de les últimes revelacions sobre Rato, ha tornat a explicar que el seu partit demanarà la creació d'una comissió d'investigació, així com que es publiquin els noms de les persones que s'han acollit a l'amnistia fiscal, i ha insistit que el ministre que ha impulsat aquesta regularització extraordinària, Cristóbal Montoro, ha de dimitir.

COMPROMÍS AMB BARCELONA

Durant l'acte, Sánchez ha acompanyat el candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, i la número dos de la seva llista, la regidora Carmen Andrés. Tots dos li han reclamat un compromís amb la ciutat i amb les necessitats dels seus ciutadans, especialment en la creació de llocs de treball. El secretari general ha assegurat que si arriba a la Moncloa una de les seves prioritats serà la derogació de la reforma laboral aprovada pel PP i que els socialistes van recórrer davant el Tribunal Constitucional, i impulsarà un nou Estatut dels Treballadors per "acabar amb l'explotació".

Finalment, ha reiterat el seu projecte d'un model federal per a Espanya i s'ha compromès a ubicar algunes institucions de l'Espanya federal a Barcelona.

Notícies relacionades

En el seu torn d'intervenció, Collboni ha remarcat que l'actual alcalde de Barcelona, el convergent Xavier Trias, ha pactat "el més important" amb el PP, mentre que per l'altra banda "ha tret l'estelada". I s'ha compromès, en contraposició amb la full de ruta pactat entre CDC i ERC per proclamar la independència en 18 mesos si aconsegueixen majoria absoluta les forces sobiranistes, a elaborar un full de ruta per aconseguir finançament en 18 mesos per acabar la línia 9 del metro i l'estació de l'AVE de la Sagrera, les dues infraestructures endarrerides per culpa de la crisi.

Per la seva banda, Carmen Andrés ha reclamat a Sánchez que "faci possible l'Espanya unida, solidària i federal, sense casta". "No necessitem paternalismes, ni demagògia, ni fum, ni la critica ni la desqualificació que utilitzen els nous messies; amb això no crearem llocs de treball, sinó cabreig i enuig", ha destacat en clara al·lusió a Podem i Ciutadans.