Podem i CiU es disputen el triomf català a les generals

El partit lila venç la federació en 3,5 punts, però obté un escó menys

Ciutadans es nodreix de l'electorat del PPC i lluita amb Esquerra per la tercera plaça

2
Es llegeix en minuts
XABIER BARRENA / BARCELONA

La trajectòria ascendent de Podem ja ha trobat la primera interrupció. La nounada força, que al Baròmetre de Tardor del GESOP vencia clarament les eleccions generals a Catalunya, perd, en la present enquesta i respecte al novembre, entre un i tres escons i 2,3 punts en estimació de vot. Això fa que, malgrat avantatjar encara en 3,5 punts CiU, obtingui un escó menys que la federació (10 a 9), a causa de la llei electoral. Es pot deduir que el vot al partit lila se centra, sobretot, a la circumscripció de Barcelona, mentre que la federació la supera a les altres províncies, amb menor quocient de vot per escó.

CiU pateix un lleuger retrocés de tres dècimes, que no li suposa peatge en escons. En la lluita per la tercera plaça, entre ERC i Ciutadans, es dóna una situació anàloga a la viscuda en el duel per la primacia. El partit d'Albert Rivera, coincidint amb el seu gran desplegament mediàtic a les televisions espanyoles, puja 5,2 punts (de 10,5% a 15,7%) i avantatja en dos punts els republicans. Aquests perden 1,7 punts en intenció de vot respecte al mes de novembre. El guarisme dels escons, no obstant, afavoreix ERC (7-8 a 7), per les mateixes raons per les quals CiU superava Podem.

Deixant de costat la comparació amb l'últim baròmetre, convé recordar que CiU compta avui amb 16 escons al Congrés; ERC, tres, i Podem i Ciutadans, amb cap, perquè fins ara no han concorregut a aquestes eleccions.

Els dos grans partits espanyols, el PP i el PSC, rivalitzen a Catalunya pel cinquè lloc. Amb avantatge per al PP, tant en vot estimat (11,9% a 11,3%) com en escons (6 a 5-6), en el que suposa un canvi en la pugna catalana de les dues forces.

ICV-EUiA es quedaria amb un sol representant a la Cambra baixa, igual que la CUP, partit que mai ha mostrat interès a presentar-se a les eleccions generals. En el supòsit que hi concorreguessin, obtindrien el 3,6% dels vots, igual que els ecosocialistes.

INTENCIÓ DIRECTA / On millor s'aprecia la pèrdua del momentum de Podem és en la intenció directa de vot. És a dir, en la resposta dels enquestats que, posteriorment, es compara amb el record de vot per evitar biaixos en el sondeig. La força liderada per Gemma Ubasart perd 12 punts respecte al novembre, encara que es manté en el lideratge amb el 16,3%, 1,8 punts més que ERC. Tercer seria CiU (11,5%) i, quart, Ciutadans (9,8%).

Com és habitual en aquesta etapa entre cicles electorals, el partit amb un electorat més fidel és ERC, amb un 72,5%, seguit de CiU (50%). El grau de retenció de vot del PSC, el PP i ICV-EUiA no supera en cap cas el 35%. Entre els votants populars del 2011, són més els que avui elegirien Albert Rivera (37%) que els que preferirien Mariano Rajoy (32%).

Notícies relacionades

Ciutadans s'apropia, segons el sondeig, de quatre de cada 10 votants del PP i d'un de cada 10 del PSC. Podem fa el mateix amb la meitat dels que van triar la papereta d'ICV-EUiA el 2011 i amb un terç dels que van votar pel PSC.

En el cas de CiU, el 14% dels que  van votar la federació recolzarien ara ERC i un altre 20% se n'aniria a les files de l'abstenció.