EL PROCÉS SOBIRANISTA

Rajoy insta el president Mas a acatar el que digui el TC després del segon recurs del Govern

El president del Govern central confirma que el manteniment de la pregunta el 9-N serà motiu del seu recurs

El cap de l'Executiu adverteix que celebrar el procés participatiu només serviria per crear "tensió"

Hem vist la intenció de celebrar una pseudoconsulta / {ATLAS} / AGUSTÍN CATALÁN

2
Es llegeix en minuts
GEMMA ROBLES / PILAR SANTOS / MADRID

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha subratllat aquest migdia que el fet que la Generalitat mantingui per al 9-N una pregunta que "planteja una qüestió que segueix pertanyent al conjunt dels ciutadans", això és, a la sobirania nacional, és un dels motius pels quals l'Executiu ha decidit impulsar un recurs contra aquest procés participatiu que pretén substituir el referèndum sobiranista ja frenat des del Constitucional. En aquest context, Rajoy ha dit que espera que una vegada l'Alt Tribunal s'hagi tornat a pronunciar davant un segon recurs, la reacció a Catalunya sigui "que es compleixi la llei".

En roda de premsa a la Moncloa amb la presidenta de Xile, Michelle Bachelet, el president espanyol ha contestat a les preguntes sobre el desafiament sobiranista català només uns minuts després que el Consell d'Estat hagués aprovat, per unanimitat, un dictamen en què es recomana a l'Executiu central tornar a recórrer davant el succedani de consulta que vol celebrar Artur Mas.

"Aquest procés no compleix les garanties democràtiques; no té cens ni llei que l'empari ni organisme que vetlli per la seva neutralitat --ha dit Rajoy--. No se sap qui són els membres de les meses, que són voluntaris, i planteja una qüestió que segueix pertanyent al conjunt dels espanyols".

Segons ell, seguir endavant amb la consulta "participativa" únicament serviria per "generar tensions". En aquesta línia, ha afegit que s'estan fent passos "en la mala direcció" quan es tracta d'exercir des del Govern català "pressions" als mitjans de comunicació perquè difonguin qüestions vinculades amb el 9-N. "El nostre objectiu, com seria el de qualsevol Govern, és que es compleixi la llei. Per això ens hem dirigit al Consell d'Estat per conèixer la seva opinió sobre aquest assumpte i demà ho debatrem al Consell de Ministres i prendrem la decisió que més convingui a l'interès general", ha assenyalat.

"VAM SER PRUDENTS"

Notícies relacionades

En aquesta mateixa compareixença, Rajoy ha volgut treure a col·lació que quan es va conèixer que Mas renunciava a organitzar una consulta sobiranista ell va qualificar aquell fet d'"encertada" i "extraordinària notícia" perquè suposava que s'acatava una decisió del Constitucional que, sota el seu punt de vista, amb la suspensió cautelar va voler dir que el referèndum no es podia portar a terme perquè vulnerava la legislació vigent.

"El que vam fer nosaltres des d'aleshores és mantenir una actitud prudent però també estar atents a la que és la principal obligació d'un Govern, que és garantir que la llei es compleixi", ha dit.