DEBAT DE L'ESTAT DE LA NACIÓ

Rajoy: "No és just que m'acusin d'autocomplaença infinita"

El president es defensa dels atacs de l'oposició i assegura que "el gruix" del que va prometre en la investidura s'ha complert

El cap de l'Executiu no atén la demanda del PNB que reconegui "la plurinacionalitat" de l'Estat i reitera el seu 'no' al dret d'autodeterminació

Mariano Rajoy, durant la seva intervenció en el debat.

Mariano Rajoy, durant la seva intervenció en el debat. / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

El president del Govern ha sortit aquest dimecres, en la segona sessió del debat de l'estat de la nació, a la defensiva, davant la queixa unànime per part de l'oposició que ahir va portar a la tribuna del Congrés una Espanya idealitzada i un discurs excessivament triomfalista. "No és just que m'acusin d'autocomplaença infinita perquè he sigut realista en les intervencions en matèria econòmica que he tingut al llarg de la legislatura", ha sentenciat.

Mariano Rajoy ha considerat a més que "s'ha complert el gruix" del que va prometre en el seu debat d'investidura, en referència al fet que es va fixar com a objectiu "acabar amb la sagnia de l'atur i capgirar a la situació", i també que les "grans" metes nacionals s'ha "aplicat" a aconseguir-les. El cap de l'Executiu ha obviat, no obstant, que l'oposició li demana comptes pel que va prometre en el seu programa electoral, i no tant pel que va dir en la seva investidura.

El president ha negat a més que es pugui deduir de les seves paraules que els primers tres anys de legislatura han sigut "meravellosos". "Han sigut duríssims, però ara estem infinitament millor que fa tres anys", ha reiterat.

Rajoy ha defensat a més la llei de seguretat ciutadana (denominada 'llei mordassa') i el Codi Penal i la inclusió en aquest document de la presó permanent revisable. Així mateix, ha assenyalat que fins que ETA no es dissolgui, no canviarà la política penitenciària respecte als presos de la banda i continuarà per tant la dispersió.

Les demandes del PNB

Rajoy ha fet aquestes manifestacions en un cara a cara amb el portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, que ha demanat al president que "afronti amb un diàleg sincer i realista" els problemes ("patates calentes", segons la seva pròpia terminologia) a Catalunya i Euskadi, i reconegui "la plurinacionalitat de l'Estat", fet que, segons el penabista, "beneficiarà" tots els espanyols.

No obstant, el dirigent conservador ha obviat aquestes demandes i simplement ha assenyalat que Euskadi és el lloc "amb més nivell d'autogovern del món" i que "cap Constitució del món reconeix el dret a l'autodeterminació".

Esteban, per contra, ha considerat que tant el País Basc com Catalunya necessiten una "segona transició", alhora que ha advertit al president que si no es busca un nou encaix d'aquestes autonomies pot arribar un moment que sigui "massa tard per a qualsevol solució". "Fer el sord a una demanda reclamada de manera majoritària i democràtica argumentant com a única raó que l'ordenament jurídic no ho permet, no soluciona els problemes", ha reiterat.

Notícies relacionades

El portaveu penabista ha assenyalat que hi ha el risc que els problemes basc i català "es desbordin" si no s'afronten els "reptes estructurals". Respecte a la qüestió d'ETA, ha afirmat que el PNB vol "el desarmament" de la banda criminal i que aquesta reconegui el "mal injust causat". No obstant, també demana "una altra política penitenciària".

La resposta als anuncis de Rajoy

Pel que fa a la situació econòmica, el portaveu nacionalista ha criticat l'"autocomplaença infinita" de Rajoy, alhora que li ha retret que hagi anunciat una sèrie de "mesures socials" coincidint que el 2015 és un any electoral. En aquest sentit, ha avisat el president que mesures com la "segona oportunitat per a particulars i autònoms" podien haver-se pres "molt abans".