ESCÀNDOL FINANCER

El milionari patrimoni de Rato, amenaçat pel 'cas Bankia'

L'Agència Tributària calcula que la fortuna de l'exvicepresident del Govern puja a uns 26 milions, més el 44% d'un hotel de Berlín

Bankia exigeix a l'exvicepresident del Govern 133 milions per la fiança de la sortida a borsa, segons 'Expansión'

1
Es llegeix en minuts

L'exvicepresident del Govern Rodrigo Rato té un patrimoni del voltant dels 26 milions d'euros, segons els últims càlculs d'HisendaSegons dades publicades per 'El Mundo', la inspecció de l'Agència Tributària, després de tres anys d'investigació, ha arribat a la conclusió  que l'exsuperministre de Partit Popular, exdirector gerent del Fons Monetari Internacional i expresident de Bankia, que ja venia d'una família acabalada, disposa actualment d'un patrimoni d'uns 26,6 milions d'euros més una participació del 44% a l'Hotel Catalonia Berlin Mitte de quatre estrelles i pel qual cobra, juntament amb la resta de socis, un lloguer de 17 milions d'euros. 

No obstant, el 'cas Bankia' amenaça aquest patrimoni milionari acumulat i podria ser la raó de moviments de capitals que han obligat a l'acció de la Justícia. Segons publica 'Expansión', Bankia va remetre a finals de març un requeriment notarial a Rato, Francisco Verdú, José Manuel Fernández Norniella i José Luis Olivas perquè responguin cadascun d'una sisena part de la fiança de 800 milions imposada a l'Audiència Nacional per la polèmica sortida a borsa del banc. Així, Bankia exigeix a Rato 133 milions per la fiança de la sortida a borsa, molt més que el patrimoni personal milionari calculat per Hisenda. Un dels elements que va fer sospitar als investigadors és que malgrat aquest patrimoni milionari el rendiment declarat a Hisenda per l'exministre per interessos, dividends i assegurances de vida va arribar el 2013 a penes 2.884 euros, informa 'El Mundo'.

Fonts de la investigació apunten a "presumptes operacions de despatrimonialització" els anys 2014 i 2015 davant les previsibles conseqüències que pogués tenir el 'cas Bankia'. També a moviments de capitals entre empreses.

LA MECÀNICA DEFRAUDATÒRIA 

Notícies relacionades

Hisenda investiga especialment els últims anys l'ús de societats com a vehicle de cobrament de serveis professionals personals. Una pràctica habitual és la d'aconseguir ingressos d'una empresa que es compensen amb despeses de personal o d'un altre tipus, i així la tributació es redueix a la mínima expressió. Si el moviment de facturació es produeix entre empreses per serveis que en realitat no es fan es crea una verdadera bombolla defraudatòria. 

Tot i que Rato ha declarat que no té diners en paradisos fiscals, les investigacions se centren en els moviments de capitals de les empreses i que sí que poden haver tingut relacions amb països opacs. Al final, són les estructures societàries complexes i les transaccions entre elles les que atrau la policia de l'agència tributària. 

Temes:

Rodrigo Rato