RENOVACIÓ EN EL SOCIALISME

Madina recepta un "xoc de modernitat per a Espanya" en el seu llançament al lideratge del PSOE

El diputat basc, lleuger favorit davant Pedro Sánchez, insisteix en la necessitat d'obrir un "temps nou" en el partit

Compta amb un projecte treballat durant dos anys i molts suports en les bases, però provoca vertigen entre els barons

Eduardo Madina, amb l’històric dirigent Ramón Rubial, aquest divendres, 13 de juny, al Senat. JUAN MANUEL PRATS

Eduardo Madina, amb l’històric dirigent Ramón Rubial, aquest divendres, 13 de juny, al Senat. JUAN MANUEL PRATS / JUAN MANUEL PRATS

4
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / Madrid

Les expressions més utilitzades aquest divendres per Eduardo Madina durant el seu llançament al lideratge del PSOE han estat tres: "temps nou", "'xoc de modernitat" i el retorn del partit a una "voluntat de majoria". Al Senat, davant el bust de l'històric dirigent Ramón Rubial, el diputat basc, lleuger favorit en la contesa davant Pedro Sánchez, ha volgut traslladar una imatge d'algú diferent, lligat a la millor tradició del socialisme però sense peatges previs, algú que pot portar el PSOE, en les hores més baixes de la seva història en democràcia, a un "temps nou".

"Vull que el PSOE torni a la seva voluntat de majoria, que impulsi un xoc de modernitat, que és el que necessita Espanya. El país té reptes d'una enorme profunditat. El primer comença a casa. Jo he aportat el meu granet de sorra perquè els militants elegeixin el pròxim líder", ha dit, i ha ressaltat que si les bases del PSOE podran votar de forma directa el seu secretari general és en gran part perquè ell ho va reclamar.

Els debats i el federalisme

Com Sánchez, Madina s'ha mostrat partidari dels debats entre aspirants, i també ha defensat la reforma de la Constitució per passar de l'actual model territorial a un de tipus federal. Aquest aspecte és clau per aconseguir el suport dels afiliats al PSC, cosa que comptarà molt a l'hora del desenllaç, que es coneixerà el 13 de juliol, dia de la consulta a les bases. Catalunya segueix sent la segona autonomia amb més militants socialistes, només superada per Andalusia. Els "llaços d'unió" entre els dos partits, ha dit, "s'han d'enfortir, perquè vertebren el conjunt del país. Amb un PSOE i un PSC forts, aquest país té esperança".

Sobre la disjuntiva entre Monarquia o República ha estat menys clar, però no ha donat mostres de voler impulsar un canvi d'aquest tipus. "Crec en un PSOE productor de convivència, no en un PSOE rupturista de la convivència", ha assenyalat.

El candidat de les bases

Madina s'ha presentat com el candidat de les bases, davant un Sánchez que aquest dijous va fer diversos gestos als barons que van intentar llançar sense èxit la dirigent més poderosa del partit, Susana Díaz, la presidenta andalusa, que finalment va declinar presentar-se. "El que espero és que hi hagi llibertat entre els militants. Aquest serà un congrés històric, perquè per primera vegada en els 130 anys d'història els afiliats elegiran el secretari general", ha explicat. Per garantir que tots els aspirants competeixen en "igualtat de condicions", Madina deixarà el seu càrrec en l'executiva socialista, l'òrgan encarregat de vetllar per tot el procés de relleu.

---

Un projecte treballat

La meta del diputat, nascut a Bilbao el 1976, no és producte de cap operació improvisada: fa gairebé dos anys que prepara el seu projecte, i fins i tot abans, després que els socialistes perdessin les generals del 2011, ja havia rebut múltiples pressions per liderar el partit. Si llavors no s'hi va veure capaç, ara va per totes, en una última part del camí que no ha estat gens senzilla.

Els mateixos que llavors li van demanar que fes el pas li reclamaven ara, i fins i tot li exigien, que no es llancés, perquè no tindria cap opció davant la presidenta andalusa, Susana Díaz, impulsada per gairebé tots els barons. L'exemple més clar d'aquest canvi de criteri es troba en José Luis Rodríguez Zapatero. Però Madina es va mantenir ferm, va forçar el vot directe dels militants en el congrés socialista, Díaz es va retirar al no aconseguir l'aclamació que buscava i ara ell apareix com a lleuger favorit davant un altre aspirant amb possibilitats, el també diputat Pedro Sánchez.

L'atemptat i l'absència d'odi

Madina té un relat i una èpica. El 2002, quan tenia 25 anys, ETA li va posar una bomba al cotxe i va perdre la cama esquerra. "Els que han pressionat amb males formes Eduardo no s'adonen de qui és i del que ha passat. No són conscients de la seva fermesa. És algú que va perdre una cama quan era un xaval, i malgrat això, mai ha tingut una mala paraula", assenyala un important dirigent del PSOE. "No he tingut mai odi. No crec que la distància més gran amb els que em van posar la bomba sigui l'odi, perquè això és el que ells em van tenir a mi. La distància més gran està en la gairebé indiferència. Sol·licitud de justícia, per descomptat, però en la indiferència", va dir Madina a aquest diari l'octubre del 2011, poc després que la banda terrorista anunciés el cessament definitiu de la violència.

El diputat, que va rebutjar ser portaveu del Grup Socialista, liderar els socialistes bascos, convertir-se en el cap de llista a les europees i sumar-se al projecte de Carme Chacón, també té un projecte ben madurat i suports en tots els territoris. L'autonomia més clarament madinista és Extremadura, però a Catalunya, per exemple, també hi té molts adeptes. El seu és un moviment que arrenca des del Congrés dels Diputats, i hi han col·laborat parlamentaris catalans com Francesc Vallès i Àlex Sáez.

La inexperiència i els recels

Notícies relacionades

Però Madina també provoca vertigen: per la seva inexperiència, per no haver tingut mai càrrecs en cap govern, per la seva fama de tenir un temperament volàtil i perquè el precedent de Zapatero (un altre desconegut sense currículum dilatat) i la situació en què va deixar el PSOE segueixen pesant molt en el partit. Ell ho sap. Per això, una de les parts de la seva candidatura a què més temps ha dedicat és l'economia, i per això també s'ha deixat aconsellar per polítics amb un dilatat currículum. Un exemple: Javier Solana.

La campanya, per tant, ha començat. Madina celebrarà dissabte un acte amb militants a la seva Biscaia natal. "El compromís és sempre un pas endavant i mai un pas enrere", ha dit aquest divendres al migdia.