TRIBUNA
Amb el nou regnat, la consulta

RELACIÓ CORDIAL. El Rei i Mas, a Barcelona, el setembre del 2012. /
El rei Joan Carles I ha abdicat la Corona i, com a president de Catalu-nya, em correspon mostrar respecte per aquesta decisió. Després de gairebé 40 anys de regnat, semblaria que entra dins de la lògica generacional, si bé és cert que la situació d'Espanya i les seves circumstàncies aconsellen ser prudents respecte a les causes d'aquest fet. En la llarga trajectòria del rei Joan Carles hi ha actius i passius. No em correspon valorar-ho, però sí dic que, com tot servidor públic, se li ha d'agrair l'aportació positiva que hagi pogut fer.
Passat aquest temps, l'abdicació del Rei marca un moment simbòlic per fer un balanç i una conclusió:s'ha d'assenyalar que hi ha hagut un canvi molt significatiu respecte a la manera com la societat catalana es relaciona amb les institucions de l'Estat. El poble de Catalunya, molt majoritàriament, va fer una aposta sincera i compromesa pel pacte constitucional del 1978. Les institucions de l'Estat que neixen i renaixien en aquell moment, com la monarquia, les Corts Generals, el Tribunal Constitucional i algunes altres, representaven el contingut del pacte, li donaven forma i havien de garantir el seu compliment. Ha passat una generació i mitja, i aquella aposta dels catalans ha quedat incomplerta, insuficient. Fins al punt que en una part significativa i, probablement, majoritària de la societat catalana, hi ha distanciament, desafecció i, segurament, desconnexió respecte a la majoria d'aquestes institucions.
Notícies relacionadesAl nou monarca, el príncep Felip, li desitgem sort i encerts. A Catalunya sempre existeix el desig que a Espanya li vagin bé les coses. Però també desitgem el millor per a Catalunya i els seus més de set milions d'habitants. El rei Joan Carles va parlar de la nació espanyola però, al costat, hi ha una nació catalana. Arribats a aquest punt de la relació amb Espanya, el millor per a Catalunya, ara, és poder decidir el seu futur lliurement, democràticament i pacíficament. El pròxim 9 de novembre tenim una cita amb el nostre futur que, de la mateixa manera que volem que sigui bo per a Espanya, volem que sigui bo per a Catalunya.
El Rei d'Espanya canviarà, i el procés democràtic català seguirà endavant. Per això, en aquest moment històric és el moment de demanar a totes les institucions de l'Estat, totes, que respectin la voluntat de decidir del poble de Catalunya. Que ho facin des d'una actitud de respecte mutu, diàleg permanent i lleial col·laboració.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se