El Congrés s'activa per augmentar el control dels viatges dels diputats

Posada i el PP rectifiquen i ara es mostren disposats a buscar una fórmula de fiscalització

1
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / JUAN RUIZ SIERRA / MADRID

El president del Congrés, Jesús Posada, i el grup parlamentari popular han fet avui marxa enrere en el seu rebuig inicial a augmentar el control dels viatges que realitzen, a càrrec de la Cambra baixa, els diputats. Posada ha iniciat una ronda de contactes amb els grups per recollir les seves propostes de cara a la introducció d'algun tipus de supervisió, arran de l'escàndol provocat pels presumptes desplaçaments privats que van fer a les Canàries el president extremeny, José Antonio Monago, i l'exdiputat Carlos Muñoz

El president de la institució és partidari que siguin els grups i no la Cambra els que exerceixin de portes endins la fiscalització, però està disposat a escoltar altres propostes, segons fonts del seu entorn. Al mateix temps, el portaveu del PP, Alfonso Alonso, també preveu mantenir al llarg dels pròxims dies reunions amb la resta de partits per articular un mecanisme que permeti, segons ha explicat en roda de premsa, que ses senyories puguin seguir viatjant com fins ara, és a dir, sense límits pressupostaris, per qualsevol part d'Espanya, per poder desenvolupar "la seva funció política", i que aquesta facultat es compatibilitzi amb la supervisió. 

Notícies relacionades

Hi ha un precedent, que podria servir com a base per arribar a un acord i que aquest es posés en marxa ràpidament, sense haver d'esperar a la reforma del reglament de la institució. Es tracta dels viatges amb vehicle propi. En un principi també hi havia barra lliure, però des de fa un temps els grups autoritzessin i supervisen el quilometratge realitzat per ses senyories. 

Alguns partits demanen anar molt més enllà i que el llistat de desplaçaments es faci públic, però d'entrada sembla improbable que el Congrés arribi tan lluny perquè tant Posada com el PP han defensat que les reunions que facin els diputats fora de la Cambra baixa segueixin sent discretes.