ANÀLISI DE LA CRISI I DE L'ACCIÓ DE GOVERN

La percepció econòmica millora però està encara per terra

Dos terços dels espanyols critiquen tant la gestió del PP com la del PSOE

El 84,8% qualifica la situació de dolenta o molt dolenta, la xifra més baixa en dos anys

3
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE
BARCELONA

Que el got està més que mig buit resulta difícil de discutir. El 62,2% dels espanyols consideren que el pitjor de la crisi encara està per arribar; el 63,3% opina que a finals d'aquest any no s'haurà aconseguit crear llocs de treball ni reduir l'atur i el 84,8% qualifica la situació econòmica de dolenta o molt dolenta. Ara bé, per excepcional, perquè els percentatges elevadament negatius s'han convertit en el pa de cada dia, mereix ser destacat que aquest pessimista (o realista) 84,8% és la xifra més baixa que apunta el GESOP en dos anys i mig. Des del maig del 2011 no es baixava del 85%.

No amb l'efusivitat mostrada per alguns membres del Govern central després de conèixer-se les últimes dades de l'atur, però hi ha una minoria en augment que entreveu brots verds a l'horitzó. Una altra dada que ho demostra és que el 19,9% dels entrevistats confien que la situació econòmica del país haurà millorat d'aquí un any. Torna a tractar-se d'una xifra diminuta, sí, però és que des del juny del 2012 no s'havia arribat a guarismes tan favorables (llavors eren del 24,7%)

ELS VOTANTS DEL PP / En aquesta millora de la percepció econòmica hi juguen un paper determinant els votants del PP. D'aquests, el 40,5% estan esperançats que tot farà més bon efecte l'any que ve. Un optimisme notablement superior al de l'electorat d'altres partits. Només cal veure que els segons a expressar aquesta confiança són els simpatitzants d'ERC, però amb un percentatge del 21,4%. Entre els partidaris d'UPD la xifra baixa al 20%, mentre que en els de CiU, IU i el PSOE es desploma a l'11,8%, 9,1% i 6,3%, respectivament.

Per comunitats autònomes, a la valenciana és on menys es confia en una ràpida recuperació econòmica. Els seus habitants lideren tots els guarismes negatius: el 92,1% qualifica la situació de dolenta o molt dolenta i el 84,3 no veuen signes de recuperació. ¿I els catalans? No els tenen tan a prop, ja que formen part també del grup als quals més els costa veure la llum al final del túnel: el 88,9% situa l'estat de l'economia als inferns i el 82,3 desconfia que hi hagi res que canviï aquest any. Les Canàries, Madrid, les castelles i Andalusia encapçalen el flanc oposat, però sense tirar coets.

NI ENTRE ELS SEUS ELECTORS / Relacionada amb totes aquestes dades es troba la valoració de la gestió del Govern de Mariano Rajoy i de l'oposició que efectua el PSOE d'Alfredo Pérez Rubalcaba. En els dos casos, dos terços dels enquestats els qualifiquen amb un dolent o amb un fatal.

Notícies relacionades

Les dues principals forces polítiques espanyoles ni tan sols gaudeixen d'un ferri suport entre el seu electorat. És cert que l'Executiu del PP obté la millor nota des del juny del 2012 (el 12,3% dels ciutadans opinen que la seva actuació és bona o molt bona), però els seus propis votants no s'acaben de posar d'acord: el 33,7% li dóna l'aprovat o més, el 34,7% es queda en l'opinió que el seu comportament no és bo ni dolent i el 31,3% el situa per sota del cinc. En el cas dels socialistes, només el 10,3% dels seus electors els donen la millor qualificació, el 41,1% camina per una via intermèdia i el 47,8% rebutja l'estratègia de Rubalcaba.

En vista de totes aquestes afirmacions és coherent que set de cada deu ciutadans tinguin poca o gens de confiança en el PP per fer sortir el país de la crisi (dos punts més que en el sondeig anterior) i que dos terços diguin el mateix sobre el PSOE. Tampoc grinyola que més del 80% qualifiquin de dolenta o molt dolenta la situació política espanyola, cosa que no treu que sis de cada 10 diguin que hi estan interessats.