11-M 10 anys - LA CRONOLOGIA D'UN trauma

Quatre dies per no oblidar

La massacre d'Al-Qaida, les mentides del Govern i el tomb electoral que van marcar unes jornades dramàtiques

5
Es llegeix en minuts

DIJOUS 11 de març

07.39

Tres bombes esclaten en un tren de rodalies de Renfe que, procedent de Guadalajara, acaba d'entrar a l'estació madrilenya d'Atocha.

Tres minuts després exploten quatre bombes més en un altre comboi, procedent d'Alcalá de Henares, que circulava a 500 metres de l'estació d'Atocha, a l'altura del carrer de Téllez. A la mateixa hora, dues bombes exploten en un tren detingut a l'estació del Pozo del Tío Raimundo i una altra en un comboi que estava a la de Santa Eugenia. Aquests dos trens també procedien d'Alcalá de Henares.

Els artificiers fan fer esclatar dues bombes més, amagades en motxilles com les anteriors, a l'estació d'Atocha i una altra a la del Pozo. Cada motxilla contenia entre 9 i 11 quilos d'explosius.

El balanç final de víctimes de les explosions va ser de 191 morts (no s'hi inclou un fetus de set mesos) i 2.062 ferits (250 greus), xifra que suposa el nombre més alt de víctimes causat per un atemptat a Espanya. Quaranta-set de les víctimes eren estrangeres.

Minuts després de les explosions el jutge Juan del Olmo es fa càrrec de les investigacions i tots els partits polítics suspenen les seves campanyes electorals. Mentrestant, centenars de persones fan cua per donar sang als hospitals.

10.30

El portaveu de Batasuna, Arnaldo Otegi, assegura que no creu «ni com a hipòtesi» que ETA sigui responsable de la massacre i apunta a la «resistència àrab».José María Aznar convoca el gabinet de crisi a les 11.00 hores al Palau de la Moncloa, al qual assisteixen els vicepresidents, Rodrigo Rato i Javier Arenas; el ministre de l'Interior, Ángel Acebes; i el ministre portaveu, Eduardo Zaplana.

13.00

Aznar telefona als directors dels principals diaris espanyols i als corresponsals estrangers. Els assegura que «ETA està al darrere dels atemptats». EL PERIÓDICO i altres diaris canvien les seves portades i apunten a l'autoria d'ETA.

13.15

Acebes afirma que no hi ha «dubte de l'autoria d'ETA» i lamenta l'actitud dels «miserables que intenten fer dubtar sobre els responsables de la tragèdia». El ministre de l'Interior no informa que unes quantes hores abans ha estat trobada a Alcalá de Henares una furgoneta Kangoo que vincula l'atemptat amb islamistes radicals.

13.15

El secretari general del PSOE, José Luis Rodríguez Zapatero, assenyala que és, «més que mai», el moment de la unitat democràtica davant l'atemptat «més horrible d'ETA».

14.00

José María Aznar, sense anomenar ETA, afirma que «no hi ha negociació possible» amb els assassins i que l'11 de març ja ocupa un lloc «en la història de la infàmia».El Ministeri d'Afers Estrangers confirma als ambaixadors que ETA és l'autora de la massacre.

18.00

El Consell de Seguretat de l'ONU aprova per consens la resolució 1.530, en què condemna els atemptats i els atribueix expressament a ETA.

20.00

Acebes informa ara que la policia ha trobat la furgoneta a Alcalá de Henares on hi han trobat set detonadors i una cinta en àrab amb versicles de l'Alcorà. El ministre indica que no es descarta cap línia d'investigació encara que la d'ETA segueix sent la principal.

El rei Joan Carles, en un missatge emès per ràdio i televisió, condemna els «repugnants atemptats» i reclama «unitat, fermesa i serenitat» contra el terrorisme. En cap moment esmenta ETA.

21.00

La Brigada d'Abu-hafs Al-Masri, vinculada a Al-Qaida, s'atribueix la massacre en una carta dirigida al diari àrab Al-quds-al-Arabi, editat a Londres.

DIVENDRES 12 de març

02.40

Durant la matinada, la policia descobreix i neutralitza a la comissaria de Puente de Vallecas una bomba que estava al costat d'un telèfon mòbil en una motxilla recollida a l'estació del Pozo. L'explosiu i el telèfon trobats serien clau en les investigacions posteriors.

11.00

Després de la reunió del Consell de Ministres, José María Aznar compareix i reitera que ETA en segueix sent la principal sospitosa i rebutja fer «quinieles» sobre l'autoria.

12.15

Interior no confirma les dades que la policia comença a filtrar als mitjans de comunicació. Informa que l'explosiu no és Titadyne (l'habitual en ETA) i que els mòbils apunten a un origen àrab dels seus propietaris.

18.00

Acebes reitera que ETA és «la principal línia d'investigació» i subratlla que el Govern britànic «dubtava de la credibilitat» de la reivindicació efectuada per la Brigada d'Abu-hafs Al-Masri.

Gairebé al mateix temps un comunicant assegura en una trucada al diari Gara que ETA no té «cap responsabilitat sobre els atemptats». El Govern no dóna crèdit a aquest comunicat.

19.00

11,7 milions de persones es manifesten contra el terrorisme a tot Espanya. La marxa de Madrid, encapçalada pel Príncep i les infantes, reuneix més de dos milions de persones i compta amb la presència, entre altres, dels primers ministres de França, Jean-Pierre Raffarin; Itàlia, Silvio Berlusconi; i Portugal, José Manuel Durao Barroso.

DISSABTE 13 de març

14.30

Acebes reitera que les investigacions avancen en les dues vies possibles i que ETA n'és la principal sospitosa.

18.00

Comencen a congregar-se davant de la seu madrilenya del PP al carrer de Génova ciutadans que acusen el Govern d'ocultar dades sobre els autors de l'atemptat. Al llarg de la tarda hi ha concentracions similars a Barcelona i altres ciutats. Les manifestacions es convoquen a través d'un SMS que corre de mòbil en mòbil convidant a concentrar-se: «Passa-ho».

20.00

Acebes informa de la detenció (quatre hores abans) per la seva presumpta relació amb la massacre de Madrid dels marroquins Jamal Zugam, Mohammad Bekkali i Mohammed Cahoui i els indis Vinay Kohly i Suresh Kumar.

Una hora més tard, el candidat del PP, Mariano Rajoy, informa que el seu partit ha denunciat les concentracions al davant de les seves seus a la Junta Electoral Central. Uns quants minuts després, el dirigent socialista Alfredo Pérez Rubalcaba afirma en unes declaracions que els espanyols es mereixen un Govern que no els menteixi.

DIUMENGE 14 de març

00.45

Acebes informa que un suposat portaveu d'Al-Qaida a Europa s'atribueix la matança en un vídeo localitzat per la policia, després d'una trucada anònima a Telemadrid, en una paperera pròxima al tanatori madrileny de la M-30.

Una hora després, la Junta Electoral Central declara «contràries a la regulació electoral» les concentracions davant de les seus del PP i trasllada els fets a la Fiscalia

Notícies relacionades

09.00

Obren els col·legis electorals, en una jornada que transcorre sense incidències. Els resultats suposen el tomb més gran de la democràcia, a l'obtenir la victòria el PSOE, amb 164 escons al Congrés, enfront dels 148 aconseguits pel PP, que partia amb majoria absoluta. La participació és del 77,21%.