La cartera d'inversions d'Oriol Pujol es va quintuplicar en un any

L'evolució de les finances de la seva dona és similar, segons un informe patrimonial

L'Agència Tributària revela en el dictamen que l'exdiputat va comprar deute públic

2
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / AGUSTÍ SALA / BARCELONA

La cartera d'inversions financeres de l'exdiputat de CiU Oriol Pujol es va quintuplicar en un any, entre el 2008 i el 2009, segons consta en un informe de l'Agència Tributària inclòs en el procés judicial obert contra ell i la seva dona, Anna Vidal, per presumpte suborn en l'intent d'arreglar un concurs d'ITV a favor seu i en la suposada intermediació en la reestructuració industrial. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va encarregar un informe no només sobre l'exdirigent de CDC, sinó també sobre la seva dona, per esbrinar si s'havia produït un increment patrimonial. Des que Oriol Pujol va deixar l'escó, de les indagacions se n'encarrega una jutge d'instrucció de Barcelona.

L'informe patrimonial sobre l'exdiputat destaca que el 2008 es van registrar moviments a la cartera d'inversions financeres per un valor de 731.137 euros. L'any següent, aquesta xifra es va disparar fins a 3,8 milions d'euros. La major part d'aquests diners es van invertir en deute públic. El 2010, l'import de les operacions es va reduir lleument, fins a poc més de tres milions d'euros (també hi figura deute públic). Hisenda puntualitza que el percentatge de participació en alguns valors és al 50%. Fonts de la defensa d'Oriol Pujol van assegurar ahir a aquest diari que l'augment del 2008 al 2009 correspon al moviment de la mateixa quantitat en aquest període. És a dir, que sempre s'invertia el mateix i l'Agència Tributària hi ha sumat diverses operacions. Les mateixes fonts van insistir que el capital era de 700.000 euros.

A l'informe patrimonial sobre la dona de l'exdirigent de Convergència també hi consta un important increment en la cartera d'inversions financeres, en què es passa dels 885.000 euros als 3,9 milions d'euros del 2008 al 2009. L'any següent, va descendir a tres milions. L'evolució és molt semblant a la del seu marit. Vidal va percebre una herència del seu pare de 500.000 euros el 2010. En els anys posteriors, les operacions van experimentar un descens considerable.

Notícies relacionades

Aquests escrits detallen les retribucions percebudes per Oriol Pujol i la seva dona. Els ingressos de l'exdiputat del Parlament entre el 2007 i el 2012 provenen d'aquesta Cambra, mentre que la seva dona cobrava de diferents empreses pel seu servei d'assessorament.

DONACIONS / L'Agència Tributària detalla els vehicles adquirits pel també exsecretari general de Convergència Democràtica, així com les vivendes de les quals és titular. El 2007, tenia un immoble rústic a Lladorre (Pallars Sobirà) i un pis a Barcelona. El 2010, Oriol Pujol participa amb la seva dona i el seu amic i també imputat Sergi Alsina en la compra de dues cases a Urús (Cerdanya). També s'assenyala que l'exdirigent nacionalista va efectuar donacions entre el 2007 i el 2012, per un valor de més de 25.000 euros, a la Fundació Sant Ignasi, al Cercle d'Economia i a Òmnium Cultural.