EL FUTUR DELS AJUNTAMENTS

El Consell de Garanties jutja inconstitucional la reforma local

L'òrgan dictamina que la norma del PP vulnera l'Estatut i l'autonomia municipal

La resolució es farà servir d'aval jurídic per recórrer el text al Constitucional

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL
BARCELONA

El Consell de Garanties Estatutàries, l'òrgan consultiu de la Generalitat per analitzar l'adequació de les lleis a la Constitució i l'Estatut, va emetre ahir un dictamen que considera que nombrosos preceptes de la reforma de l'Administració local que està tramitant el Govern del PP vulneren l'autonomia dels municipis i no respecten el que estableixen la Carta Magna i el text estatutari català en aquest àmbit.

Aquesta llei és, segons l'Executiu de Mariano Rajoy, un fruit més de la doctrina del dèficit zero consagrada en la reforma de la Constitució. Pretén eliminar duplicitats i afavorir la iniciativa privada. La llei anima els municipis petits a fusionar-se, dóna més poder a les diputacions i permet que els ajuntaments de menys de 20.000 habitants perdin competències. Segons càlculs del Gabinet del PP, això servirà per estalviar 8.000 milions d'euros al traspassar funcions a les comunitats autònomes en sanitat, educació i serveis socials.

La Generalitat, ERC i el PSC van sol·licitar al Consell de Garanties que avalués gairebé una trentena de preceptes del text del Ministeri d'Hisenda. I el dictamen d'aquest organisme, emès per unanimitat i que el Govern de CiU farà servir ara com a aval jurídic per recórrer la llei davant el Tribunal Constitucional, jutja que 24 articles ataquen la Constitució i l'Estatut. Aquest últim atorga a la Generalitat la competència exclusiva sobre «les relacions entre les institucions de la Generalitat i els ens locals».

Notícies relacionades

La resolució descriu com la llei estatal «limita significativament la llista de matèries que fins ara» eren competència dels municipis i no permet que sigui la Generalitat la que les pugui ampliar. Així mateix, recorda a l'Estat que la fusió o la supressió de municipis correspon a la Generalitat.

VULNERACIONS «FLAGRANTS» / «L'Estat primer pren tot un seguit de competències als municipis i, tot seguit, imposa que les assumeixin les autonomies», indica el text, que afegeix com, en algunes ocasions, el ministeri vulnera de manera «flagrant» l'autonomia local en àrees com l'educació. Tot i això, en alguns articles, el TC català refuta les tesis del Govern de CiU. És el cas de l'article que fixa que els ajuntaments només exerciran competències que no els són pròpies quan no es posin en risc les arques municipals, o el que obliga les administracions a prestar-se informació i a coordinar-se. En aquests casos, avala el text del PP.