EL DEBAT SOBIRANISTA

Mas-Colell defensa a 'The Wall Street Journal' el dret de Catalunya a la consulta

El conseller contraposa en un article l'actitud del Govern britànic amb la de l'espanyol en el procés independentista

"¿De què té por Espanya?", es pregunta després de definir la Generalitat com a "moderada, centrista i 'business-friendly'"

El conseller Andreu Mas-Colell, a la reunió del Govern del 25 de març passat.

El conseller Andreu Mas-Colell, a la reunió del Govern del 25 de març passat. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

El Govern de la Generalitat segueix fent pedagogia internacional de cara al referèndum del 9 de novembre. Aquesta vegada ha estat el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, qui ha publicat un article a 'The Wall Street Journal', que amb el títol 'A European nation within Spain' ('Una nació europea a Espanya') defensa el dret de Catalunya a celebrar la consulta i contraposa l'actitud del Govern britànic davant el referèndum d'Escòcia amb la postura tancada del Govern espanyol.

Mas-Colell comença el seu article recordant unes paraules del viceprimer ministre britànic i líder dels liberal demòcrates, Nick Clegg, que, tot i demanar als escocesos el 'no' en el referèndum d'independència, ha parlat del Regne Unit com a "família de quatre països diferents" i ha expressat el seu desig de veure com Escòcia es "queda en aquesta família de nacions". El conseller lamenta que a Espanya "no hi ha cap partit significatiu que utilitzi termes com 'país' o 'nació' al referir-se a Catalunya, i subratlla que els catalans, "resultat de diverses onades d'immigració, tenen una llarga història col·lectiva i una cultura que els distingeix". "Tot i això, no som reconeguts en els termes a què Clegg es refereix a Escòcia", afegeix.

El titular d'Economia defensa el dret dels catalans a votar i explica als lectors del diari novaiorquès l'estat actual de la qüestió; amb el debat del 8 d'abril al Congrés a la vista i  "l'hostilitat" per l'autogovern de Catalunya "desplegada per un molt polititzat Tribunal Constitucional".

"Moderats, centristes i 'business-friendly"

Mas-Colell subratlla la campanya oberta en contra de la Generalitat des que es va anunciar la consulta i assegura: "No ens hem tornat bojos. Som un Govern de moderats, centristes i 'business-friendly", i explica que la iniciativa està avalada per un "ampli sentiment popular (...), reacció a la dramàtica retallada de l'autogovern de Catalunya".

"Som objecte d'un seriós atac", assegura el conseller, que culpa d'això el PP, que ha impulsat "legislacions recentralitzadores en tots els sectors (...) amb el pretext de la crisi". Mas-Colell aprofita per recordar que les economies més eficients i productives del món --i cita els EUA i Alemanya-- "són el fruit de governs descentralitzats".  

"¿De què té por Espanya?"

Notícies relacionades

El conseller destaca que davant d'aquesta "política provocadora" del PP, la prioritat d'Espanya "hauria de ser la recuperació econòmica, no la retallada de l'autonomia de Catalunya". Mas-Colell marca diferències entre l'actitud del Govern de Mariano Rajoy i la de l'Executiu català: "Hem actuat de manera responsable, i Catalunya, liderada pel seu cosmopolita capital, està avui al capdavant de la recuperació econòmica d'Espanya".

El dirigent recorda els intents dels governs espanyols de "diluir la identitat catalana i avisa: "Ho han intentat i sempre han fracassat. Tornaran a fracassar". "¿Per què és tan difícil reconèixer que Espanya és plurinacional i actuar d'acord amb això? Si el Regne Unit ho pot fer, ¿de què té por Espanya?", insisteix Mas-Colell, que assegura que Catalunya està "compromesa amb la llei, amb la UE i amb la democràcia". "No farem cap bogeria", diu abans de reclamar al Govern central "un canvi d'actitud".