El 51,6% opina que el procés es desinfla per la pugna CiU-ERC

El 42% vaticina que el pols amb l'Estat acabarà amb un pacte de més autogovern

El 60,3% afirma que passat el 27-S hi hauria d'haver un referèndum d'autodeterminació

2
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / BARCELONA

Durant els dos últims dies d'entrevistes (d'un total de set) per confeccionar el present baròmetre polític van succeir tres fets a destacar: la sentència del Tribunal Constitucional que tomba el 9-N i escapça la llei de consultes; la suspensió professional del jutge Santiago Vidal i la garrotada del Consell de Garanties Estatutàries a les estructures d'Estat de CiU i ERC. Amb aquestes notícies i amb la compareixença parlamentària de Jordi Pujol, Marta Ferrusola i el seu primogènit en les primeres jornades del treball de camp, el GESOP va plantejar escollir entre aquestes dues afirmacions: 1) Després del pacte per fer eleccions el 27-S, el procés sobiranista està encarrilat. 2) Després de les picabaralles entre CiU i ERC, el procés sobiranista s'està desinflant. I el resultat va ser clar: el 51,6% dels participants creuen que el procés perd força, més del doble dels que opinen que segueix el seu curs (24,9%).

És de lògica que els no independentistes siguin els que contribueixin en més quantitat a punxar el globus (el 63,1% creuen que el procés va a menys), mentre que els que sí que recolzen la secessió consideren en més quantitat que el viatge no s'atura (el 45,7% ho veuen així davant del 40,4%). Ara bé, hi ha una altra dada que aporta més combustible a la tesi que el trajecte cap a l'Estat propi ha patit una frenada. I és que el 51,9% dels entrevistats diuen que no se senten independentistes, un percentatge cinc punts superior al que es va registrar en el baròmetre del mes de novembre i el més alt des que el sobiranisme va començar agafar empenta a finals del 2012. Per contra, els que se senten independentistes representen el 44,9%.

EL 18,9% VEU LA SECESSIÓ

En qualsevol cas, ni els uns ni els altres veuen majoritàriament un horitzó fora d'Espanya. El 42% vaticinen que el procés finalitzarà amb un acord amb l'Estat per dotar Catalunya de més autogovern; el 25,3% sostenen que tot quedarà en no res per falta de suport ciutadà, i el 18,9% sí que pronostiquen que la independència es convertirà en una realitat. Els votants d'ERC (el 46,7% d'ells) són els que més confien en aquest extrem. A CiU, aquests guarismes baixen al 27,5% dels seus simpatitzants, molt a prop dels de la CUP (el 27,8%).

Notícies relacionades

Tampoc s'acaba d'aclarir el panorama al voltant del caràcter plebiscitari que el president Artur Mas ha donat al 27-S. Tot i que el 40,3% dels ciutadans entenen que aquesta convocatòria serà positiva per a Catalunya, el 60,3% creuen que s'hauria de celebrar un referèndum sobre la independència perquè no n'hi ha prou amb el resultat d'unes eleccions. Només el 26% veuen innecessària una nova cita amb les urnes.

En el cas dels que es declaren independentistes, el 39,3% creuen que seria suficient amb les autonòmiques per donar per bo el resultat, davant del 54,9% que opinen el contrari. Pel que fa als contraris a la secessió, el 65,8% demanen un examen final i els que donen per definitiva la nota del setembre es queden en el 15,2%. En aquests comicis, el 58,9% donaran prioritat al debat sobiranista a l'escollir la papereta. Qui més votaran en clau nacional seran els afins a PP i Ciutadans.