Els escàndols de corrupció

Un ajuntament sense sort

Torredembarra ha patit successius terratrèmols polítics marcats per deutes, opacitat i transfuguisme

Cap alcalde del municipi ha aconseguit acabar el seu mandat des del 1999

La detenció 8 Agents de la Guàrdia Civil s’emporten Masagué de l’ajuntament, dijous a la nit.

La detenció 8 Agents de la Guàrdia Civil s’emporten Masagué de l’ajuntament, dijous a la nit. / EFE / JAUME SELLART

2
Es llegeix en minuts
ESTHER CELMA
TORREDEMBARRA

Torredembarra serà, algun dia, un cas d'estudi a Ciència Política. Avui és notícia pel fet que el seu alcalde, Daniel Masagué (CiU), és a la presó sense fiança des de divendres passat a la nit, i sis regidors estan imputats per un presumpte delicte contra l'administració pública. És el màxim grau de tots els terratrèmols polítics que ha patit aquest municipi de la costa tarragonina d'una mica més de 15.000 habitants, que ha duplicat la població en poc temps. Però per més convulsió que hi hagi, aquí els pactes no són entre partits, sinó entre persones, i les ofenses i els favors ni es perdonen ni s'obliden.

L'ajuntament és un antic castell senyorial del segle XVI i la metàfora és fàcil. Tots els partits que l'han assaltat han aconseguit almenys un regidor des de les primeres eleccions democràtiques. Però cap alcalde ha pogut acabar el seu mandat des del 1999. El 2000, Santiago Segalà (CiU) va perdre el suport d'una regidora del PP i, incapaç de forjar pactes, va dimitir. ERC i PSC van denunciar ja llavors, des de l'oposició, que el motiu real era una auditoria que mostrava deutes multimilionaris i molta opacitat.

El 2003, el PSC, la força més votada, va perdre l'alcaldia per un cas de transfuguisme; i el 2007, un sol vot de diferència amb CiU va donar l'alcaldia al socialista Manel Jiménez. Per poc temps. La va perdre el 2008 per, una altra vegada, el guió del transfuguisme: no va arribar a un pacte i va dimitir.

Xalets truncats

També aquesta vegada es van sentir les veus de l'oposició que denunciaven que l'ajuntament estava enrarit. Almenys, arrossegava dos casos judicials d'envergadura. La Plataforma Salvem els Muntanyans liderava una demanda per evitar la construcció de 550 xalets de luxe annexos a una platja natural i en un espai protegit, malgrat tractar-se d'una zona inundable. Recentment, el Tribunal Suprem li ha donat la raó.

Un altre exemple: les empreses Aqualia i Sorea es disputaven la concessió de l'aigua i, l'abril del 2007, un jutge va ordenar paralitzar el ple en què s'adjudicava a Aqualia. El mateix Masagué, aleshores a l'oposició, havia portat el cas als tribunals, igual que, per la seva part, l'empresa Sorea.

Avui, una de les moltes presumptes irregularitats que investiga el jutjat número 1 del Vendrell sota secret de sumari és la concessió de l'aigua, segons fonts pròximes al cas. Tant ERC com el PSC, a l'oposició, també havien denunciat «un cúmul d'irregularitats en les contractacions i el lloguer de dos locals ordenat directament per l'alcalde», segons aquests dos partits. Per la seva part, el secretari municipal va portar a l'Oficina Antifrau el contracte amb la consultora Efial, investigada judicialment per la seva activitat als ajuntaments de l'Ametlla de Mar (Baix Ebre) i Gandesa (Terra Alta).

Notícies relacionades

10.000 euros en metàl·lic

La Guàrdia Civil va registrar l'ajuntament durant més de 14 hores, i el domicili i el forn de l'alcalde. Allà es van trobar a prop de 10.000 euros en metàl·lic. També es va registrar la seu de l'empresa barcelonina Teyco, constructora de l'aparcament municipal del carrer dels Filadors i del Teatre Auditori, iniciat el 2009 i encara per acabar. Just davant del teatre, s'alça el restaurant de l'empresari local també detingut. De moment, a onze mesos de les eleccions, l'alcalde accidental és un regidor imputat.