Mas: "Hem xocat contra un bloc de formigó"

El president assegura que el TC només deixa el camí del 27-S per preguntar als catalans

La relació amb Espanya, assegura, és la de "treballa, paga, no molestis i calla"

El president Artur Mas, aquest dimarts a Barcelona.

El president Artur Mas, aquest dimarts a Barcelona. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
XABIER BARRENA / BARCELONA

"Estem ficats en un diàleg de sords, i si m'ho permeten", ha afirmat el president Artur Mas a l'audiència al Cercle d’Economia, "un diàleg amb un sord (l'Estat)". Així ha resumit Mas la situació en què queda el pols sobiranista després de la nova sentència contrària del Tribunal Constitucional a les mesures aprovades pel Parlament. "Hem xocat amb un bloc de formigó", ha seguit, i a llançat un avís: "No es podrà gestionar la política catalana fins que es consulti a la ciutadania quin tipus de relació vol amb l'Estat". Pel president, la sentència del Constitucional ara només deixa els comicis del 27-S com "l'única via legal i democràtica" perquè els catalans puguin exercir el dret a decidir.

Mas ha respost a la nova apel·lació del president del Cercle d’Economia, Anton Costas, de més "diàleg i consens" afirmant que el Govern de l'Estat no vol trobar una via intermèdia, fruit d'una negociació, sinó que "pretenen que ens oblidem de les nostres reivindicacions". ¿Això pot canviar si l'Executiu canvia de color en les eleccions generals que se celebraran a finals d'any? "Jo sóc escèptic que un canvi d'aquest tipus canviï l'enfocament amb Catalunya", ha assenyalat, per afegir: "Però escèptic no és intransigent". La relació amb Espanya, ha assegurat, és la de "treballa, paga, no molestis i calla".

"Quina és l'alternativa per a Catalunya?", s'ha preguntat Mas. "¿Un nou Estatut? Ja hem passat per aquí. ¿Una reforma de la Constitució? Som el 16% de la població, la compondran el PP i el PSOE. El pacte fiscal era una altra alternativa, però també ho vam intentar. Si no fem això, què fem?", ha dit abans de reblar: "L'alternativa és la dissolució de l'autonomia".

APEL·LACIÓ AL CONSENS

A preguntes de l'audiència, el cap de l'Executiu català també s'ha referit als seus socis d'estabilitat parlamentària. "¿Creu que Esquerra és un soci solvent, fiable i discret?". Mas ha fet broma: "Següent pregunta", per després assenyalar que "això que es vol fer, una sola força no ho pot fer". Mas ha donat valor al fet d'identificar un objectiu comú gran i no perdre's "en batalles secundàries". "Catalunya no sortirà d'aquesta situació sinó hi ha un gran consens, i si pot ser, amb més d'una força", ha afegit.

Notícies relacionades

La força de l'actualitat, la sentència del TC, ha permès al president esquivar l'altre gran assumpte de la setmana, la compareixença de la família Pujol Ferrusola en la comissió d'investigació parlamentària i, en concret, l'asseveració del primogènit, Jordi, en el sentit que era "gran amic de Mas". El president ha demanat "menys 'reality show'. I ja m'entenen".

Mas també ha traçat el seu diagnòstic de la situació econòmica. "Si es divideix per dos l'eufòria de Rajoy i es multiplica per dos el pessimisme de Pedro Sánchez, estarem en un punt bastant semblant a la realitat", ha assegurat, abans de recórrer a un dels seus tòpics símils mariners. "Fa set anys ens va cobrir una gran onada (la crisi) que ens va llançar a l'aigua. I ens vam estar, aquest temps, a més, amb el cap sota l'aigua. Ara hem tret el cap, primer pas per poder nedar cap a la platja". Davant un auditori ple d'empresaris, Mas ha llançat un nou avís: "Haurem de repartir bé els beneficis" per pal·liar els efectes de la crisi entre els més desafavorits. "Si no, això significaria que després d'haver repartit malament els sacrificis" es cauria en la mateixa injustícia "en els beneficis", ha afegit.