Rajoy: "Si no volen problemes als mercats, diguin que no faran un referèndum il·legal"

CiU adverteix al Govern de les conseqüències econòmiques de no donar una solució política a les ànsies independentistes d'una part dels catalans

El president del Govern, Mariano Rajoy, al seu escó del Congrés, aquest dimecres.

El president del Govern, Mariano Rajoy, al seu escó del Congrés, aquest dimecres. / AGUSTÍN CATALÁN

1
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

CiU ha advertit avui al Govern al Congrés de les conseqüències que pot tenir en els mercats la falta d'una "proposta política" per resoldre les ànsies independentistes de part dels catalans. El diputat d'Unió Josep Sánchez Llibre ha avisat Mariano Rajoy que si no evita "el xoc de trens" el "problema s'enquistarà i portarà desconfiança econòmica, inestabilitat als mercats i un increment de la prima de risc". "Miri què va passar dilluns amb la lliura", li ha apuntat en referència al procés escocès. En la seva resposta, Rajoy ha canviat l'argumentari i li ha donat la solució: "Si no volen que hi hagi problemes, el que vostès han de dir és que no hi haurà cap referèndum il·legal, ja veuran vostès com llavors no hi ha cap problema en cap mercat". I la bancada del PP ha esclatat en un gran aplaudiment.

Segons Rajoy, el que genera problemes polítics és que hi hagi governants que "amenacin d'incomplir la llei o que amenacin fins i tot de fer una declaració unilateral d'independència". "Això sí que pot generar problemes polítics i dificultats als mercats", ha sostingut.

Notícies relacionades

El president del Govern ha assegurat que "Catalunya és un gran motor de la recuperació en el conjunt d'Espanya, està creixent, està creant ocupació". "I estem encantats que això sigui així perquè és bo per als catalans i per al conjunt de tots els espanyols", ha afegit. Rajoy ha atribuït aquestes dades positives a l'esforç de l'Executiu central i també del català.

En la seva intervenció, Sánchez Llibre ha lamentat les "formes humiliants i ridiculitzants" que va utilitzar el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en la intervenció que va fer la setmana passada per informar de la lluita contra el frau fiscal i el 'cas Pujol'.