CRONOLOGIA DE L'ESCÀNDOL
'Cas Bárcenas', un procés que fa sis anys que dura
L'extresorer del PP esgota el termini de presó preventiva després de 19 mesos i 200.000 euros
L'extresorer del PP Luis Bárcenas va iniciar fa sis anys el seu pas pels tribunals, primer com a imputat en la trama Gürtel i després en la investigació dels anomenats papers de Bárcenas. Un camí llarg del procés judicial que amenaça de fer escassa justícia amb l'assumpte. Al marge de les acusacions de Bárcenas contra la cúpula del PP, el gran patrimoni acumulat per l'extresorer a l'estranger fa plausible la seva versió dels fets. L'Audiència Nacional ha constatat que Bárcenas disposava d'un compte a Suïssa amb 22 milions d'euros i algunes fonts apunten a l'existència d'altres comptes, ja que el banc helvètic pressuposava que aquests fons eren entre el 20% i el 50% del patrimoni total del client. El primer axioma que qualsevol gran estalviador aplica és que mai ha de tenir els diners en una sola cistella. Una altra qüestió és quina part d'aquests diners poden tenir un origen lícit, cosa que haurà d'acreditar Bárcenas durant el procés.
Des que va ser imputat el 2009, l'extresorer del PP Luis Bárcenas no ha parat de donar maldecaps al Partit Popular. El president del Govern, Mariano Rajoy, ha eludit sempre que ha pogut una discussió oberta sobre el cas més enllà de la negació sistemàtica (especialment després de la publicació dels 'watsapps' de suport a un Bárcenas ja imputat), igual que la secretària general del partit, María Dolores de Cospedal. Les evidències han tacat ineludiblement la cúpula de la formació de Génova 13 i qualsevol declaració sobre l'assumpte ha repercutit negativament en la imatge del partit. A més, Bárcenas ha amenaçat repetidament d'ampliar la informació sobre la comptabilitat irregular del partit.
SOBRESOUS
Les informacions publicades han apuntat sempre que Bárcenas va pagar sobresous amb el que el mateix acusat ha denominat diners b. Aquests diners negres, ha afirmat Bárcenas, es van destinar a sobresous de directius del partit, inclosa la més alta direcció, Rajoy i Cospedal, que apareixen als seus fulls de comptabilitat manuscrits. El 'cas Bárcenas' està pendent de judici, però l'acusat ja pot sortir al carrer després de dipositar només 200.000 euros després d'haver passat 19 mesos a la presó.
El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz ha dictat l'acte d'excarceració a l'haver-se esgotat el termini de presó preventiva i per la lentitud del procés. Bárcenas haurà de comparèixer al jutjat els dilluns, dimecres i divendres. Es manté la retirada de passaport, la prohibició d'abandonar el país i l'obligació de fixar domicili.
Aquesta és la cronologia judicial del 'cas Bárcenas':
2009
11 de juny: La Fiscalia Anticorrupció aprecia 'implicacions suficients' de Bárcenas en la trama Gürtel i demana l'elevació del cas al Suprem.
8 de juliol: Bárcenas dimiteix temporalment del càrrec de tresorer.

2010
8 d'abril: Bárcenas dimiteix definitivament com a tresorer del PP.
19 d'abril: Bárcenas renuncia a la seva acta de senador per Cantàbria, i perd així la seva condició d'aforat.
2011
1 de setembre: El jutge Pedreira, instructor una altra vegada de la causa contra Bárcenas, sobreseu les actuacions respecte a ell al considerar que no existeixen proves dels delictes de suborn, frau fiscal i blanqueig de capitals que se li imputen. La Fiscalia Anticorrupció recorre l'arxivament.
2012
15 de març: L'Audiència Nacional, organisme al qual des del TSJM va anar a parar la causa, reobre la causa contra Bárcenas.
2013
16 de gener: Transcendeix que Luis Bárcenas guardava 22 milions d'euros en un compte a Suïssa que va buidar quan va ser imputat per Gürtel, segons la documentació enviada pel país helvètic al jutge Ruz.
17 de gener: L'advocat de Bárcenas, Alfonso Trallero, reconeix que Bárcenas es va acollir a l'amnistia fiscal a través d'una societat per regularitzar 10 milions d'euros.
18 de gener: 'El Mundo' publica que Bárcenas va pagar durant anys sobresous a part de la cúpula del PP.
24 de gener: La Fiscalia Anticorrupció obre una investigació sobre "la possible existència d'una caixa b del PP".
31 de gener: 'El País' publica 'Els papers secrets de Bárcenas', en què es recullen suposats pagaments a les cúpules del PP entre el 1990 i el 2009.

18 de febrer: La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, demanda l'extresorer i 'El País', a l'aparèixer als papers com a beneficiària de dos pagaments de 7.500 euros.
25 de febrer: Bárcenas declara, davant Ruz, que va arribar a tenir fins a 38 milions d'euros a Suïssa, a causa "del seu encert a la borsa i els negocis". Ruz, per la seva banda, li imposa la retirada del passaport, la prohibició de sortir d'Espanya i la compareixença els dies 1 i 15 de cada mes a l'Audiència.
26 de febrer: Bárcenas demanda el PP per acomiadament improcedent i assegura que va seguir treballant per al partit fins al 31 de gener del 2013, mentre que el PP el situa fora l'abril del 2010. Sorprenent compareixença de Cospedal per explicar l'acomiadament 'en diferit'.
7 de març: Ruz entén que la investigació dels papers té relació amb el 'cas Gürtel' i obre una peça separada.
26 d'abril: Els pèrits policials atribueixen a Bárcenas l'autoria dels papers.
30 de maig: L'Audiència Nacional ordena el bloqueig dels comptes de Bárcenas a Suïssa.

6 de juny: La UDEF conclou en un informe que Bárcenas va nodrir els seus comptes amb comissions de Gürtel.
14 de juny: Bárcenas va ocultar 47 milions a Suïssa al trobar-se un altre compte de 25 milions, que se suma al dels 22 milions coneguts, segons consta en una comissió rogatòria.
27 de juny: El jutge Ruz ordena l'ingrés a la presó de Bárcenas després de prendre-li declaració.
4 de juliol: Ruz fixa una fiança a Bárcenas de 43.250.000 euros en concepte de responsabilitat civil, que no va ser satisfeta i, en conseqüència, els seus béns van ser embargats.
2014
26 de febrer: L'Agència Tributària estima en 12 milions d'euros la quantitat defraudada per Bárcenas a Hisenda entre el 2000 i el 2011.
7 d'abril: La UDEF conclou que el PP va pagar part de la reforma de la seu de Génova amb la caixa b que portava Bárcenas.
29 de juliol: El jutge conclou la investigació de 45 dels més de cent imputats en el 'cas Gürtel', entre ells l'extresorer del PP Luis Bárcenas, a l'apreciar indicis d'onze delictes perquè siguin jutjats per fets de la "primera època" de la trama, des del 1999 al 2005.

2015
16 de gener: El fiscal demana 42 anys i mig de presó per a Bárcenas pel 'cas Gürtel'. A més, demana 24 anys de presó per a Rosalía Iglesias, 110 per a Francisco Correa, 85 i mig per a Pablo Crespo, 3 per a Álvaro Lapuerta i 15 per a Jesús Sepúlveda, entre altres.
Notícies relacionades20 de gener: L'Audiència Nacional estima un recurs de la defensa de Bárcenas, segons el qual l'extresorer podrà sortir de la presó si diposita una fiança de 200.000 euros.
21 de gener: L'Advocacia de l'Estat demana 60 anys per a Bárcenas i dóna per "acreditada" la caixa b del PP.
- Un incendi al Baix Ebre crema 570 hectàrees, el 90% als Ports
- El mapa territorial Enquesta CIS: El PSOE assetja cinc governs autonòmics del PP en l’equador de la legislatura
- Osona Una ‘moto espia’ dels Mossos capta per la C-25 un conductor sense cinturó, parlant pel mòbil i bevent
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- FUTBOL El Reial Madrid demana ajornar el seu partit de lliga contra l’Osasuna al 29 d’octubre
- Junta de portaveus El Parlament ajorna per segona vegada que Illa comparegui per la corrupció en el PSOE
- Salut i benestar José Abellán, cardiòleg: "Crec que ens estem equivocant en donar-li massa importància a l'exercici de força"
- A Barcelona Els Mossos abaten un home que va matar el seu germà d'un tret i es va atrinxerar a Calldetenes
- Helicobacter pylori: així són els símptomes de la infecció que afecta la meitat de la població
- Última hora Incendi a Paüls: el vent dificulta els treballs d’extinció d’un foc que ha arrasat 2.300 hectàrees