Geometria CIUTADANA

¿Reus, París i Londres?

Antoni Pont.

Antoni Pont. / JOAN VILÀ

4
Es llegeix en minuts
JOAN TAPIA

La frase Reus, Paris, Londres, que moltes vegades provoca un somriure perquè delata vocació de capitalitat mundial, ve del fet que abans que la fil·loxera ataqués les vinyes catalanes Reus era un dels tres principals mercats del món en la fixació del preu dels destil·lats. I continua sent una ciutat orgullosa, davant de la rival Tarragona, la capital de província, i davant el món. Ara ha tornat a reivindicar la seva rellevància amb la celebració del bicentenari del general Juan Prim -un dels pocs catalans que han estat caps de Govern d'Espanya- i de la retrospectiva del pintor Mariano Fortuny, contemporani de Prim i autor del famós quadro de la batalla de Tetuan.

Prim a part, Reus continua sent avui una capital dinàmica amb molta petita i mitjana empresa en la qual bullen iniciatives. L'any passat es va inaugurar la nova seu de l'INC, l'International Nut & Dried Fruit (Consell Internacional de Fruita Seca i Fruites Dessecades), que es va fundar a París el 1983. Es tracta d'una antiga i elegant masia de tres pisos del segle XIX, Mas Barrufet, que era propietat de l'ajuntament la rehabilitació de la qual (1,2 milions d'euros) ha estat finançada en la major part per 60 espònsors, bàsicament empreses mundials del sector. «En això ens vam inspirar -diu Anton Pont- en el Museu Olímpic de Juan Antonio Samaranch».

Anton Pont Amenós va ser el primer president de l'INC i és actualment el seu president d'honor i un dels set membres del comitè executiu d'aquesta organització que reuneix més de 600 operadors (agricultors, exportadors, importadors i industrials consumidors) de 60 països. És un sector en creixement perquè en els 30 anys transcorreguts des de la seva fundació, la producció de fruita seca s'ha incrementat un 250%, fins a 3,5 milions de tones. I els últims 10 anys la facturació total de la fruita seca, que era de 8.900 milions de dòlars, ha passat a superar els 25.600 (any 2012), mentre que la de les fruites dessecades (els dàtils en són el producte més conegut) ha pujat un 50%.

La coordinació dels operadors va començar quan Anton Pont era director de la fira de Reus. Seguint la idea dels salons monogràfics que llavors promocionava Francesc Sanuy a Barcelona, Pont va organitzar dues convencions d'operadors de diversos països els anys 1976 i 1978. Hi havia un interès creixent i el 1980 va tenir lloc -també a Reus- el primer congrés mundial amb 150 participants. Hi va haver un segon congrés a Sorrento i el 1983, a París, es va decidir crear l'INC, escollir Pont president i fixar la secretaria de l'organisme a Reus, en uns espais cedits per la Cambra de Comerç. Des d'aleshores s'han succeït cinc presidents de diferents nacionalitats i l'INC ha anat agafant força en la promoció de la fruita seca i en la interlocució amb governs i organismes internacionals.

Congrés mundial

L'INC es va consolidar i Reus va optar per convertir-se en la central definitiva. D'aquí va sorgir la necessitat d'una nova seu per a la qual es va comptar amb el suport de l'ajuntament i de la Generalitat. I l'any passat, coincidint amb la seva inauguració, es va celebrar a Barcelona el 32è congrés mundial, amb 1.100 participants, que també van ser atrets pel glamur de la ciutat. Hi van participar 58 països, principalment els Estats Units (386), Espanya (89) Turquia (73) i la Gran Bretanya (71), que són, juntament amb Austràlia, països molt dinàmics. El congrés d'aquest any se celebrarà a Melbourne (Austràlia).

Les ametlles són el fruit sec amb més vendes (més de 6.000 milions de dòlars), seguides pels pistatxos (5.900), les nous (4.300), l'anacard (3.400) i les avellanes (3.300). Espanya és important en la producció i el consum d'ametlles, darrere de Califòrnia i Austràlia, i també en el d'avellanes (darrere de Turquia i Itàlia) i en el de les nous. Els principals productors de pistatxos són l'Iran i Califòrnia.

Potser un factor principal en el gran increment del consum de fruita seca en l'últim decenni és que s'ha posat de relleu el seu gran valor dietètic, ja que són rique en proteïnes i cardioprotectors i ajuden a abaixar el colesterol. L'estudi Predimed sobre la dieta mediterrània, de l'Institut Carles III, amb unes mostra de 10.000 persones, va revelar que les que regularment consumien fruita seca tenien un nivell de colesterol dolent inferior (al voltant d'un 30%) que les que no en consumien de manera regular, i una taxa de mortalitat també inferior.

Notícies relacionades

Anton Pont subratlla els avantatges que comporta que organitzacions econòmiques internacionals estableixin la seva seu a Espanya i creu que la instal·lació definitiva de la central d'INC a Reus -sota la direcció executiva de Goretti Guasch amb un equip de deu persones- és important per a la seva vocació de capital mundial de la fruita seca. I que tot això contribuirà a un paper cada vegada més dinàmic i actiu de les comarques de Tarragona en l'economia catalana, que és també el gran objectiu de Gresol Empresarial de la Catalunya Nova, fundació creada el 1994 i que Pont presideix. I és que, encara que va néixer a Tàrrega, es considera un «militant» de la Catalunya nova i de Reus. Prim i Mariano Fortuny, sí, però també van ser fills de Reus el gran Gaudí i, en l'època més contemporània, Josep Maria FontanaEnrique Fontana Codina (ministre de Comerç els anys 60), Antonio Pedrol RiusRamon Guardans, l'economista Romà Perpinyà, el president de la Real Academia de Ciencias Económicas Jaime Gil AlujaGabriel Ferrater, els antics consellers Josep Laporte i Albert Vilalta

Reus no és París ni Londres, però sí que vol ser capital.