El tauler català

Mas ultima la convocatòria del 9-N i descarta eleccions immediates

El Parlament constituirà la setmana que ve la comissió de control que ha de vetllar pel procés

El Govern anuncia que el decret de la consulta es firmarà «amb normalitat» a partir d'avui mateix

El Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat, ahir, amb les instal·lacions preparades per a un eventual programa televisiu.

El Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat, ahir, amb les instal·lacions preparades per a un eventual programa televisiu. / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL
BARCELONA

No hi ha alternativa; el 9 de novembre toca votar sobre la independència i tot està a punt per anunciar la convocatòria «amb normalitat» a partir d'avui mateix. Aquest és el missatge rotund que va transmetre ahir el Govern davant les especulacions sobre les possibles alternatives al 9-N (per exemple, unes eleccions anticipades immediates).

«Eleccions anticipades, ni el 9 de novembre ni més endavant; l'escenari és la consulta», va sostenir el portaveu governamental i conseller de Presidència, Francesc Homs, malgrat que fa tan sols una setmana Artur Mas va suggerir obertament que si no podia celebrar el 9-N hauria de convocar comicis. Però en aquests moments el Govern no vol transmetre, ni directament ni indirectament, que hi ha possibilitat d'haver de substituir la consulta per eleccions. I fer-les coincidir, va recordar Homs, és impossible perquè les eleccions s'han de convocar amb 54 dies d'antelació. El termini ha vençut.

Ni el 9 de novembre ni més endavant, va assegurar Homs. I l'afirmació va causar estranyesa, perquè la possibilitat de celebrar unes eleccions de tipus plebiscitari si resultés impossible convocar la consulta és una idea que el mateix Mas va posar sobre la taula ja fa un any. Mencionar-ho ara, utilitzant terminologia de l'expresident Pujol, simplement no toca.

EL 9-N I RES MÉS / Els plans alternatius de CiU passen per intentar una candidatura unitària dels partidaris de la independència en aquestes eleccions plebiscitàries. Però la clau, en aquest i altres moviments sobre el tauler, serà la unitat que aconsegueixin els partits favorables a la consulta. I especialment la sintonia entre Mas i el líder d'ERC, Oriol Junqueras. Les variables són complexes: ¿convocar eleccions en pocs mesos per donar a la ciutadania que exigeix la consulta una via per accedir a les urnes sense més dilació? ¿Convèncer el sobiranisme que el millor és esperar i preparar les estructures d'Estat per a una eventual declaració d'independència si les plebiscitàries donen majoria al bloc del ? ¿Gestionar aquest període mitjançant un Govern d'unitat no sols de CiU i ERC? Incògnites que uns i altres analitzen a la rebotiga.

Homs, conscient que el focus està aquests dies centrat en el president Mas i en el seu acte de firma de la consulta, va desplegar un missatge de tranquil·litat. «Simplement, el que fem és intentar fer les coses ben fetes i dins de la lògica», va afirmar, alhora que va desmentir que el Govern s'hagués plantejat publicar la llei de consultes i el decret del 9-N al Diari oficial de la Generalitat (DOGC) de forma immediata després de l'aprovació de la llei al Parlament divendres passat. «Si és veritat que el Govern espanyol s'ha passat el cap de setmana de guàrdia, és que no saben com funcionen les coses», va dir amb ironia.

Mas diumenge va parlar d'«ha-bilitat i astúcia» i Homs no va voler aprofundir en això, sinó assegurar que a partir d'avui el DOGC pot publicar la llei de consultes, i per tant entraria en vigor. I llavors Mas firmarà el decret. No hi va haver més detalls sobre quan i com malgrat les nombroses preguntes interessades en això. El Saló Verge de Montserrat del Palau de la Generalitat presentava ahir l'aspecte d'un plató televisiu per acollir l'entrevista que Mas concedirà després de la firma de la convocatòria i que serà retransmesa per TV-3.

També hi va haver secretisme sobre el contingut del decret de convocatòria de la consulta. «El contingut del decret s'ha d'atenir a la llei de consultes i a més ha de poder recollir fidelment i literalment la pregunta acordada. Això és el que hi haurà en el decret a part de consideracions tècniques que la llei preveu sobre l'organització de la consulta», va afirmar el conseller. Això sí, el que se sap del cert és que el Govern no perdrà temps per iniciar una campanya de publicitat institucional. I la setmana que ve el Parlament escollirà la comissió de control que ha de vetllar per la bona marxa del 9-N.

Notícies relacionades

TOT A PUNT / Com va explicar ahir Homs, el decret de convocatòria no només fixa les dues preguntes, sinó que desenvolupa les condicions tècniques per poder votar: l'univers de votants (de més de 16 anys, catalans a l'estranger, immigrants comunitaris amb un any de residència i extracomunitaris amb tres anys de residència) i una memòria econòmica de les despeses de la consulta.

Les càmeres de televisió ja estan a punt, la llei catalana també. Ara li toca a Mas decidir quan farà un pas inèdit a Catalunya a partir del qual començarà la gran batalla jurídica i política entre la Generalitat i l'Estat.