RENOVACIÓ AL SOCIALISME

Rubalcaba explora la possibilitat que els militants votin el secretari general del PSOE

La direcció socialista obre una consulta entre els barons i prendrà una decisió "en els pròxims dies"

El debat sobre el mètode d'elecció del nou líder es torna imparable

Alfredo Pérez Rubalcaba, durant la roda de premsa en què va anunciar que no optarà a la reelecció com a secretari general del PSOE, el passat 26 de maig.

Alfredo Pérez Rubalcaba, durant la roda de premsa en què va anunciar que no optarà a la reelecció com a secretari general del PSOE, el passat 26 de maig. / EFE / JAVIER LIZÓN

1
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / Madrid

El debat sobre el mètode d'elecció del nou secretari general del PSOE és imparable. En principi, el congrés extraordinari dels pròxims 19 i 20 de juliol anava a ser ortodox. És a dir, que els delegats, més o menys controlats pels aparells territorials, s'encarregarien de nomenar el líder. Però les expectatives creades d'una àmplia participació, a través d'unes primàries que de moment han quedat aparcades, han provocat que diversos barons i importants dirigents reclamin que aquesta vegada siguin els militants els que tinguin vot en aquest procés.

Ho demanen el líder extremeny, Guillermo Fernández Vara, i el manxec, Emiliano García-Page. Ho demana Eduardo Madina, favorit fins ara per a les primàries, que aquest dimecres ha dit que estudiarà presentar-se al congrés si els afiliats elegeixen directament el secretari general. I tampoc s'hi oposen federacions com GalíciaEuskadi Astúries. El clam ha adquirit tanta envergadura que els totpoderosos socialistes andalusos, que s'oposaven a aquesta fórmula, diuen ara que no la veuen malament. Així que Alfredo Pérez Rubalcaba, encara líder, ha començat a parlar amb tots els territoris per explorar aquesta via, segons fonts de la direcció del PSOE. 

Notícies relacionades

Pot ser que els que asseguren que estan a favor de l'elecció directa ho diguin per no aparèixer assenyalats com els responsables de prendre aquesta votació a les bases, o pot ser que ho creguin de veritat. En qualsevol cas, la discussió s'ha obert amb força. "És un assumpte rellevant i pertinent", assenyalen a la cúpula socialista, on es recorda que la discussió "ja es va produir en l'última conferència política del PSOE, en què l'executiva va defensar l'elecció directa del secretari general per part de militants, encara que es va decidir ajornar la decisió definitiva fins al pròxim congrés del partit".

La convocatòria del comitè federal

No obstant, per portar a terme aquest canvi, s'hauria de reunir abans el comitè federal, que és el màxim òrgan del partit entre congressos. Fins ahir, la direcció socialista descartava aquesta convocatòria. Però ara ha canviat l'enfocament. El temps apressa. Només queda un mes i mig per al conclave, motivat per les eleccions europees, en què el PSOE va tenir el pitjor resultat de la seva història: 23% de vots i 14 escons. "El debat es resoldrà en els pròxims dies", asseguren a la direcció socialista.