AJUDES IRREGULARS

Els pèrits de la Intervenció de l'Estat insisteixen que el sistema dels ERO era "fraudulent"

Ratifiquen davant la jutge Alaya l'informe en què retreien que Griñan no hagués pres mesures

2
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

Els pèrits de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat (IGAE) han assegurat aquest dimecres davant la jutge Mercedes Alaya que el sistema utilitzat per la Junta d'Andalusia per pagar els ERO i les ajudes a empreses en crisi era "fraudulent" en el sentit d'"enganyós i fal·laç". Els experts han ratificat l'informe sobre les irregularitats en què el desembre del 2013 van retreure que des de la Conselleria d'Hisenda i Economia no s'adoptessin mesures per a corregir-ho.

Fonts judicials han explicat que les preguntes de la jutge han anat encaminades a desmuntar el contrainforme elaborat a instàncies de l'expresident andalús i exconseller d'Hisenda José Antonio Griñan per catedràtics de dret tributari i financer de la Universitat Carles III amb què va voler defensar la legalitat de les ajudes i de la seva mateixa actuació. Un interrogatori que ha merescut la petició de nul·litat per part de l'advocat de Griñán, al considerar que si el contrainforme és considerat una prova pericial s'hauria de poder sotmetre a contradicció per part dels seus autors. I ha lamentat a més la "gravíssima indefensió" del seu defensat al no estar personat en aquesta part de la causa, ja que només ho està davant el Tribunal Suprem donada la seva condició d'aforat.

Segons els pèrits, tant els responsables de la Conselleria d'Ocupació com els d'Hisenda i Economia serien responsables de la implantació d'un sistema irregular per donar les ajudes sociolaborals "perquè tots eren part precisa i necessària" perquè aquest ús fraudulent es produís.

PRÀCTIQUES INADEQUADES

Notícies relacionades

A preguntes de la jutge, els experts de la Intervenció han insistit que l'ús de transferències de finançament des de la conselleria d'Ocupació a un ens públic com l'agència IDEA o anteriorment l'Institut de Foment Andalús perquè fos aquest qui abonés les ajudes i així escapar-se de la fiscalització "no s'ajusta a la legalitat", malgrat que el contrainforme de Griñán defensés que aquesta figura es podia utilitzar amb altres fins. "És inadequat i improcedent d'acord als termes que diu la llei", han postil·lat, recordant a més la falta de competències d'una administració regional per concedir aquest tipus d'ajudes sociolaborals que competeixen l'Estat central.

En la seva declaració, els pèrits han assegurat que el contrainforme dels catedràtics conté "nombrosos errors", i han assenyalat els tres problemes que en la seva opinió presenta aquest sistema de concessió d'ajudes: pressupostaris, de gestió dels crèdits per la Conselleria d'Ocupació i un tercer, derivat dels dos anteriors, de "control" de la concessió de les subvencions, perquè es va impedir la fiscalització prèvia d'aquestes.