La plaga de la corrupció

El fiscal demana quasi 7 anys per a Alavedra, Prenafeta i Muñoz

El ministeri públic sol·licita multes per valor de 93 milions a la trama 'Pretòria'

L'exdiputat Luis García, 'aconseguidor' de la xarxa, s'enfronta a una pena de 8 anys

Alavedra surt de la presó de Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat), el 7 de desembre del 2009.

Alavedra surt de la presó de Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat), el 7 de desembre del 2009. / SERGIO LAINZ

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
MADRID

Asseguts al banc dels acusats per ser l'epicentre de la trama Pretòria, els dos homes de màxima confiança de Jordi Pujol en la seva primera dècada a la Generalitat, Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, i l'exalcalde socialista de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz hauran d'afrontar una petició de presó de sis anys i 10 mesos per a cada un. Són les penes que sol·licita la Fiscalia Anticorrupció pels delictes de blanqueig de capitals, suborn i tràfic d'influències. Així mateix, per rescabalar els guanys il·lícits presumptament obtinguts pels processats en les tres grans operacions urbanístiques que es van investigar en el cas, a Santa Coloma, Badalona i Sant Andreu de Llavaneres, el fiscal també reclama multes i decomisos per un valor total de 93,71 milions d'euros.

En un escrit d'acusació provisional de 71 pàgines, fet públic ahir, la fiscalia sosté que «conscients de la influència que exercien sobre determinats càrrecs públics de Catalunya», l'exconseller Alavedra i l'exsecretari de Presidència Prenafeta «van planificar i van executar el cobrament de quantioses comissions a canvi de la concessió d'adjudicacions públiques relacionades amb el desenvolupament urbanístic» dels tres ajuntaments esmentats, i que «van comptar amb la col·laboració de les seves dones en l'obtenció dels guanys il·lícits i en l'ocultació a la Hisenda pública».

Per fer-ho, prossegueix el fiscal, van fer servir «un complex entramat societari constituït per entitats domiciliades en territoris off shore (paradisos fiscals) i diversos comptes bancaris oberts en entitats suïsses i andorranes, a través dels quals van canalitzar aquests fons que, en ocasions, van invertir en l'adquisició de diferents actius financers». Fa pocs dies, en l'acte amb què donava per finalitzada la instrucció del cas, el magistrat de l'Audiència Nacional Pablo Ruz xifrava en 14,9 milions d'euros els guanys aconseguits de manera fraudulenta per Prenafeta, i en 6,08 milions els aconseguits per Alavedra.

En conseqüència, a part dels gairebé set anys de presó que sol·licita per a cada un, el fiscal demana per a Prenafeta una multa de 13,7 milions més el decomís de 5,8 milions en concepte dels guanys il·lícits obtinguts. I per a Alavedra, una multa de 10,3 milions i el decomís de 3,2 milions suplementaris. Anticorrupció apunta en l'escrit que tots dos mantenien «una estreta relació personal amb el llavors president Jordi Pujol». Pel que fa a l'exalcalde Muñoz, els guanys il·legals del  qual el jutge va estimar en 1.728.064 euros, la petició de multa és de 4,1 milions més el decomís d'1,1 milions i una vivenda a Barcelona per dos delictes de suborn.

Notícies relacionades

LA PENA MÉS ALTA / Amb tot, l'imputat que surt més malparat de l'escrit de la fiscalia és l'exdiputat del PSC Luis García Sáez, Luigi, considerat l'aconseguidor de la trama. Per a ell es reclama la pena més alta: vuit anys de presó i una multa de 22,6 milions més el decomís de 5,8 milions de forma solidària amb cinc empreses. Segons l'escrit, Luigi va mediar per comprar terrenys municipals, obtenir-ne la requalificació urbanística i vendre'ls posteriorment amb un sobrepreu. El magistrat va xifrar en 5,8 milions d'euros els guanys il·lícits obtinguts a través d'aquestes maniobres.

El fiscal també demana presó per als altres set processats, la majoria empresaris i testaferros. Assegura que tots van intervenir en les tres operacions urbanístiques i que van aconseguir «quantiosos i il·lícits beneficis mancats de tota justificació i lògica comercial». A més a més, Muñoz hauria manipulat el concurs públic per a l'adjudicació el 2009 d'un contracte de neteja d'edificis públics a favor de l'empresa d'un dels processats.