Podem es posa com a objectiu immediat l'assalt a Catalunya

La força sondeja persones i col·lectius per a la candidatura al Parlament

Iglesias vol que la nova direcció tingui un important accent català

D’esquerra a dreta, els dirigents de Podem, Íñigo Errejón, Carolina Bescansa, Pablo Iglesias, Luis Alegre i Juan Carlos Monedero, divendres a Madrid.

D’esquerra a dreta, els dirigents de Podem, Íñigo Errejón, Carolina Bescansa, Pablo Iglesias, Luis Alegre i Juan Carlos Monedero, divendres a Madrid. / FERNANDO ALVARADO / EFE

3
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / MADRID

Hi ha resultats electorals que l'únic que revelen és la diferència obscena de vots entre un candidat i el seu oponent. A Podem, l'ortodòxia obliga a esperar fins dilluns a la matinada per saber quin és el projecte polític escollit pels prop de 170.000 simpatitzants que han participat en l'assemblea ciutadana aquesta setmana, si el de Pablo Iglesias o el dels crítics. Però l'ortodòxia resulta desesperant. L'única pregunta que queda sense resoldre, en realitat, és saber per quants milers de vots Iglesias imposa la seva llei. Ell mateix no sembla que tingui dubtes sobre la seva victòria, i divendres passat, en el transcurs de la presentació del seu llibre Disputar la democracia va admetre, amb la seva irreverència habitual, que dóna per finalitzada l'etapa com a enfant terrible per assumir ara «responsabilitats d'Estat». La primera mirada d'aquesta nova etapa la posarà a Catalunya, assessorat per Íñigo Errejón, l'estrateg de Podem, a qui defineix amb la combinació entre «el Xabi Alonso, que llegeix la jugada» i «la institutriu estricta» que mira si portes les ungles netes.

Íñígo Errejón és madrileny però manté un vincle d'afectes i afinitats polítiques amb Catalunya, visita Barcelona amb regularitat, on viuen alguns dels seus millors amics, els que li van ensenyar a parlar català. Aquesta relació li ha permès comprendre la complexitat del mapa electoral i detectar la necessitat urgent de dotar Podem, el braç català del partit, de  capacitat organitzativa davant un possible avançament electoral. La data que s'estudia pot ser el desembre, ja que fins al 15 de novembre el partit està embrancat en l'elecció de la cúpula directiva nacional. Fonts pròximes a l'organització expliquen que, si Pablo Iglesias es converteix en secretari general, el primer pas es farà a Catalunya.

Llevat d'imponderables, la intenció és que abans de final d'any se celebri una assemblea ciutadana de Podem per designar càrrecs de direcció autonòmics i, si Artur Mas decideix anticipar, finalment, les eleccions al Parlament per convertir-les en una mena de plebiscit, els candidats. Les enquestes han detectat a Catalunya una naixent i ja exuberant base electoral del partit, fins i tot malgrat que no hi ha una estructura catalana creada.

ENCARA SENSE NOMS / De moment, no hi ha noms sobre la taula després de la renúncia de Carlos Jiménez Villarejo. Les converses són informals i les manté Errejón amb persones interessades a unir-se a les sigles de Podem, ja que el partit concorrerà a les eleccions autonòmiques amb marca pròpia. Alguns són simpatitzants dels cercles catalans, encara que la relació s'ha refredat amb els que s'han unit al sector rebel. Altres, són membres d'altres formacions polítiques i moviments socials pròxims al sobiranisme, ja que es pretén que la candidatura aculli també persones vinculades al procés independentista des de plataformes cíviques, perquè el partit reculli aquesta pulsió ciutadana.

La línia argumental de Podem serà que la sobirania no es pot forjar des de Barcelona, sinó que s'ha de treballar el Govern a Madrid, que és on resideix l'única força capaç de revertir el carreró sense sortida en què sembla atrapat l'independentisme. En definitiva: si Pablo Iglesias és investit president del Govern d'Espanya permetria als catalans decidir  el seu futur.

El líder vol que Catalunya tingui un pes específic a la seva directiva, convençut que aquest segell identitari ha de ser present al partit a nivell nacional. Això sí, de moment, no hi ha gran cosa més que aquesta ferma voluntat: no hi ha un esborrany de noms, ni de càrrecs.

Tota l'estratègia està pendent que finalitzi una assemblea ciutadana tan llarga -ni més ni menys que dos mesos- com erosionant. La pròxima matinada, al voltant de les dues, se sabran els resultats de les votacions dels esborranys, que es presentaran oficialment en el transcurs d'una roda de premsa demà al migdia. Immediatament després, s'obre el període per presentar candidatures, que s'oficialitzaran sense grans actes oficials de campanya.

Notícies relacionades

SENSE LLOC PER A SORPRESES / Tret de sorpreses, Pablo Iglesias obtindrà la ratificació a la seva proposta de model de partit i també al seu lideratge. El dubte que continua sense resoldre a hores d'ara és si les renyines sorgides entre els grups de Podem que provenen d'Esquerra Anticapitalista -com per exemple l'eurodiputada Teresa Rodríguez- es tancaran amb la integració de perfils crítics o si seran apartats dels òrgans de direcció.

Però amb heterodoxos o sense, Podem treballarà a partir d'ara en dues direccions a tota velocitat: organitzar-se en cada una de les 17 comunitats autònomes  -Catalunya serà la primera i la resta d'assemblees se sincronitzaran- i posar en marxa la màquina electoral per a les eleccions autonòmiques.