El cinturó lila de Podem
Dos terços dels cercles que la força té a Catalunya es concentren al voltant de la capital
El partit s'expandeix per l'àrea de Barcelona i ja s'ha establert en gairebé totes les seves localitats
Dos mesos i mig després de les eleccions europees, lluny de desinflar-se o d'estancar-se, Podem continua acumulant suports gràcies al descontentament de la ciutadania amb els grans partits. També a Catalunya i, especialment, a l'àrea metropolitana de Barcelona: la nova força liderada per Pablo Iglesias ha començat a fer-se un lloc allà on abans les urnes es tenyien d'un vermell intens socialista ara difuminat. A menor escala que altres organitzacions, sí, però el cinturó lila comença a eixamplar-se.
Que un partit aconsegueixi la meitat dels seus vots en els 36 municipis que conformen aquesta primera corona de la conurbació barcelonina no és res excepcional (al capdavall, en aquesta zona hi viuen 3,2 milions de persones, el 42% dels habitants de Catalunya). En el seu cas, Podem va aconseguir en aquestes localitats 62.909 de les 117.096 paperetes que va obtenir en el total de la comunitat autònoma en els eurocomicis. Però aquesta dada només és una de les que apuntalen la tesi de la seva expansió.
Una altra prova d'aquesta teoria la trobem en el percentatge de vot. En les úniques eleccions a les quals ha concorregut, el nou partit va obtenir a tot Catalunya el 4,66% dels escrutinis. Només en vuit de les 36 ciutats de l'àrea metropolitana es va quedar per sota d'aquesta xifra i, en canvi, en algunes el va duplicar o fins i tot va arribar més lluny. Badia (10,30%), Ripollet (10,19%) i Barberà del Vallès (9,70%) van ser les tres poblacions amb millors resultats pel que fa a percentatge, però a la força progressista també li van anar molt bé les coses en altres localitats amb més habitants, com el Prat de Llobregat (9,01%), Viladecans (8,02%) o Sant Boi de Llobregat (7,99%).
DE 50 A 100 EN DOS MESOS
En tot cas, ja ha passat gairebé un trimestre. Per tant, cal fixar-se en altres fulls de càlcul per veure'n l'evolució. Per exemple: fa dos mesos, els portaveus de Podem advertien que els bons resultats obtinguts en la seva estrena encara eren més bons si no es perdia de vista que molts ciutadans ni tan sols sabien que el seu partit existia. Ara la situació ha canviat. Abans del maig, l'organització comptava amb menys d'una cinquantena de cercles -així en diu de les seves agrupacions- en tot el territori català. Ara en són un centenar, amb moltes incorporacions les últimes setmanes.
Una altra vegada, en aquest recompte porta la veu cantant l'àrea metropolitana de Barcelona. Mentre la força d'Iglesias troba més dificultats per créixer a les províncies de Girona, Lleida i Tarragona, a la primera corona de la capital catalana ja compta amb agrupacions en gairebé tots els municipis. En total, a començament d'agost, 26 de les 36 localitats ja apareixien a la web del partit amb cercles constituïts (podemos.info/circulos). Tot i això, s'hi han de sumar altres poblacions on ja s'han celebrat assemblees i que mantenen una intensa activitat de divulgació a través de les xarxes socials, i per això ben aviat seran oficialitzades. A començament de mes, Podem només estava absent a internet a Castellbisbal i Sant Joan Despí, mentre que en altres municipis com Molins de Rei ja havia manifestat la seva intenció de concórrer a les eleccions municipals de l'any que ve, avançant-se a altres nuclis que encara ho han de decidir en pròximes assemblees. A Barcelona, els seus representants han començat a debatre si ho fan de la mà de Guanyem, una possibilitat que Iglesias i el seu equip contemplen amb simpatia.
LA SEGONA CORONA
Notícies relacionadesSi posem la lupa en el segon arc que envolta la capital catalana, ens trobarem que al llarg d'aquest any també s'han establert assemblees en localitats com Terrassa (3.970 vots a les europees, el 5,58%), Sabadell (5.177; 7,11%), Rubí (1.473; 6,71%), Mataró (2.183; 5,52%), Vilanova i la Geltrú (1.356; 5,86%)... Al voltant de dues terceres parts dels cercles de Podem estan situats a la província de Barcelona, la gran majoria a les comarques més pròximes a la metròpolis.
Tant en uns punts com en els altres, a més, s'hi genera una coincidència: entre altres raons, el partit creix gràcies al suport de ciutadans que, enfadats amb les forces tradicionals, optaven per l'abstenció, i també hi ha contribuït el descontentament amb els socialistes. Tornant a l'àrea metropolitana, el PSC va perdre en les passades eleccions europees 164.565 vots respecte als comicis del 2009. D'això se'n van aprofitar diversos partits. També Podem, que continua pujant en els sondejos gràcies a la publicitat que se li ha fet des que va aconseguir cinc eurodiputats.
- "La sarna ja és un problema de salut pública entre els joves"
- Tribunals Els Mossos tanquen la investigació per la mort de l’amo de Mango: conclouen que la caiguda va ser accidental
- Accident Una persona morta al centre comercial Via Sabadell en desprendre's un plafó de formigó d'una botiga
- Dos grups d’experts reformaran la DGAIA en un termini de tres mesos
- Ferran Corominas: "Vam jugar 10 minuts plorant, ens vèiem a Segona"
- Una estranya mutació genètica permet que algunes persones dormin menys
- Nou posicionament Junts vol prohibir el burca al carrer i vetar l'ús del vel a escoles i instituts
- Procés impulsat per l'ajuntament Badalona desallotja el popular bar de 'tardeos' Santa Lola davant el malestar dels propietaris
- Manresa Un dels mossos que va participar en el rescat d'una menor al Cardener: "Em va sortir de dins, veia que la nena s'estava ofegant"
- Nou acord El Govern lliga amb ERC l’última injecció de recursos i salva la seva estabilitat sense pressupostos