Parlon accepta presentar-se com a primera secretària del PSC

L'alcaldessa de Santa Coloma accepta les peticions que li han fet líders territorials i part de la vella guàrdia del partit

L’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, al Parlament aquest dijous.

L’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, al Parlament aquest dijous. / EFE / ALEJANDRO GARCÍA

3
Es llegeix en minuts
NEUS TOMÀS / Barcelona

L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, es presentarà com a candidata a liderar el PSC, però no ho anunciarà fins després del consell nacional extraordinari que se celebrarà aquest diumenge. D'aquesta manera, Parlon accepta les propostes que li han estat fent líders territorials de les principals federacions, així com part de la vella guàrdia del partit, després de la renúncia anunciada per Pere Navarro com a primer secretari del partitPere Navarro .

Aquest migdia, la dirigent socialista ha mantingut un dinar amb els primers secretaris de la majoria de federacions del PSC que ha servit per catapultar-la com a candidata de consens. Ella ha aprofitada per anunciar internament que accepta el repte i que aspirarà a la primera secretaria del partit en el pròxim congrés extraordinari, que està previst que se celebri a mitjans de juliol.

L'alcaldessa de Santa Coloma és la dirigent socialista que més consens suscita i la que, ara per ara, ho tindria més fàcil per guanyar. A més dels suports amb què compta en la majoria de federacions, no provoca especial animadversió entre els crítics, i als seus 39 anys pot encarnar una imatge de renovació.

La direcció del PSC vol que el procés per elegir el nou líder sigui tan obert com sigui possible i, sobretot, tan ràpid com permeti el calendari. La previsió, a falta que el consell nacional ho ratifiqui aquest diumenge, és convocar el congrés extraordinari per al dissabte 19 de juliol, el cap de setmana abans del conclave del PSOE que escollirà al seu secretari general.

El que ja està decidit és que els aspirants a la primera secretaria hauran de comptar amb un mínim de 2.000 avals. En principi, els 18.000 militants tindran una setmana per poder votar el seu preferit o preferida i el congrés duraria només un dia. Al ser extraordinari, no hi haurà ponències per dissenyar l'orientació programàtica. Encara que ja hi ha qui avisa que l'autèntic conclave serà el del 2015, una vegada superada la casella del 9-N i després d'unes municipals que, com descriu un diputat, "pinten difícils". O sigui, que qui surti elegit ara té contracte d'un any, pendent de renovar en el pròxim congrés.

Els descartats

Amb aquest panorama no és estrany que no hi hagi cops de colze per ser primer secretari. Els alcaldes i alcaldables es va anar ahir descartant. Fins i tot aquells que no apareixien a les quinieles. És el cas de Jaume Collboni, a qui en l'entorn de Navarro assenyalen com un dels responsables de la seva caiguda, o el de l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, que mai s'ha postulat i que està dedicada a defensar la plaça més important del PSC. Un altre dels que ahir es van encarregar d'excloure's de la carrera va ser l'alcalde de Lleida, Àngel Ros: "La meva prioritat clara són les eleccions municipals; per tant, no em presentaré a candidat a primer secretari del partit". El seu paper de mediador entre els sectors crítics i els dirigents metropolitans pot ser bàsic per intentar reconduir la situació. Tampoc el tarragoní Josep Fèlix Ballesteros està disposat a canviar la vara de l'alcaldia pel quadro de comandaments del carrer Nicaragua.

Notícies relacionades

Qui encara no ha decidit què farà és el portaveu del corrent Avancem, Joan Ignasi Elena, més preocupat, assegura, per l'orientació ideològica que s'ha de donar al projecte socialista que per la terna de noms. Preguntat per si es postula, evita concretar. "Jo no m'ho he plantejat", assegura.

Els crítics segueixen sense tenir "una veu única", com ahir els va reclamar l'exconseller Joaquim Nadal, que en declaracions a La Xarxa també va demanar a les "velles glòries" del partit que s'apartin i no es postulin per dirigir el partit.