Les imatges i els sons dels atemptats de l'11-M

El Govern apuntava ETA com a autora de la tragèdia

2
Es llegeix en minuts

191 morts i 2.062 ferits (250 greus) van ser les víctimes dels atemptats de l'11-Matemptats11-M, l'acció terrorista que ha causat el nombre d'afectats més gran d'Espanya. A les 07.39 hores tres bombes van esclatar en un tren procedent de Guadalajara, que acabava d'entrar a l'estació madrilenya d'Atocha. Tres minuts després van esclatar quatre bombes més en un altre comboi, procedent d'Alcalá de Henares. A la mateixa hora, dues bombes van explotar en un tren a l'estació del Pozo del Tío Raimundo i una més en un comboi que era a la de Santa Eugenia.

Davant aquests terribles fets, el llavors president del Govern, José María Aznar, va assegurar que el "terrorisme no és cec" i que "havien matat a moltes persones pel mer fet de ser espanyols", apuntant única i exclusivament a ETA com a autora de l'atemptat. 

En la mateixa línia, el que era ministre de l'Interior, Ángel Acebes, assegurava que era "intolerable qualsevol tipo d'intoxicació que fos dirigida per part de miserables a desviar l'objectiu i els responsables d'aquesta tragèdia". Així, volia allunyar la teoria de que l'atemptat era autoria d'Al-Qaida. 

Hores més tard, Acebes defensava les ja famoses "dues línies d'investigació", assegurant que la principal línia era la d'ETA i afegint que la d'Al-Qaida no tenia "ni nom ni cognoms". 

Per la seva part, el que en aquell moment era líder de la il·legalitzada Batasuna, Arnaldo Otegi, va assegurar durant el matí de l'11-M que la izquiera abertzale "no contemplava ni com mera hipòtesi que ETA estigués darrere de lo ocurrido a Madrid". "Ni pels objectius, ni pel 'modus operanding'", va afegir.

Els mitjans de comunicació es van fer ressò de forma immediata dels fets, i el 'Matí' de Catalunya Ràdio, comandat per aquel entonces per Antoni Bassas, reaccionava així. "Abans de continuar amb el repàs meteorològic tenim una notícia d'última hora que ens fa pensar el pitjor. Una explosió s'acaba de produir en l'estació d'Atocha de Madrid. Estarem pendents de tenir més detalls i de poder informar de les conseqüències". 

Per la seva part, Iñaki Gabilando des de 'Hoy por hoy' en la Cadena SerIñaki GabilandoHoy por hoyCadena Ser assegurava a les vuit del matí que "eren uns moments de molta agitació" perquè feia uns minuts que "s'havien registrat dues explosions en la madrilenya estació d'Atocha". "Por el momento les informacions són confuses", afegia. 

Notícies relacionades

Les televisions també es van bolcar amb la cobertura de la tragèdia, on TVE afirmava al Telediario de les 15.00 hores sense titubejar que ETA era l'autora dels atemptats. "ETA ha comès una massacre a Madrid", asseguraven en la primera frase de l'informatiu.  

Per la seva part, s'informava així en el 3/243/24: "Cortamos el bloc de campanya electoral perquè estem molt pendents d'una notícia d'última hora. Hi ha hagut quatre explosions molt forts en l'estació d'Atocha".