Relleu en les files socialistes

Sánchez es llança al PSOE i demana «canvi i unitat»

L'aspirant a liderar el partit ressalta les seves diferències amb Madina en el seu primer discurs

Reclama un elogi per a Pere Navarro per les «agressions» al líder sortint del PSC

Pedro Sánchez, ahir a la Casa del Poble d’Alcorcón.

Pedro Sánchez, ahir a la Casa del Poble d’Alcorcón. / AGUSTÍN CATALÁN

2
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA
ALCORCÓN

Davant d'una sala petita però abarrotada (200 persones), a la localitat madrilenya d'Alcorcón, antic bastió socialista, perdut com tants altres, Pedro Sánchez va anunciar ahir el que tothom donava per fet des que Susana Díaz, presidenta d'Andalusia, va fer un pas enrere a principis de setmana. «Vull anunciar-vos la meva intenció d'optar a la secretaria general», va dir poc abans de definir-se com el candidat del «canvi» i la «unitat».

No hi ha res clar al PSOE. Els últims dies hi ha hagut tants canvis (des del format del congrés, que en principi era de delegats i ara serà obert a militants, fins a la retirada de Díaz, la principal favorita) que no és gens descartable que hi acabi havent nous aspirants al lideratge. Al capdavall, el que avui comença és només la recollida d'avals, un procés que culminarà d'aquí 15 dies. Un aspirant amb suports orgànics sòlids podria dir d'aquí una setmana i mitja que es presenta i aconseguiria amb facilitat les 10.000 firmes d'afiliats necessàries per postular-se. Però, de moment, si el també diputat Eduardo Madina apareix com a favorit, Sánchez és el segon aspirant, una situació que pot canviar, i molt, d'aquí al 13 de juliol, quan votaran les bases.

Té a favor seu que coneix molt bé el partit, després d'anys a l'ombra de José Blanco, exvicesecretari general, i que hi ha noms de la vella guàrdia, encara poderosa, que l'apadrinen. Per exemple, segons s'assumeix en tots els cercles socialistes, l'exministre José Bono. Sánchez és madrileny, però la seva relació amb Tomás Gómez, líder del PSM, ha estat tradicionalment pèssima, així que el suport del seu territori no serà automàtic. Una altra cosa és Andalusia, la federació més poderosa, el rol de la qual en aquest procés resulta una incògnita. Díaz va assenyalar dimecres passat que no recolzarà públicament cap aspirant, però un dia abans, quan va anunciar la seva marxa enrere, va reconèixer que havia parlat amb Sánchez. No va ser una menció casual. Tampoc aquestes paraules que el diputat va pronunciar ahir: «Com diu la presidenta andalusa, no hem de tenir cap complex».

Notícies relacionades

En el seu discurs, d'una mica més de mitja hora, Sánchez, més enllà de carregar contra el PP per les retallades, va buscar ressaltar les seves diferències amb Madina, que es presentarà avui al Senat. Si el basc va forçar la votació directa dels afiliats, el madrileny va dir: «Mai posaria condicions a la forma d'elecció». Si el primer es presenta com el candidat de les bases davant els barons que van impulsar sense èxit Díaz, el segon va assenyalar: «Mai em sentireu parlar malament de l'aparell». I si Madina, que va néixer el 1976, representa més o menys la joventut, Sánchez, tres anys més gran, va explicar que promouria «una aliança generacional».

FEDERALISME / El madrileny vol comptar amb els vots del PSC. Conscient que el suport d'aquest partit dependrà dels discursos territorials dels candidats, Sánchez es va presentar com un defensor del federalisme, va reivindicar el paper dels socialistes catalans -«que tan malament ho estan passant per l'enfrontament entre els independentistes i els recentralitzadors»- i fins i tot va tenir una menció al sortint Pere Navarro per les «agressions» que ha patit per «defensar» les seves idees.