Eduardo Madina, una carrera meteòrica

El diputat basc és el candidat amb més opcions per liderar el PSOE

Eduardo Madina, amb l’històric dirigent Ramón Rubial, aquest divendres, 13 de juny, al Senat. JUAN MANUEL PRATS

Eduardo Madina, amb l’històric dirigent Ramón Rubial, aquest divendres, 13 de juny, al Senat. JUAN MANUEL PRATS / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts
AITOR UBARRETXENA / Sant Sebastià

Eduardo Madina (Bilbao, 1976) està davant el repte per al qual s'ha preparat durant anys. Després de la renúncia de la presidenta andalusa, Susana Díaz, compta amb més opcions que mai de liderar el PSOE, un fet que si es produeix confirmaria una carrera meteòrica.

La trajectòria política d'Eduardo Madina va començar quan, als 17 anys, va ingressar a les Joventuts Socialistes d'Euskadi, i només uns anys després va ser elegit secretari d'aquesta organització. Sempre ha estat un dels càrrecs més joves en les institucions que ha trepitjat; així, va ser regidor amb 23 anys a l'Ajuntament de Sestao (Biscaia) i diputat a Madrid amb 28 anys.

Considerat com un dels principals valors del seu partit davant la necessitat de renovar la primera línia política, el 2009 va ser nomenat secretari general del Grup Socialista al Congrés en substitució d'un altre dirigent basc, el veterà Ramón Jáuregui.

Actualment casat i amb un fill, procedeix d'una família amb històrics militants socialistes, està llicenciat en Història Contemporània per la Universidad de Deusto, va treballar com a tècnic al Parlament Europeu i va impartir classes en diferents universitats sobre Relacions Internacionals i Construcció Europea.

Víctima d'ETA

El febrer del 2002 va aconseguir salvar la vida en un atemptat d'ETA. La bomba adhesiva col·locada als baixos del seu cotxe li va amputar una part de la cama esquerra i va canviar la seva vida; els seus pares van patir una profunda depressió i la seva mare va morir 10 mesos després d'un infart, una mort que Madina sempre ha atribuït a l'acció terrorista.

Notícies relacionades

Com a basc, sempre s'ha mostrat disposat a dialogar amb el món de l'esquerra 'abertzale'. Des del PP se li ha criticat que mostri més virulència en les seves declaracions contra els líders populars que contra els seus botxins, però Madina ha explicat reiteradament que la seva resposta als violents mai ha estat l'odi, sinó la indiferència.

Conviccions republicanes

Madina s'ha reconegut republicà i ha defensat públicament que el PSOE ha d'abordar el debat entre Monarquia o República. Precisament, la possibilitat que pugui ser el pròxim líder del seu partit podria haver contribuït a accelerar l'abdicació del Rei, ja que el mandat d'Alfredo Pérez Rubalcaba garantia el suport socialista a la llei orgànica per a l'entronització de Felip VI.