L'APOSTA SOBIRANISTA

Rajoy: "El poble català i la resta dels espanyols s'han barrejat i tenen la mateixa sang"

El president del Govern insisteix a defensar el dret a decidir de tots els espanyols sobre "el que volen que sigui el seu país"

El president del Govern, Mariano Rajoy, en la cimera europea i africana, a Brussel·les.

El president del Govern, Mariano Rajoy, en la cimera europea i africana, a Brussel·les. / EFE / DIEGO CRESPO

1
Es llegeix en minuts

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha reivindicat aquest dijous l'Espanya dels "últims 50 anys" i ha assegurat que "el poble català i la resta dels espanyols s'han barrejat i tenen la mateixa sang i tot tipus de relacions". "Dels últims 50 anys ens en podem sentir orgullosos [...]. Espanya, en els últims 50 anys, és un dels cinc països que més han augmentat la seva renda per càpita de tot el planeta", ha argumentat.

Des de Brussel·les, on ha participat en la cimera de la Unió Europea (UE) i l'Àfrica, el cap de l'Executiu tampoc ha volgut desvelar si pujarà a la tribuna del Congrés dels Diputats per contrarestar els arguments dels partits sobiranistes catalans que el dia 8 d'abril demanaran les competències per convocar la consulta sobiranistaconsulta sobiranista. Des de Brussel·les, on ha participat en la cimera de la Unió Europea (UE) i l'Àfrica, el cap de l'Executiu ha tret importància a la incògnita: "El que és important no és qui pugi, sinó el missatge. I crec que la nostra posició és molt clara". Rajoy ha insistit així en el dret a decidir de tots els espanyols sobre el model del conjunt del seu país.

Notícies relacionades

El cap de l'Executiu ha advertit que la pretensió del Parlament és "simplement privar el conjunt dels espanyols d'un dret tan fonamental com és el dret a decidir el que volen que sigui el seu propi país". I ha postil·lat que aquest dret està emparat per la Constitució espanyola com en les constitucions de "tots els països del món".

Rajoy dóna per fet, a més, que la seva posició en el debat serà també la del PSOE, contrari com el PP a permetre la consulta. "No es varia d'un dia per l'altre. Estem parlant d'un tema essencial, d'un tema de fons", ha subratllat, encara que no ha detallat si ha parlat amb el cap de l'oposició, Alfredo Pérez Rubalcaba, sobre el debat.