ERC a Rajoy: "Ens veiem a l'ONU, bon vent i barca nova"

El republicà insta el president a admetre que el 27-S serà un "referèndum d'independència"

El portaveu d’ERC, Alfred Bosch, en la seva intervenció.

El portaveu d’ERC, Alfred Bosch, en la seva intervenció. / EFE / ZIPI

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / MADRID

El portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, ha entonat un discurs de comiat en el que serà el seu últim debat de l'estat de la nació al Congrés, ja que al maig concorrerà a les municipals de Barcelona. Bosch ha reptat el president del Govern, Mariano Rajoy, a assumir que el 27-S serà un referèndum d'independència en el qual si vencen les forces sobiranistes li ha preguntat: "¿Què té previst el Govern, res oi?".

"Segur que seguirem sent grans amics. Vostè al regne meravellós del 'Candy crush' i jo tornaré a Barcelona. Adéu, Mariano Rajoy, ens en anem a un país millor, més just i pròsper. Doncs res, ens veiem a l'ONU, bon vent i barca nova", s'ha acomiadat el diputat republicà, en referència a l'episodi protagonitzat la vigília per la vicepresidenta del Congrés, Celia Villalobos, que va ser enxampada in fraganti jugant amb la tauleta mentre intervenia Rajoy.

COMISSIÓ D'INVESTIGACIÓ

Així mateix, Bosch ha emplaçat el Govern central a acceptar una comissió d'investigació sobre corrupció com l'oberta al Parlament sobre el 'cas Pujol'. Finalment, el diputat d'Esquerra ha reivindicat un pla estatal contra la pobresa energètica.

Per la seva banda, el portaveu d'Amaiur al Congrés, Sabino Cuadra, ha defensat també el procés sobiranista català. "Neguen també el dret a fer una mera consulta. A fer un mer procés participatiu de la gent. Això és una francocràcia", ha afirmat Cuadra, en relació amb el procés participatiu del 9 de novembre de l'any passat a Catalunya.

En la seva rèplica a la intervenció d'ERC, el president del Govern, Mariano Rajoy, ha reivindicat "el dret a decidir de tots els espanyols. "Com en qualsevol país del món, la gent decideix sobre el que volen que sigui el seu país, cap país amb una Constitució escrita reconeix el dret a l'autodeterminació". Rajoy ha afegit que està a favor de la unitat nacional perquè "el conjunt dels espanyols" decideixin què volen que sigui el seu país.

ANTIDEMOCRÀTIC

El president del Govern ha qualificat d'"antidemocràtic" el dret d'autodeterminació, així com "contrari a la legislació, a la Constitució i als procediments per a la seva reforma". Rajoy ha instat novamentat ERC a defensar una reforma de la Carta Magna

Notícies relacionades

Així mateix, Rajoy ha acusat ERC de defensar la comissió d'investigació del 'cas Pujol' o la compareixença del president Mas en aquesta comissió només per interès després d'haver trencat l'acord amb CiU fa unes setmanes. "No han dit que l'han recolzat després de dir en diverses ocasions que no, i quan havien trencat els acords amb CiU. O sigui que la comissió d'investigació no els importava, els importava molestar CiU", ha afegit el líder del PP.

El líder del PP també ha recordat que en quatre ocasions ERC va bloquejar la compareixença de Mas. "Però quan ja havien trencat amb CiU van creure que era molt necessari que tots coneguéssim la veritat".