REVISTA DE PREMSA

Els nusos de l'11-M es desenreden

L'investigador Fernando Reinares ha desbrossat els preparatius de l'atemptat i els explica a la web d'EL PERIÓDICO

El Mundo 10-3-2014.

El Mundo 10-3-2014.

4
Es llegeix en minuts
ALFONS RIBERA / Barcelona

Han hagut de passar 10 anys perquè la ignominiosa teoria de la conspiració s'ensorrés pel pes de l'evidència i, principalment, pel de les proves. Com que la clarificadora sentència del judici de l'11-M no va desanimar els verdaders conspiradors, que han intentat per tots els mitjans salvar el ridícul manifest dels AznarAcebes i companyia en aquelles dates del 2004, finalment han hagut de claudicar. 'El País' publicava ahir en portada que els experts tenen proves que aquells atemptats els va posar en marxa Azizi a Karachi el 2001, i avui 'La Razón', basant-se en aquells mateixos experts, assegura que la cèl·lula islamista de l'11-M tenia previst fer volar la tomba dels Reis Catòlics a Granada, després de la matança de Madrid. Uns experts que, en realitat, han estat consultats per Fernando Reinares, investigador principal de terrorisme internacional al Real Instituto Elcano que ha investigat el cas des de l'any 2008 i ha publicat les conclusions a 'Matadlos!' (Galaxia Gutemberg), on es desmunta la participació d'ETA i l'autoria d'un gihad sense líders i on es demostra que l'operatiu terrorista es va planificar abans de la guerra de l'Iraq. Tot això ho explica l'autor en una entrevista realitzada per EL PERIÓDICO, penjada a la web del diari. El llibre, i per tant l'entrevista, expliquen la complexitat que va comportar l'organització de l'atemptat i detalla tota la gent que va participar en algun moment en els preparatius d'una operació que va rebre el beneplàcit del mateix Bin Laden. 'El País' segueix avui enganxat a aquest filó i titula que l'amenaça gihadista segueix sent alta avui, com explica Reinares al llibre, on afegeix que els extremistes que sobrevisquin a la guerra de Síria es convertiran en focus de perill quan tornin als seus països, entre ells Espanya.

El quiosc d'avui ofereix altres atractius, uns d'àmbit social i altres econòmics. EL PERIÓDICO i l'Ara obren les seves edicions amb dues qüestions impactants. El primer, segons un treball d'elaboració pròpia, assegura que cada vegada hi haurà més pobres, que la verdadera crisi es produirà quan l'economia estigui encaminada i que ens dirigim a una societat dual en què un terç quedarà marginada. El segon, basant-se en l'informe d'una oenagé, afirma que en aquests moments hi ha al món 30 milions d'esclaus, principalment a Àsia i Àfrica, però també a l¡Europa de l'Est. Potser qui millor defineix la societat actual, capaç d'organitzar aquests desgavells, és el sociòleg britànic Zygmunt Bauman, que en una entrevista amb El Punt Avui conclou: "Estem fugint, però no sabem cap a on".

La safata econòmica del quiosc ofereix un menú variat, des d'El Mundo, que assegura que també s'incomplirà el dèficit del 2013, amb un 6,7% (dues dècimes més); fins a l'Abc, que segueix indagant en l'agenda no nata de la Catalunya independent i proclama que Mas planeja una Hisenda catalana amb 8.000 funcionaris; passant pel Punt Avui, que quantifica en 331 milions els ingressos de la Generalitat per la venda d'edificis públics.

Les portades de la premsa

El País: "L'amenaça d'atac gihadista segueix 'alta' 10 anys després"; "Mor Mortier, el renovador"; "El desembarcament rus a Crimea s'accelera". 

Abc: "Mas planeja una Hisenda catalana amb vuit mil funcionaris"; "Mor Mortier, el polèmic renovador de l'òpera"; "La muntanya es cobra sis vides durant el cap de setmana".

El Mundo: "L'objectiu de dèficit per al 2013 també s'incomplirà"; "No sóc un 'kamikaze'. No desitjo res més que haver estat jo el mort'. Jorge Río tornarà a la presó aquest mes per complir 13 anys de condemna després d'haver anul·lat el Suprem el seu indult"; "Els interventors no veuen suborn en els papers de Bárcenas"; "Ximo Puig guanya les primàries obertes del PSPV amb el 69% dels vots".

La Razón: "La cèl·lula de l'11-M anava a volar la tomba dels Reis Catòlics a Granada"; "María Dolores de Cospedal: 'A Madrid i a tot arreu escoltarem tot el partit. Als que parlen i als que no perquè són més prudents".

La Vanguardia: "El misteri envolta el cas de l'avió perdut al mar de la Xina"; "La nova llei de Telecomunicacions deixa Barcelona sense competències"; "La despesa pública s'ha de retallar en 15.000 milions més"; "La crisi de Crimea desferma les crítiques contra Obama als EUA.".

EL PERIÓDICO: "Cada vegada més pobres"; "Ampli rebuig al 25% de castellà a les aules"; "Sospita d'atemptat aeri. Pren força la hipòtesi terrorista sobre l'avió perdut entre Kuala Lumpur i Pequín".

Notícies relacionades

Ara: “30 milions d’esclaus”; “Sense respostes sobre l’avió desaparegut”; “Rajoy afronta les europees com una revàlida”.

El Punt Avui: “331 milions ingressats per la venda d’edificis públics”; “Estem fugint, però no sabem cap a on” /Bauman); “Artur Mas convocarà la consulta tot i la negativa de Rajoy”; “la Grossa de Cap d’Any del 2014 permetrà fer participacions”.