A TOT ESPANYA

Més de 40 manifestacions demanaran avui un referèndum sobre monarquia o república

Els convocants consideren que la majoria parlamentària que aprovarà la llei de successió "no és representativa" de la societat

Manifestació a favor d’un referèndum i de la república, el 2 de juny a la Puerta del Sol, a Madrid.

Manifestació a favor d’un referèndum i de la república, el 2 de juny a la Puerta del Sol, a Madrid. / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts

Més de 40 ciutats espanyoles acolliran aquest dissabte manifestacions, concentracions i assemblees per reclamar la celebració d'un referèndum sobre monarquia o república. Els manifestants defensaran "el dret democràtic" de la ciutadania a decidir el cap d'Estat, després de l'abdicació del rei Joan Carles.

Les convocatòries sorgeixen de la crida realitzada per la Junta Estatal Republicana (JER) dilluns passat, dia en què el Rei va anunciar la seva decisió d'abdicar i en què milers de persones van sortir als carrers de desenes de ciutats per secundar les concentracions convocades de forma espontània a través de les xarxes socials.

"La proposta central d'aquesta iniciativa consisteix en una crida a la recuperació de la democràcia, en què tota la ciutadania decideixi el pròxim cap d'Estat i en què el PP i el PSOE hagin de verificar si el poble aprova la seva proposta que el pròxim cap d'Estat sigui Felip de Borbó", assegura la JER en un comunicat, que també subscriu l'assemblea ciutadana constituïda a la Puerta del Sol dilluns passat després de la concentració que hi va haver aquella tarda arran de l'anunci del Rei.

Majoria parlamentària qüestionada

En aquest sentit, els organitzadors demanen a PP i PSOE que reconeguin que "el previsible 90% de vots" a favor de la llei orgànica d'abdicació que aprovaran les Corts Generals "no representa un 90% de la ciutadania del país". "L'actual majoria parlamentària no és representativa de la nova composició de la societat després d'aquests últims anys de crisi i retallades", denuncien, per afegir que aquesta situació requereix "un nou procés constituent protagonitzat per la ciutadania per decidir el futur del país".

Per coordinar les accions de totes les assemblees i organitzacions que han secundat la crida s'ha creat la web www.referendumya.org. A través d'aquesta web s'està impulsat així mateix la celebració d'"un referèndum ciutadà autoorganitzat" pels mateixos ciutadans.

A més, els organitzadors van celebrar dijous una reunió conjunta en què van participar diverses plataformes, assemblees, forces sindicals i polítiques i ciutadans en què van mostrar el suport unànime a seguir mobilitzant al voltant de les dates del 7 i l'11 de juny, amb el lema 'Referèndum Ja! Per un procés constituent'.

A Madrid, de Cibeles a Sol

La manifestació central i de caràcter estatal tindrà lloc aquest dissabte a Madrid a partir de les 19.00 hores, entre la plaça Cibeles la Puerta del Sol. Un cop a la cèntrica plaça, se celebrarà una assemblea ciutadana per donar seguiment al treball iniciat dilluns passat per l'assemblea constituïda dilluns a Sol.

Notícies relacionades

Les protestes han rebut el suport de formacions polítiques com Izquierda Unida, ICV , Chunta Aragonesista (CHA), EQUO, Compromís, Confederació d'Els Verds, Alternativa Socialista i Esquerra Anticapitalista, totes elles firmants de l'anomenada 'Declaració de l'Ateneu', en què fan una crida a la mobilització per forçar el referèndum.

També ha mostrat el seu suport a les marxes la formació Podem, tot i que no s'ha sumat a la declaració realitzada per les formacions citades anteriorment ja que, segons va explicar el líder del partit, Pablo Iglesias, consideren que "cap grup de forces polítiques es pot posar davant la ciutadania", i que és la gent la que ha de protagonitzar les protestes.

Temes:

Joan Carles I