PROCÉS PARTICIPATIU

El Moianès aprova convertir-se en comarca, amb més d'un 80% dels vots

La participació ha sigut del 47,3%

Unes dones agafen les paperetes per votar si el Moianès es converteix en comarca.

Unes dones agafen les paperetes per votar si el Moianès es converteix en comarca. / ACN / JÚLIA BADENES

2
Es llegeix en minuts

Els veïns del Moianès han votat a favor de constituir-se en una comarca. El 80,44% dels que han votat s'han mostrat partidaris d'aquesta opció enfront del 16,35% que han votat 'no'. 

Un total de 10.861 veïns dels 10 municipis del Moianès han votat aquest diumenge en el procés participatiu que havia de servir per decidir si volen convertir-se en comarca. Han pogut votar tots els més grans de 16 anys, cosa que representa 82% de la població del territori. Les meses de participació s'han constituït sense problemes i no hi ha hagut incidents. El 47,3% de les al voltant de 10.800 persones cridades a votar ho han fet.

El municipi que ha registrat més participació ha sigut Collsuspina, amb el 68%, mentre que Sant Quirze Safaja ha sigut la que n'ha registrat menys, amb el 31%. A la població més gran de la zona, Moià, hi ha hagut una participació del 45%, amb un total de 2.180 persones.

Encara que el resultat de la votació no és vinculant, el Govern català s'ha compromès que, si guanya l'opció del 'sí', tramitarà l'expedient perquè el Parlament l'aprovi al tram final de la legislatura.

Amb la pregunta "¿Vols que els municipis de Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, l'Estany, Moià, Monistrol de Calders, Santa Maria d'Oló i Sant Quirze Safaja formin part de la nova comarca del Moianès?", els electors podran decidir sobre el futur dels seus pobles en una demanda històrica del territori. El procés participatiu compta amb tot el suport del Govern de la Generalitat. Convertir-se o no en comarca. Aquesta qüestió ha sigut durant anys un interrogant al Moianès, que històricament ha reclamat el dret a decidir

El 63% dels cridats a votar correspon a habitants del Bages, dels quals un 43% són veïns de Moià; el 29,5% són habitants del Vallès Oriental i només un 2,5% són d'Osona. En aquest procés s'ha fixat un cens tancat per a cadascun dels municipis, cosa que permetrà establir amb precisió el percentatge de participació malgrat que el resultat no és vinculant. S'han instal·lat taules en els 10 municipis --una per a cada 1.000 habitants-- i s'ha creat un organisme de control amb un representant de cada població.

Els participants en el procés participatiu poden contestar si volen o no convertir-se en comarca i, en cas de no estar d'acord amb cap d'aquestes opcions, tenen la possibilitat d'expressar la seva proposta ja que es tracta d'un procés participatiu

ELS ARGUMENTS DEL 'SÍ'

Notícies relacionades

Més enllà d'una qüestió d'identitat, el principal argument del 'sí' és la defensa del Consorci del Moianès, una mancomunitat que fa més de 20 anys funcionant i que aglutina els 10 municipis. El seu futur depèn de la creació de la comarca ja que des del gener l'entitat funciona sota mínims com a conseqüència de l'entrada en vigor de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL) aprovada pel PP. Els partidaris del 'sí' defensen les conseqüències econòmiques i la creació d'un model de comarca "diferent", on els 10 municipis tindran veu i vot.

POR DE PERDRE SERVEIS

La majoria dels partidaris del 'no' són veïns dels pobles més petits que veuen amb recel la creació del Moianès perquè tenen por que la capital, Moià, acabi centralitzant serveis com la sanitat o l'educació i temen haver de desplaçar-se sovint amb unes infraestructures que no sempre són les millors.