REVISTA DE PREMSA

"Ple total al Prado per veure la reina Letizia", titula 'La Razón'

El 'carajillo party' clama contra el PSOE per deixar sol el PP amb l'aforament exprés de Joan Carles

Cap de les capçalera de la dreta mediàtica sap bé com defensar el part fiscal de Rajoy i Montoro

8
Es llegeix en minuts
XAVIER CAMPRECIÓS / Barcelona

Els dos assumptes estrella de les portades de les primeres edicions dels diaris de Madrid i Barcelona d'avui són la soledat del PP per blindar el rei Joan Carles de Borbó una vegada ha deixat de ser cap de l'Estat amb un aforament tan exprés com legislativament barroer (obre 'El País', 'La Razón' i EL PERIODICO) i la lletra petita de la desequilibrada rebaixa fiscal de Cristóbal Montoro Mariano Rajoy (mana a 'El Mundo', 'Ara', 'El Punt Avui' i 'La Vanguardia').

Ni un tema ni l'altre, per cert, presideix les portades d''Abc' i 'La Razón'. El primer acomiada la irrepetible millor generació de 'la Roja' amb un "Gràcies, Espanya". I la segona remarca la imatge que va exhibir Letizia en el seu primer acte en solitari com a Reina: la inauguració d'una exposició d'El Greco al Prado. ¿Títol de 'La Razón'? "Ple total al Prado per veure la Reina". Potser té el seu què si observen la foto de primera d''El Mundo'. Clar que sempre poden contrastar-la amb la foto de primera d''El País' pel mateix assumpte, i que ni tan sols al text de portada cita la flamant Reina d'Espanya.  

Irresponsable, oportunista 

En qualsevol cas, mentre 'El País' i 'El Mundo' es reserven avui la seva opinió editorial sobre l'abstenció del PSOE en l'aforament de Joan Carles després d'haver recolzat que es portés a terme el dia anterior, el 'carajillo party' madrileny l'emprèn avui amb els socialistes. "El PSOE segueix a l'esquerra radical", titula en portada 'La Razón', que clama editorialment contra "la irresponsabilitat del PSOE", a qui acusa de "trencar el consens que fins ara havia mantingut sobre la Monarquia" i de "viure instal·lat en una política de vol gallinaci".

"El PSOE recula", titula 'Abc', per acusar-lo editorialment d'oportunistes: "Els socialistes, a l'optar per l'abstenció, tornen a situar-se en terreny de ningú, pretenent que no se'ls retregui recolzar el Govern en una reforma que qualifiquen de precipitada, ni atacar Joan Carles amb un vot en contra. Però l'abstenció davant compromisos com aquest no és més que pur oportunisme polític. Un més dels socialistes".

Les preocupacions de Cristina

El quiosc també es fa ressò de les expectatives que el jutge Castro imputi avui la infanta Cristina de Borbó pel 'cas Nóos' que ahir va avançar 'El Mundo' per blanqueig de diners i no per delicte fiscal. 'Abc' ressalta que la germana del rei Felip VI només podrà ser imputada, si ho és, pel primer perquè la 'doctrina Botín' impedirà que ho sigui pel segon. 'El País' interpreta que ha estat Iñaki Urdangarin --i no la fiscalia-- qui ha frustrat un altre pacte, a l'entendre que el duc de Palma i marit de la infanta accepta pagar pel frau però es nega a assumir-ne la culpa. I 'El Mundo, en fi, explica que la reina Sofia s'escapa a Ginebra per veure la seva filla i els seus néts, i que la Zarzuela no hi posa impediments sempre que Urdangarin no surti a la foto.

El part fiscal de Rajoy

El 'carajillo party' tampoc sembla saber com defensar el part fiscal de Montoro i Rajoy. "El Govern manté el pols a Brussel·les i limita la pujada de l'IVA", és l'enfocament que defensa 'La Razón', que en un editorialet segueix repetint el que ja ningú més repeteix: "És --va dir Montoro divendres-- una baixada d'impostos per a tots els ciutadans". 'Abc', per la seva banda, dedica a això el seu primer editorial, amb aquests titulars: "Una reforma fiscal positiva, però amb matisos. En termes generals, la reforma fiscal (...) mereix el vistiplau, però mesures com la fiscalitat de l'acomiadament són profundament injustes".

Un editorial d''El País' denuncia el desequilibri d'una rebaixa tributària de progressivitat relativa que afavoreix les rendes altes i baixes i que caldrà explicar a Brussel·les, on no els quadren els números. El d''El Mundo' denuncia que això només és "una rebaixa d'impostos política i poc ambiciosa". A més, conclou l'editorial doble, "tampoc serveix perquè Rajoy compleixi la seva promesa electoral d'haver abaixat impostos en la seva primera legislatura al Govern".

El pla E, versió Rajoy

'La Vanguardia', que com 'El Punt Avui' i 'Ara' destaca en primera que les indemnitzacions per acomiadament –avançades per EL PERIÓDICO dies enrere-- ja tributen a Hisenda, considera editorialment que “el Govern de Rajoy juga fort” i se la juga electoralment, encara que considera que és aviat per valorar quin impacte tindrà en l'economia espanyola.

Albert Sáez (EL PERIÓDICO), al contrari, entén que el part fiscal de Rajoy és pur dopatge, l'altra cara del pla E de Zapatero. Així acaba: "Rajoy ens porta ara la versió 'cañí' del capitalisme neoliberal. El cor de l'aznarisme fa dos anys que martelleja ‘maricomplejines’ perquè en comptes d'abaixar els impostos els ha apujat. I ara, aprofitant el buit de poder a la UE, el president ha tornat a la doctrina del 1996: abaixar impostos per estimular l'economia. Novament es confon el que és accessori amb el que és fonamental. L'èxit de l'economia espanyola es va deure principalment a l'entrada en l'euro i a l'accés a crèdits a baix interès per alimentar la bombolla immobiliària. La prova del nou és que quan el crèdit es va tallar en sec l'economia va entrar en col·lapse perquè el superàvit anterior no es basava ni en la competitivitat ni en l'eficiència sinó en el creixement a crèdit. Ara Montoro vol embolicar més la troca i pretén prestar diners als contribuents reduint la pressió fiscal perquè el creixement del consum compensi la caiguda d'ingressos. Una operació de dopatge en tota regla que acabarà com el rosari de l'aurora: més inflació i més retallades per compensar els 9.000 milions de descens en els ingressos. Més els interessos".

Podem i Colau

A part d'això, a l'aristòcrata Alfonso Ussía (‘La Razón’) li va sentar molt malament que Pablo Iglesias (Podem) trepitgés els salons del Ritz madrileny. Es desfoga amb un article titulat així: “'Los tiempos cambian. En el Ritz no puede ser invitado a hablar quien, de tener el poder, convertiría el Ritz en una comuna de desarrapados'”. Que acaba així: “'Pero allí estaban todos. Las grandes empresas representadas, los personajes buganvilleros de la sociedad madrileña, absurdos y trepadores. Y mucha prensa, que eso lo domina el singular Coletas. Habló a la Casta a la que ya pertenece con suave llama, que tampoco era su intención inflamar el salón. Por otra parte, el Coletas pasa por calendas difíciles, de reflexión permanente. Le ha gustado la popularidad, y lo que es más excitante, el dinero. No hay postura social más cómoda y respetada que la del dirigente revolucionario que acude al caviar para denunciar las chabolas. De cualquier manera, por si sufre un vuelco radical en el futuro y retorna a sus raíces, es conveniente recomendar a los tontorrones que asistieron a su charla en el Ritz que se palpen el cuello por si las moscas. Con esta gente, nunca se sabe”.

I ‘El Mundo’ fa una revisió del procés pel qual Ada Colau, l'exportaveu antidesnonaments de la PAH, ofereix a ICV, la CUP i Podem unir-se en les municipals a la capital catalana, un terreny fèrtil perquè arreli el projecte Guanyem Barcelona, tant per la fractura social que creix a l'empara de la desigualtat dels seus barris (la renda del districte més ric triplica per primera vegada la del més pobre) com perquè l'alcalde Xavier Trias no gestiona correctament els conflictes socials i exhibeix una tirada privatitzadora dels serveis en una ciutat poc acostumada a aquestes pràctiques en els últims 30 anys.

I precisament avui ‘El País’ destaca l'última voluntat privatitzadora de la dreta espanyola. El Govern del PP vol implantar els anomenats ‘barris premium’, un model de gestió publicoprivada de les àrees urbanes en què els comerciants assumeixen els costos extra i l'administració de serveis públics addicionals de més qualitat. El projecte de Montoro va entrar al Congrés la setmana passada, té el suport de la patronal i es mira en alguns episodis d'èxit en els EUAAlemanya i el Regne Unit.

Els titulars de les portades

El País: "El PSOE s'abstindrà en la llei per aforar Joan Carles I"; "Un 10% d'empleats del Tribunal de Comptes són familiars d'alts càrrecs"; "El Prado explora la influència d'El Greco en la pintura moderna"; "Els barris 'premium' arriben a Espanya. El Govern afavoreix crear zones amb millors serveis amb diners privats"; "Pablo Iglesias: 'El terrorisme etarra té base política".

El Mundo: "La rebaixa de l'IRPF se centrarà en rendes menors a 30.000 euros"; "La Reina Letizia i el Greco en versió actual"; "El PP es queda sol en la llei d'aforament a Joan Carles"; "Ada Colau ofereix a CUP i a Podem unir-se en les municipals a Barcelona"; "Aguirre demana al PP 'sortir de la seva zona de confort' per evitar que la facin fora d'aquesta els ciutadans".

Abc: "Gràcies, Espanya. Entrega el seu títol la millor selecció del món, una generació irrepetible"; "El gihad té deu bases de captació a Espanya"; "El PSOE recula i es nega a recolzar l'aforament de Joan Carles".

La Razón: "Ple total al Prado per veure la Reina"; "El PSOE segueix l'esquerra radical per frenar l'aforament de Joan Carles"; "El Govern manté el pols a Brussel·les i limita la pujada de l'IVA"; "El líder de Podem assegura al Ritz que la violència d'ETA té 'explicació política".

Ara: "La cara b de la reforma fiscal. Més impostos: Les indemnitzacions per acomiadament ja tributen a partir de 2.000 euros per any treballat. Menys deduccions: Es redueixen els incentius al lloguer que tenien els propietaris i desapareixen per a nous inquilins"; "Sant Joan reivindicatiu"; "La confiança en l'economia fa que pugin fins al 20% les reserves de viatges dels catalans".

El Punt Avui: "La reforma fiscal del PP penalitza els acomiadats".

Notícies relacionades

La Vanguardia: "La indemnització per acomiadament tributarà a Hisenda"; "Esgarrifós record de la tragèdia de Castelldefels"; "Rajoy negociarà amb Mas només si exclou la consulta"; "Kerry insta els iraquians a unir-se i formar govern"; "Egipte condemna tres periodistes d'Al-Jazira"; "El PSOE s'absté en l'aforament exprés de Joan Carles I".

EL PERIÓDICO: "El PP, sol en la votació per aforar Joan Carles I"; "La lletra menuda de la reforma fiscal"; "Les mil cares de Barcelona"; "Excés de pes adolescent".