Als 79 ANYS

Mor Emilio Botín, president del Santander

El banquer, que ha tingut un infart, serà enterrat aquest dijous a la finca familiar de Puente San Miguel, a Cantàbria

El consell d'administració designarà aquesta tarda el seu substitut entre uns candidats encapçalats per Ana Patricia Botín

Emilio Botín, a la junta d’accionistes de l’entitat, el 16 de maig a Madrid.

Emilio Botín, a la junta d’accionistes de l’entitat, el 16 de maig a Madrid. / EFE / FERNANDO VILLAR

3
Es llegeix en minuts

El president del Grupo SantanderEmilio Botín, ha mort aquest dimarts a Madrid als 79 anys d'un atac de cor, segons ha comunicat aquest dimecres l'entitat financera a la Comissió Nacional del Mercat de Valors. "Banco Santander lamenta comunicar la mort del seu president, Emilio Botín", diu el comunicat de l'entitat.

Està previst que les restes mortals del banquer siguin traslladats en les pròximes hores a la localitat càntabra de Puente San Miguel, on seran enterrats aquest dijous a la finca familiar dels Botín. Segons fonts pròximes a l'entitat, el banquer descansarà al panteó familiar, on reposen les restes del seu pare, Emilio Botín-Sanz de Sautuola López, el que li va donar el relleu al capdavant del Banco Santander.

La mort del banquer ha estat totalment inesperada. Avui Botín tenia previst presentar a les 11.00 hores a Santander el quadro de Velázquez 'L'educació de la Verge', que havia estat restaurat durant tres anys gràcies al suport de l'entitat financera. La seva sobtada mort ha estat lamentada en els sectors polítics i financers del país, encapçalats pel president del Govern, Mariano Rajoy, que ha qualificat de "cop molt dur" la desaparició del financer.

ANA PATRICIA BOTÍN, POSSIBLE SUCCESSORA

D'acord amb el previst en l'article 24 del reglament del seu consell, aquest mateix dimecres es reuniran la comissió de nomenaments i retribucions i el mateix consell d'administració per designar un nou president. La gran dels seus sis fills, Ana Patricia Botín, que actualment dirigeix a Londres la divisió britànica del banc, destaca en les quinieles per a la seva successió.

Tot i que encara no han transcendit els candidats que podrien succeir Botín, Ana Patricia Botín té moltes opcions d'assumir la presidència del grup. Nascuda el 1960 a Santander, és llicenciada en Ciències Econòmiques. Consellera del banc des del 4 de febrer de 1989 i actual consellera delegada, va arribar a l'entitat presidida pel seu pare després d'un període a JP Morgan (1981-1988). El 1992 va ser nomenada directora general de Banco Santander, SA, i amb posterioritat va assumir la presidència executiva de Banesto entre el 2002 i el 2010. Entre altres càrrecs rellevants, és consellera no executiva de The Coca-Cola Company.

PRINCIPAL EXECUTIU I MÀXIM ACCIONISTA

La notícia de la mort de Botín ha tingut repercussió a la Borsa. Les accions de l'entitat han caigut gairebé un 2% en l'obertura del mercat al saber-se la notícia de la desaparició del president del Santander. L'Ibex-35 baixa un 0,84% fins als 10.856 punts, i per això continua per sota del llindar dels 11.000 punts amb què va tancar la jornada de dimarts, quan va retrocedir un 1,36%.

Nascut l'1 d'octubre de 1934 a Santander i llicenciat en Ciències Econòmiques i Dret, Botín va ser hereu de la tradició financera de la seva família, ja que el seu avi i el seu pare van ser presidents del Banco Santander. Als 24 anys, es va incorporar al banc, on va ocupar els càrrecs d'apoderat dels serveis centrals i de subdirector general. Conseller de l'entitat des del 1960, quatre anys més tard va ser nomenat director general i el 1971 va ser elegit vicepresident segon del consell d'administració de l'entitat.

Membre de la comissió executiva del Banco Santander des del 1964, va ser designat conseller delegat el 1977. El 19 de novembre de 1986 va ser nomenat president del Banco Santander i es va convertir en un dels pocs gestors financers que a més d'assumir la presidència de l'entitat, era el seu principal executiu i màxim accionista.

La seva gestió s'ha caracteritzat per la seva estratègia en el mercat internacional i per un procés de fusions i adquisicions nacionals per aconseguir el lideratge de la banca espanyola.

Emilio Botín estava casat amb Paloma O'Shea Artiñano i tenia sis fills, una de les quals, Ana Patricia, s'encarrega actualment de dirigir la filial britànica del Grupo Santander, Santander UK. 

MÉS DE 100 MILIONS DE CLIENTS

El Santander atén actualment més de 100 milions de clients en una xarxa global de 14.400 oficines. A més, gestiona fons per 1,388 bilions d'euros per a tots els segments de clients, té més de 3,3 milions d'accionistes i 187.000 treballadors.

Notícies relacionades

Fundat el 1857 a Santander per 76 homes de negocis vinculats a l'economia regional i al comerç colonial d'Espanya amb Amèrica, l'entitat té negocis en més de quaranta mercats diferents. Així, el Santander és el principal grup financer a Espanya, i també a l'Amèrica Llatina, continent on els seus mercats més importants són el Brasil, Mèxic, Xile i l'Argentina. A més, té una posició rellevant al Regne Unit, Alemanya, Portugal, Polònia i el nord-est dels Estats Units. 

També ofereix serveis de finançament al consum, a més d'aquests mercats principals, als països nòrdics, més Holanda, Àustria, Itàlia i Bèlgica.