La lluita contra la corrupció

El PP refusa controlar els viatges dels diputats tot i el 'cas Monago'

Posada rebutja exercir de «controlador» i Alonso demana respectar la llibertat total de moviments

Els conservadors, en canvi, sí que accepten que es fiscalitzin els desplaçaments dels senadors

Monago i Rajoy, dissabte a Càceres, durant la clausura de les jornades del PP sobre bon govern.

Monago i Rajoy, dissabte a Càceres, durant la clausura de les jornades del PP sobre bon govern. / EFE / ESTEBAN MARTINEDA

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / JUAN RUIZ SIERRA / MADRID

L'escàndol dels viatges que el president extremeny, José Antonio Monago, i l'exdiputat Carlos Muñoz van fer a les Canàries, suposadament per visitar Olga María Henao, parella de tots dos en diferents èpoques, amb càrrec a les Corts ha estès un halo de dubte sobre el sistema de desplaçaments opac i sense límit pressupostari de què gaudeixen els parlamentaris. Malgrat això, el PP no preveu promoure cap canvi que ajudi a dotar de més transparència i control aquesta prebenda a la Cambra amb més ressò: el Congrés.

El seu president, Jesús Posada, es va mostrar ahir contrari que es fiscalitzi l'activitat externa dels seus integrants. «Jo no penso exercir de controlador de la tasca dels diputats», va dir el també exministre, que va defensar que l'actual sistema data del 1977 i fins ara ha funcionat «bastant bé» llevat els fets «verdaderament anòmals» coneguts els últims dies, en referència els viatges tant del baró extremeny, que s'aferra al càrrec, com del diputat, que va dimitir quan es van saber els seus reiterats vols a les Canàries.

EL CARÀCTER «DISCRET» / Posada va al·legar, en defensa de mantenir la privacitat sobre els desplaçaments, que en alguns casos aquests, si no tenen caràcter «secret», sí que com a mínim són «discrets». El president de la Cambra baixa es va mostrar a favor, en canvi, que siguin els grups parlamentaris els que controlin l'activitat dels seus membres.

No obstant, el PP no va recollir el guant. El portaveu popular al Congrés, Alfonso Alonso, va fer una defensa numantina de la «llibertat» que la Constitució atorga als parlamentaris per exercir la seva acció política «a tot el territori espanyol». Només davant les reiterades preguntes de la premsa, el dirigent conservador va dir que estava «obert» a estudiar les fórmules que la Cambra o altres grups proposin, però sempre que es respecti «la llibertat» per viatjar i «no es posi tots els diputats sota sospita» perquè seria «injust». «Si hi ha un abús, cal corregir-lo [...], però això no és un col·legi», va arribar a argumentar, i a continuació va assenyalar que els parlamentaris saben que han d'usar els mitjans de què disposen amb «responsabilitat».

Alonso es va negar a limitar els desplaçaments que tenen lloc fora del període de sessions o quan ses senyories van a actes de partit atès que, segons la seva opinió, aquests representen «tant la pluralitat d'Espanya com la pluralitat política».

LA INCOHERÈNCIA / Com si es tractés de dos partits diferents, el PP al Senat va posar ahir al damunt de la taula el tema voluntàriament a la Junta de Portaveus i va acordar amb la resta de grups presentar la setmana que ve una proposta concreta per regular la qüestió. El portaveu popular, José Manuel Barreiro, va advocar perquè hi hagi més control i que s'adapti el règim econòmic de les Corts «als moments actuals», sempre tenint en compte que els senadors han d'exercir la seva tasca a tot Espanya.

El PSOE es va avançar al PP i va presentar a la Cambra alta ahir mateix la seva proposta, que consisteix a habilitar una aplicació informàtica a través de la qual els senadors hagin de justificar els seus viatges fora de la seva circumscripció electoral. Si no ho fan en el temps que s'ha establert, l'import seria sostret dels seus salaris.

Aquesta iniciativa s'emmarca en l'obstinació del líder dels socialistes, Pedro Sánchez, d'exhibir la màxima contundència amb la corrupció.

Notícies relacionades

Al Congrés, on el PP és més reticent, el PSOE exigirà que, aprofitant la negociació oberta per reformar el reglament de la Cambra baixa, s'introdueixi «més transparència», segons va anunciar la secretària d'estudis i programes després de l'executiva socialista, Meritxell Batet. També l'Esquerra Plural i UPD van demanar més controls.

Mentrestant, a Extremadura, el PSOE va amenaçar de presentar una moció de confiança a Monago si aquest no dimiteix, després que tota l'oposició hagi demanat el seu cessament.